Om de korpsleiding beter te ondersteunen op het beleidsvlak van ict en innovatie is bij de nationale politie de nieuwe functie van directeur Informatievoorziening gecreëerd. Deze directeur IV treedt bij de organisatie tevens op als chief information officer (cio). Met ingang van 1 oktober krijgt Koos Veefkind deze nieuwe rol. Hij is sinds 2014 diensthoofd ICT bij het Politiedienstencentrum.
Bij de politie verschuift de rol van cio van de korpsleiding naar de directeur IV. Deze ondersteunt daarmee de korpsleiding bij het bepalen van de strategie op het gebied van informatievoorziening. De directeur IV wordt tevens verantwoordelijk voor het ombouwen van het cio-bureau naar expertgroepen (‘autoriteiten’) op het gebied van architectuur, informatiebeveiliging en dataverwerking.
Leonard Kok, lid van de korpsleiding van de politie en verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering, zegt in een persverklaring: ‘In een tijd waarin informatievoorziening en digitalisering in toenemende mate de agenda van de korpsleiding vullen, is het van belang dat we met Koos Veefkind een inhoudelijke topper op ict-gebied in huis hebben. De nieuwe rol van directeur IV in samenhang met het vormgegeven van de cio-rol is hem op het lijf geschreven.’
Verschuiving
De kersverse directeur IV stelt in een reactie dat informatievoorziening, digitalisering en innovatie cruciaal zijn voor een informatie-gestuurde organisatie als de politie. ‘Het zwaartepunt verschuift steeds meer van informatievoorziening als faciliterende taak, naar ontwikkeling van het politievak als onderdeel van de digitaliserende samenleving, met ‘IV als politiewapen’.’
Voordat Koos Veefkind (1964) bij de politie kwam werken in 2014, was hij onder andere werkzaam bij De Nederlandsche Bank als cio en bij het Centraal Bureau voor de Statistiek als directeur ICT.
“Om de korpsleiding beter te ondersteunen op het vlak van ict en innovatie is bij de nationale politie de nieuwe functie van directeur Informatievoorziening gecreëerd. ”
Wellicht hebben de gebruikers bij de politie meer urgente ICT behoeftes dan de korpsleiding.
Zou het niet beter zijn geweest een extern iemand aan te trekken want ondanks dat hij veel ervaring heeft binnen de politie is het is zijn bijzijn ook nooit goedgekomen.
Ik begrijp de reactie van Jan Jonkers wel. Dit is een wat typische keuze. Koos Veefkind is toch een old school ICT baas en wat de politie volgens mij nodig heeft is een ander soort leider voor deze functie. Informatievoorziening, digitalisering en innovatie zijn inderdaad cruciaal maar dat vraagt ook om een bepaalde mindset, ondernemerszin en gecalculeerd omgaan met risico’s. Vooral van belang is dus wat hij aan adviseurs om zich heen heeft of krijgt en (lang uitgestelde) ingrepen in de aansturing in de ICT organisatie.
De prangende vraag gaat om het ‘digitale wapen’ want het digitaal rechercheren vraagt toch wat andere skills dan gebruikelijk. En Koos zal misschien getalenteerd zijn om het ‘licht aan te houden’ in de gebruikelijk IV van de politie maar ik heb mijn twijfels over zijn leidinggevende capaciteiten als het gaat om de moderne recherche van digitaal onderzoek. Laten we zeggen dat één van de veel gehoorde klachten vanuit het operationele vlak over een gebrek aan ruggegraad bij de leidinggevenden gaat omdat politiek het nieuwe politiewapen is geworden.