Ja, dat is leuk, maar Ubuntu had toch al lang ondersteuning voor ZFS? Klopt, voor servers, maar nu komt er ook een experimentele optie in het grafische installatiemenu waarmee – volgens ingewijden – heel gemakkelijk ZFS als bestandssysteem gekozen kan worden. Belangrijke stap?
Velen gebruiken Ubuntu voor (tijdelijke) projecten of op AWS-diensten of elders. Uiteraard zijn er tientallen andere Linux-distributies waar de ene persoon zich meer thuis bij voelt dan de andere. Toch is Ubuntu een van de meest gebruikte *nix-en op de desktop. Niet altijd in eigen verschijningsvorm, maar oh zo vaak met een andere visuele schil.
Het gaat om een nog experimentele implementatie op root en in de daaropvolgende uitgaves van het besturingssysteem zal het steeds gestroomlijnder in elkaar moeten gaan zitten. In dit geval gaat het om ZFS On Linux 0.8.1 in Ubuntu Eoan Ermine. Zo, dan weet u nu ook direct het koosnaampje van 19.10 als u dat in mei ontgaan was.
Naast het feit dat Btrfs-ondersteuning al in de desktopversies van Ubuntu zat, is ZFS ouder dan Btrfs. Wat vindt u van de toevoeging van ZFS op de desktop?
Nee Jan, het leven is een ongeneeslijke ziekte waarin de levensstijl het experimentele medicijn is. Vergeef me het cycnisme maar als we dit devies eens reflecteren naar open source, waar de discussie tenslotte over gaat, dan blijkt mijn visie over de levensstijl van projecten zoals uiteengezet in opinie ‘Sores om de sources’ overeen te komen met de lifecycles ervan.
Als oud worden (LTS-versies) het doel is dan moet je zeker niet te losbandig zijn met de veranderingen, de distro’s die elke experimentele wijziging opnemen voordat deze zich in de praktijk bewezen hebben zijn community edities met een garantie tot de voordeur. Deze zijn geliefd bij een groep gebruikers die, anders dan Pascal stelt, heel goed weet waar ze mee bezig zijn omdat ze als techies graag met de nieuwste dingen werken. En sommigen weten middels reversed engineering hele commerciële oplossingen te bedenken waarbij ze uiteindelijk hun eigen IP beschermen met patenten. Hierin is het hele verhaal vaak als het zoeken naar een probleem voor een oplossing.
Als criticasters de moeite hadden genomen om mijn link te openen dan hadden ze gezien dat een aantal andere bekende commerciële partijen dan Netapp hun oplossing ook op de functionaliteiten van ZFS gebouwd hebben. Dat Netapp niet groot is geworden door WAFL – Write Anywhere File Layout – maar door hun snapshot technologie die 20 jaar geleden revolutionair was maar tegenwoordig commodity omdat ook patenten een lifecycle hebben gaat om een marktinzichtelijkheid die weet wat eronder de motorkap gebeurt. Mijn vorige werkgever die meer 100 patenten heeft maakt ook van open source (brtfs) gebruik als fundament van een revolutionaire oplossing en dat doet ook mijn huidige werkgever.
@Aryan: Er zijn een aantal Linux distributies, waaronder *buntu, die geen swap partitie meer hoeven te hebben, maar die met een swap file werken.
De *buntu systemen doen dit automatisch bij de installatie, wanneer er geen swap partitie wordt gevonden.
Pascal,
Ik wees in mijn reactie naar Jan op de opinie over open source die ik in 2014 schreef, het gaat namelijk helemaal niet om de code maar de governance van het project. Lees nog even je eigen reactie op mijn eerdere opinie want er zijn nogal wat ‘verlaten open source projecten’ waardoor code uiteindelijk niet meer onderhouden wordt met tot gevolg incidenten zoals Heartbleed in 2014.
Meeste lezers verbinden het concept van open source aan een distributie van Linux op de desktop en vergeten dat het embedded ook in allerlei devices zit zoals populaire SOHO NAS devices. Discussies over ZFS als een SOHO NAS oplossing zijn er genoeg in de verschillende communities, de technische argumenten zijn echter vaak steekhoudend voor één aspect van het probleem en worden veelal gevoerd door de enigneers die weten wat RAID is en waarom ReFS van Microsoft een antwoord op het groeiende probleem van ‘bit rot’ is.
Nu las ik recentelijk hier nog een artikel over EU-bedrijven die geen digitaal competentiecentrum of excellence hebben omdat ’tech the new tobacco’ is volgens Lotte de Bruijn van Nederland ICT. Deze branchvereniging is dan ook de lobbyclub van leveranciers die baat hebben bij de status quo van een vendor lock-in.
@Ewout
“het leven is een ongeneeslijke ziekte”
Moet ik me zorgen maken om het mentale welbevinden van Ewout?
Als ik dat lees vindt ik geen enkele vakdiscussie belangrijk genoeg.
Ik hanteer een ander principe bij de keuze van komponenten als een filesysteem, ten eerste de ondersteuning (FOSS of niet maakt niet uit), ten tweede de mate waarin het gebruikt wordt (veelgebruikt is meestal ook stabiel), de hoeveelheid ontwikkelaars die er aan werken (een FOSS/Kommercieel projekt met 1 of 2 ontwikkelaars is een risiko).
Voor mijn desktop vindt ik ZFS overkill, en de ondersteuning voor windows is (nog) niet voldoende wat lastig is bij een dualboot systeem.
En dat FOSS “experimenteel” is, kan zijn, net zo experimenteel als Windows 10.
Jan,
De keus in open source componenten laten afhangen van non-technische aspecten zoals ondersteuning en continuïteit is al een begin. Sommige open source is namelijk als de vervallen woonboot in Amsterdam die pas weggesleept werd toen de media er in geïnteresseerd raakte. Het punt is dat het bepalen van ‘open source duurzaamheid’ niet alleen veel werk is maar een continu proces omdat je anders legacy in je stack krijgt.
Betreffende de term experimenteel, ik neem aan dat je even op de website van Ubuntu gelezen hebt waarom ZFS is toegevoegd aan de desktop want op de bal spelend zie ik een VDI ecosysteem op basis van open source ontstaan:
https://ubuntu.com/blog/enhancing-our-zfs-support-on-ubuntu-19-10-an-introduction
Tja, dat komt vooral omdat het overgrote deel van gebruikers het concept Open Source Software niet snappen.
Het is vooral Nemen, Gebruiken en Klagen.
Gratisch is het woord dat ik overal weer tegenkom.
OpenSourceSoftware is Open, is Vrij… niet gratisch !
Je hebt de source, je hebt een gitserver, wat weerhoud je ervan om zelf een bijdrage te leveren !
Met name de grote bedrijven die OSS tegenwoordig overal te pas en te onpas inzetten zouden zich dat wel eens mogen aantrekken.