Sentia heeft zijn oog laten vallen op Ymor, een Utrechtse leverancier van software en diensten voor application performance monitoring (apm) en analyses van it-omgevingen. De hosting- en clouddienstverlener uit Nieuwegein neemt alle aandelen over, waaronder het meerderheidsbelang van investeerder Main Capital tegen een niet nader genoemd bedrag.
Sentia ontwerpt voor klanten hybride cloud-architecturen en brengt applicaties naar de cloud. Ook kan het bedrijf het beheer van zo’n cloud-omgeving voor zijn rekening nemen. Apm was al onderdeel van de activiteiten, maar Sentia wilde zich op dit vlak versterken. Met de overname van Ymor, actief in de Benelux en Denemarken voor zo’n tweehonderdvijftig klanten, is dat gelukt. CFI (Corporate Finance International) heeft Ymor (en Main) begeleid in het verkooptraject aan Sentia.
Beide partijen verwachten door de krachtenbundeling meer toegevoegde waarde te bieden aan (potentiële) klanten en partners. Dit moet leiden tot verdere groei in Europa.
Het team van Sentia in Nederland bestaat uit zo’n 180 medewerkers. Bij Ymor werken in kantoren in Utrecht (tachtig) en Kopenhagen (twintig) circa honderd man. Het totale aantal medewerkers van Sentia komt na de overname in Nederland, België, Denemarken en Bulgarije uit op 575. Ymor zal met het huidige management als apart team opereren binnen Sentia.
Managed services
Corporate Finance International (CFI) begeleidde Ymor bij de overname door Sentia. Partner Ramon Schuitevoerder snapt wel dat er interesse in de markt is om Ymor over te nemen. ‘Als leverancier van applicatiemonitoring is het groeicijfer van Ymor ongeveer het dubbele van het marktgemiddelde. Ook is hun ebitda-marge hoog en hebben ze een hoge solvabiliteit, wat het een interessante partij maakt om over te nemen.’
Het hoge groeipercentage, zowel gerealiseerd als verwacht, en de hoge winstgevendheid zijn in de ogen van Schuitevoerder de belangrijkste financiële motivaties om Ymor over te nemen, maar er is meer. Ymor heeft als dienstenbedrijf een managed services-propositie ingenomen. ‘Er is daar veel vraag naar’, aldus Schuitevoerder. ‘Ymor levert technologie en kennis om de prestaties van bedrijfskritische it voor de business te monitoren. Met de juiste tooling kunnen zij bijvoorbeeld voorspellen in welke omstandigheid een applicatie niet naar behoren presteert of zelfs niet meer beschikbaar is. Want als bedrijf wil je geen omzet- of productiviteitsverlies omdat je it niet functioneert. Ymor voegt steeds meer big data toe waardoor de monitoring steeds beter wordt. Dat Ymor een belangrijke oplossing voor bedrijven in een kritische keten biedt en daardoor een bepaalde stickyness naar klanten creëert, maakt dit bedrijf tot een geliefd overnameprooi.’
Romy – Ymor
Ymor startte in 2003 met het aanbieden van trainingen op het gebied van geautomatiseerde testtooling van HP/Mercury. Oprichter Martin van den Berge vernoemde het bedrijf naar zijn vrouw Romy, maar dan als spiegelwoord. Daarna groeide het bedrijf, met name na de overname van branchegenoot Clientsoft in 2009, uit tot specialist op het gebied van apm-oplossingen voor ketenmonitoring met een eigen softwareproduct. Met Main Capital aan boord kon Ymor in 2017 de Deense apm-specialist Avenida overnemen. Van den Berge deed begin 2018 een stap terug als bestuurder, maar bleef wel aan als minderheidsaandeelhouder en adviseur.