Aan de Coltbaan in Nieuwegein staat een massief ogend gebouw op palen in een vijver. Het is een datacenter; een van de weinige in Nederland boven NAP. Het pand wordt momenteel beperkt gebruikt; alle voorzieningen zijn nog volledig intact. De huidige eigenaar/investeerder zoekt een strategische partner die na een upgrade het dan 'state of the art'-datacenter wil uitnutten. Of een klant die er de komende tien jaar wil intrekken.
Het gebouw aan de Coltbaan op het bedrijventerrein Plettenburg-West lijkt wel wat op het opvallende ING-kantoor met datacenter aan de Wilgenplas in Rotterdam. Dat staat ook op palen, met als verschil dat het bankpand aan een waterplas ligt en het gebouw in Nieuwegein helemaal in het water staat. Het grijze blokkige gebouw, met bruine en blauwgroene kleurelementen en een ruime parkeergelegenheid, oogt als een moderne vesting.
Drie verdiepingen
Het pand heeft drie verdiepingen en beschikt over 2.200 m2 aan datacenter- en kantoorruimte. De begane grond is bedoeld voor kantoorvoorzieningen als een receptie, bedrijfsrestaurant en een presentatieruimte met groot scherm. Ook is er een, nog steeds werkende controlekamer met bewaking op afstand.
De eerste verdieping bestaat uit een computervloer van 955 m2 en een aantal werkkamers. Op de tweede verdieping bevindt zich een grote zaal van 548 m2. Die werd voorheen gebruikt als uitwijkcentrum maar is ook in te richten voor trainingsdoeleinden. Op elke verdieping zijn technische ruimtes waar onder andere de voedingstransformators, ups-systemen en dieselgeneratoren staan. De computerzalen hebben verhoogde vloeren waardoor er extra ruimte is voor het aanleggen van de bekabeling. De recent vernieuwde koelingsinstallatie bevindt zich op het dak.
SVB en HP
Het datacenter in Nieuwegein werd begin jaren negentig door de SVB in gebruik genomen, net als een nieuw datacenter in Amstelveen. Die vormden elkaars back-up. Nadat de uitkeringsverstrekker steeds meer it-taken ging uitbesteden, kwam het in handen van HP. Die gebruikte de locatie als zijn Nederlandse uitwijkcentrum tot een verhuizing in 2011 naar Gouda.
Daarna heeft HP Labs er nog een tijdje ingezeten en kwam er ook plek vrij voor andere bedrijven die computercapaciteit nodig hadden. Een tijdje terug is het datacenter aan de Coltbaan overgenomen door de vastgoedinvesteerder Mariaplaats C.V.
Die investeerder zoekt nu een strategische partner die mee wil investeren in een upgrade van het pand in een ‘state of the art’-datacenter en daarna als exploitant wil optreden. Een woordvoerder van Mariaplaats C.V. wijst erop dat het datacenter door water wordt omgeven. Dat versterkt niet alleen de beveiliging van het pand, maar maakt het tevens mogelijk duurzame koeltechnieken toe te passen.
Geen energieprobleem
Verder stelt de zegsman dat het datacenter momenteel beperkt gebruikt wordt, wat een aanpassing van de indeling makkelijk maakt. Ook is het mogelijk de stroomvoorziening – nu nog de marktstandaard 1.5 kW/m2 – uit te breiden tot meer dan 2.2 kW/m2. ‘Het is een bestaand datacenter dat nog steeds functioneert. Er maken nog een paar kleine bedrijven gebruik van. Er is dus al een vergunning aanwezig, net als de connecties met de telecomglaspartijen.’
Hij vindt de plek in Nieuwegein sowieso een voordeel ten opzichte van de datacenterdrukte in de regio Amsterdam. ‘Recent is daar een bouwstop aangekondigd vanwege de te verwachten problemen met de energievoorziening. Daar heb je in deze regio in Utrecht geen last van’.
Boven NAP
De woordvoerder wijst nog op een ander voordeel: de ligging boven NAP (Normaal Amsterdams Peil). ‘De meeste datacenters liggen in Nederland ‘onder het waterpeil’. Dat wordt door de sector gebagatelliseerd; alsof het in de toekomst geen probleem kan worden.’
Het tweede scenario waar de vastgoedinvesteerder aan denkt, is het vinden van een klant die de komende jaren verwacht flink te groeien en extra datacenter- en kantoorruimte nodig heeft. De afgelopen jaren zijn er al diverse voorzieningen gemoderniseerd waardoor het datacenter nog tot zeker 2025 kan doordraaien. Om de tien jaar vol te maken, zal dan nog wel een aantal technische installaties moeten worden aangepast’, aldus de spreekbuis.
Ik gok dat die 2200 m2 een issue zijn. Moderne datacenters zijn al gauw het tienvoudige. Schaalgrootte is key in die business lijkt me.
Atilla,
Jan van Speijk zei het al: “Dan liever de lucht in!” Mijn gegevens zijn weliswaar een ‘beetje stoffig’ maar het rekensommetje gaat om het aantal MW’s van de totale feed naar het DC gedeeld door het totale vloeroppervlak om een idee te krijgen van het gegeven van 1,5kW/m2 wat uiteindelijk zo’n beetje overeenkomt met 2 kW per rack. Het is natuurlijk enkel een theorie maar op basis van wat rekenwerk denk ik dat Google niet meer dan 0,6Kw/m2 heeft in Eemshaven. Je hebt meer vloeroppervlakte nodig om hetzelfde te bereiken met 2,2 kW/m2 als je de lucht niet in wilt gaan.