De Universiteit van Amsterdam (UvA) benoemt Natali Helberger, hoogleraar Informatierecht, per 1 november tot universiteitshoogleraar op de leerstoel Law and Digital Technology, waarbij de nadruk ligt op kunstmatige intelligentie. Zij gaat de juridische, ethische en beleidsmatige uitdagingen die gepaard gaan met het gebruik van algoritmes en ai onderzoeken.
Natali Helberger bestudeert als hoogleraar Informatierecht de juridische, ethische en beleidsmatige uitdagingen die gepaard gaan met het gebruik van algoritmes en kunstmatige intelligentie (ai) in de media, politieke reclame, commercie en de gezondheidssector en de implicaties voor gebruikers en de samenleving.
Als universiteitshoogleraar bouwt ze voort op dit onderzoek en gaat ze binnen de Law School en de UvA onderzoek initiëren en uitvoeren rondom de juridische implicaties van ai en geautomatiseerde besluitvorming. Ze richt zich op de versterking van de plaats van technologie en ai in de programma’s van de Amsterdam Law School, en op het samenbrengen van juridische expertise in interdisciplinaire samenwerkingsverbanden binnen de UvA en daarbuiten.
Met de benoeming van Helberger zijn de vier universiteitshoogleraren bekend. Eerder werden Maarten de Rijke, Ivana Išgum en Tobias Blanke tot universiteitshoogleraar benoemd. Het viertal heeft de taak om in de komende vijf jaar de interdisciplinaire benadering van kunstmatige intelligentie en de impact ervan op gebruikers en de samenleving te onderzoeken.
Naast de vier ai-universiteitshoogleraren, heeft de UvA nog vier universiteitshoogleraren aangesteld. Het gaat om Robbert Dijkgraaf, Alexander Rinnooy Kan, Patti Valkenburg en Frank Vandenbroucke.
Natali Helberger
Natali Helberger (1970) is hoogleraar Informatierecht aan de UvA en lid van het managementteam van het Instituut of Informatierecht van de UvA. Sinds 2019 leidt ze mede de Research Priority Area ‘Human(e) AI’ aan de UvA. Helberger is tevens oprichter en hoofdonderzoeker van het interdisciplinaire onderzoeksinitiatief Information and Communication in the DataSociety. Hierbinnen wordt gekeken naar de manier waarop ai en algoritmes de rol, impact en regulering van datagedreven communicatie- en informatieplatformen beïnvloeden. Helberger werkt hierbij samen met prof. dr. Claes de Vrees, Amsterdam School of Communications Research.
Ethiek is het periodiek opmeten van de glijdende schaal.
Waarom niet meer Beta’s in plaats van politici?