Het ministerie van Economische Zaken & Klimaat (EZK) heeft ruim één miljoen euro innovatiekrediet verstrekt aan Kepler Vision Technologies. Het bedrijf uit Amsterdam steekt het geld in de aanpassing van zijn welzijnsmonitoring-applicatie zodat deze eenvoudiger bij klanten is te installeren.
Kepler Vision Technologies is in 2018 opgericht in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Het bedrijf levert software om lichaamstaal, houdingen en acties via videobeelden te analyseren. Op dit moment draait de welzijnsmonitoring-applicatie van Kepler in de ‘cloud’ en vereist het een stevige internetverbinding. Na afloop van het innovatiekrediet-project kan de toepassing ook op de camera zelf draaien waardoor veel minder bandbreedte nodig is en de kosten voor de klanten dalen, licht het bedrijf toe in een persbericht.
Kepler richt zich op de zorgsector: via videobeelden is het gedrag van ouderen te analyseren en te bepalen of er hulp nodig is. Bijvoorbeeld het eet- en bewegingspatroon en de algehele gesteldheid. De software moet een antwoord bieden op de vergrijzende bevolking en de wens van ouderen om zolang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.
Potentiële klanten zijn verzorgingstehuizen, thuiszorgorganisaties, en psychiatrische instellingen. Deze organisaties verlagen met de Kepler-applicatie de werkdruk op hun personeel significant. Hierdoor kunnen de zorgverleners meer aandacht en zorg geven aan hun patiënten, claimt Kepler.
Investeringen
Financieel dienstverlener Vectrix heeft Kepler geholpen bij de aanvraag van het innovatiekrediet. Om voor de een dergelijke regeling in aanmerking te komen, is het software-ontwikkelplan van Kepler beoordeeld op drie criteria: het moet technisch uitdagend en innovatief zijn, er moet aantoonbaar een grote markt voor bestaan in binnen- en buitenland, en de onderneming moet een positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse economie.
Sinds de start in 2018 heeft Kepler ruim twee miljoen investeringsgeld opgehaald bij de oprichters, enkele angel-investeerders, en Universiteit van Amsterdam Ventures Holding. De oprichters van Kepler waren eerder betrokken bij een andere kunstmatige intelligentie-spin-off van de Universiteit van Amsterdam: Euvision Technologies. Deze startup is in 2014 door de Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm Technologies gekocht.