Het is bijna zover! Op 29 oktober vindt de spectaculaire uitreiking van de Computable Awards 2019 plaats in het Beatrix Theater in Utrecht. In deze reeks spreken we met de genomineerden over hun bedrijf en hoe ze toeleven naar de belangrijkste dinsdagavond van het jaar. Jaap Veerhoek, adviseur informatietechnologie van de raad van bestuur bij Oktober, blikt in dit artikel terug en kijkt vooruit.
Hoe kijkt uw organisatie terug op de afgelopen maanden en wat is u in de markt het meeste opgevallen?
Oktober, voorheen RSZK Zorgprofessionals, heeft veel positieve respons ontvangen van andere zorginstellingen, adviesorganisaties, brancheorganisaties en leveranciers. Maandelijks zijn er presentaties aan andere zorginstellingen die ook op locaties de digitale snelweg en zorgbrein komen aanschouwen en gesprekken aangaan met onze zorgmedewerkers die trots zijn op het werken met de nieuwste technieken.
Vele zorginstellingen maken plannen voor het vervangen van telefonie en domotica, systemen van soms meer dan tien jaar oud. De leveranciers van domotica zijn nog niet allemaal in staat open systemen te leveren gebaseerd op internet of things (iot). Dat het anders kan, bewijst Oktober. Wij helpen met de zoektocht van de zorginstellingen en leveranciers.
Wat heeft uw organisatie dit jaar allemaal gedaan en hoe hebben jullie dit ervaren?|
Er zijn een aantal artikelen verschenen over het inzetten van domotica en Oktober heeft zorgorganisaties de gelegenheid geboden om op locatie te komen kijken naar de vernieuwingen die plaats gevonden hebben. Enkele daarvan zijn zo enthousiast, dat zij hun vastgoedplannen en lopende meerjarentrajecten met betrekking tot telefonie en domotica aanpassen en aanvullen, naar aanleiding van wat ze gezien hebben bij Oktober. Wij zijn blij dat onze inspanningen ook andere zorgprofessionals inspireren en gaan helpen om domotica toe te passen in de dagelijkse zorg voor hun cliënten.
Hoe kijkt uw organisatie naar de ontwikkelingen in de markt op zich?
Oktober houdt de markt scherp in de gaten en zoekt zelf ook actief naar partners die samen het verschil kunnen maken in de ouderenzorgsector. Op de beurs Zorg & ICT zijn nieuwe contacten ontstaan met bedrijven en onderzoeksinstellingen wat heeft geleid tot nieuwe innovaties en uitwisseling van data voor onderzoek. Wij denken dat het de komende jaren veel sneller gaat met nieuwe toepassingen op basis van iot, en misschien specifieker ‘internet of camera’s’. Alles moet koppelbaar zijn en de data beschikbaar voor verbeterstappen in het zorgproces.
Hoe ontwikkelt uw bedrijf zich richting de toekomst en welke concrete stappen gaan jullie hiervoor op korte termijn nemen?
Het project Digitale snelweg en Zorgbrein geeft veel nieuwe mogelijkheden. Afgelopen zomer hebben we de derde locatie overgezet op de nieuwe domotica. Met een team van zorgverleners en it-ondersteuners is het gelukt in de zomerperiode en waren we twee weken eerder klaar. Sommige zorgteams waren eerder begonnen, ondanks de vakanties! Het enthousiasme groeit, en de volgende locatie staat klaar om het implementatieteam met open armen te ontvangen. Een nieuwe ontwikkeling heeft geleid tot een proof of concept (poc) en gaat over valdetectie. We kijken samen met een bedrijf nu heel anders naar de huidige ingezette toepassingen en zien nieuwe mogelijkheden om sneller en alerter te reageren bij valincidenten, ook buiten de cliëntenkamers. Als de poc slaagt dan gaan we in 2020 deze oplossing integraal invoeren. Het mooie van deze poc is dat we niets aan de infrastructuur hoeven te veranderen, het is vooral de software en de zorgmedewerker die samen de techniek inregelen.
Wat was het absolute hoogtepunt van het afgelopen (half) jaar?
Als kleine zorginstelling in het Computable Future Lab op de beurs Zorg & ICT vertellen over wat er allemaal wel kan in de ouderenzorg en dat we dat ook konden laten zien. Het gaf veel voldoening, zeker ook de gesprekken met zorgmedewerkers van andere instellingen, zij zagen de mogelijkheden voor hun eigen organisatie.
Wat was een belangrijke les voor jullie het afgelopen (half) jaar?
Als je intern scoort op medewerkerstevredenheid tijdens en na de implementatie, dan komt de managementlaag ook in beweging. Het vrijmaken van een teammanager zorg voor twee jaar om de implementatie in goede banen te leiden levert meteen resultaat op, haalt de hakken uit het zand en zorgt voor positieve aandacht. De manager is ambassadeur geworden.
Welke uitdagingen staan bij jullie voor de deur voor 2020?
Eind 2020 werken alle locaties met de nieuwe domotica en zijn vele zorgmedewerkers domotica-expert. Eén op de zeven zorgmedewerkers is getraind als expert en heeft samen met haar/zijn collega’s de regie over de inzet van de techniek. Drie locaties zijn succesvol overgezet, nog zes te gaan!
Is er een specifieke bedrijfsfocus voor 2020?
Ook in 2020 werken we verder aan ons meerjarenbeleidsplan ‘Thuis kan overal’. De focus ligt op de vier thema’s ‘klant bepaalt’, ‘medewerker onderneemt’, ‘slim wonen ontzorgt’ en ‘samenwerken vernieuwt’. Onze digitale projecten dragen aan alle vier de thema’s bij.
Wat betekent een nominatie voor de Computable Awards 2019 voor uw organisatie?
Erkenning voor de vele inspanningen van de afgelopen jaren zowel intern als extern, en een kans om te laten zien dat in de care, en dan specifiek de ouderenzorg, veel kansen liggen voor innovaties en onderzoek.