De provincie Overijssel gebruikte SAP voor de inkoop en financiële processen, maar bevatte maatwerk waardoor er geen functionaliteiten konden worden toegevoegd en innovatie niet of nauwelijks mogelijk was. Het systeem bestond uit SAP met daarbij specifiek maatwerk, wat als een soort ‘overheidsschil’ om het systeem heen lag en met name in ‘gemeenteland’ veel wordt gebruikt. Overijssel miste de meerwaarde en besloot SAP te laten toetsen op de transacties binnen het systeem. Na toetsing werd besloten om die ‘schil’ weg te halen. Voor de vakjury van de Channel Awards 2019 reden om het project ‘Puur SAP’ te nomineren in de categorie Channel Project of the Year.
Een ander groot nadeel van die ‘schil’ was de vendor lock-in. De provincie was door maatwerk afhankelijk geworden van één partij en dat bracht onnodige kosten en inflexibiliteit met zich mee. Bovendien waren de processen door de jaren heen erg traag geworden en was de hoeveelheid data onoverzichtelijk en niet opgeschoond.
In overheidsland worden transparantie en kostenverantwoording steeds belangrijker; waar investeren we wel in en met welke redenen? Het is van belang snel informatie te kunnen openbaren op een goede manier. In het systeem zat voor meer dan tien jaar data. Tijd voor opschoning en om het systeem te moderniseren. Bij de her-implementatie was kennis van de financiële en logistieke processen binnen provinciale organisaties in combinatie met SAP-expertise cruciaal. iQibt voerde dergelijke trajecten al eerder uit voor het Rijk en werd op basis van kennis, ervaring en kosten gekozen voor dit project.