De AVG komt overal om de hoek kijken, ook bij onze Dienst Uitvoering Onderwijs, de voormalige IBG. In berichten aan studenten en in nieuwsbrieven van de dienst stond een trackingpixel, maar die is nu – in ieder geval tot na de zomervakantie – uitgeschakeld. Goed precedent? Kan dit tracken ook anders?
Elke nieuwsbrief trackt en tracet. Dat vinden makers van die dingen fijn, het is immers handig om te weten wie de brieven überhaupt opent en wie op welke link klikt. Zo bouwt een nieuwsbriefverstuurder aan de serverkant een profiel van de ingeschrevene op.
Bij DUO ligt het nog iets gevoeliger, omdat de verzamelde ip-adressen tot personen herleidbaar kunnen zijn en DUO dat in een rechtszaak zou kunnen gebruiken om daarmee aan te tonen dat iemand een e-mail geopend en gelezen heeft. Nu is de vraag wanneer DUO wel of geen trackingsoftware mag gebruiken. Volgens een artikel in de Volkskrant is het voor de dienst vooral handig om te weten of veel mensen de mails wel of niet openen en of ze goed gelezen worden. Zo kan de dienst anticiperen op bijvoorbeeld extra drukte bij de telefonische klantenservice.
In feite moet elke nieuwsbrief gebruikers informeren over de gebruikte trackingsystemen. In feite moeten nieuwsbrieven ook aangeven dat er trackingsoftware gebruikt wordt en hoe die werkt. De eigen nieuwsbrief van de Volkskrant, de krant die dit nieuws van DUO wereldkundig maakte, bevatte dit niet, maar na dit artikel is dat gewijzigd.
Is dit een goed precedent bij DUO en kan de dienst de trackingsoftware volgens u anders inrichten om zo toch niet de AVG te schenden?
Mensen die dit soort grapjes bedenken alsmede de mensen die toestemming dan wel opdracht voor geven gewoon een half jaartje achter tralies zetten.
We moet maar eens ophouden met dit soort fratsen, een half jaartje cachot geeft mensen alle tijd om te bedenken waarom het nodig is om klanten middels criminele praktijken als handelswaar te behandelen.
Pascal,
Krijn is een redactionele demagoog want de mensen die een ’tracking & tracing’ in e-mail wilden zijn de kiezers die vinden dat openstaande studieschuld ingelost moet worden door te betalen of te werken. De oud-studenten die 8 jaar op kosten van de belastingbetaler een kansloze studie hebben gevolgd en daarna met een rugzak de andere kant van de wereld zijn gaan verkennen omdat ze kansloos blijken te zijn op de arbeidsmarkt zijn naar mijn mening de criminelen.
Ik generaliseer in deze reactie maar er staat al meer dan €20 miljard als studieschuld op de staatsbegroting en deze investeringen voor de toekomst gaan niet renderen als oud-studenten met de Noorderzon vertrekken zonder hun openstaande studieschuld in te lossen.
Ik ben trouwens een groot voorstander van een gehele of een gedeeltelijke kwijtschelding als er maatschappelijke dienstverlening vervuld wordt, een schuld van 4 jaar studeren zou afgelost moeten kunnen worden met 2 jaar zorg of 16 maanden militaire dienstplicht. Laatste waardeer ik zwaarder omdat de inspanningsuren van 16 maanden maal 60 uur gelijk is aan 24 maanden maal 40 uur. En wie direct na studie een goedbetaalde baan krijgt kan zijn/haar studieschuld gewoon inlossen met 36 maandelijkse betalingen.
@ Ewout Dekkinga | 14 augustus 2019 00:32
“er staat al meer dan €20 miljard als studieschuld op de staatsbegroting”
Dat had men bij het ontwerpen van dit stelsel al kunnen verwachten. Dat er nu dit soort maatregelen moeten worden genomen om te achterhalen waar iemand zich bevindt en dus een stuk privacy wordt geschend, is dan ook de schuld van de staat zelf.
Het feit dat studenten uitwijken naar andere landen kon ook wel eens te maken hebben met de beloning en belastingpolitiek in dit land. Werken schijnt namelijk niet meer te lonen.
Overigens ben ik het wel weer eens met je voorstel voor maatschappelijke dienstverlening.
KJ,
Ik neem aan dat bij het ontwerp van een nieuw leenstelsel inderdaad al rekening was gehouden met bepaalde posten op de staatsbegroting. De politieke motivatie hiervoor ken ik hoewel CDA en Groenlinks een slecht geheugen lijken te hebben in de discussie. Ik onderschrijf de redenen voor nieuwe stelsel niet volledig maar ik onderschrijf voor 100% de aanpak van elke vorm van fraude hiermee.
De digitale boerka van anonimiteit is geen recht en DUO schendt m.i. de privacy dan ook niet als ze geen ‘naming & shaming’ doen. En het is volgens mij uiteindelijk aan de rechter om de rechtsgeldigheid van het verzamelen van bewijs middels ’tracking & tracing’ te beoordelen. De snelle capitulatie van DUO hierin is politiek zorgwekkend want het is juist de huidige linkse belastingpolitiek die werken niet belonend maakt.