Waar multi-cloud eerder een experiment was, is dit inmiddels een fundamenteel onderdeel van de it-strategie. Ontwikkelaars en security-teams migreren steeds vaker workloads naar de cloud. Multi-cloud verandert ook applicatie-ontwikkeling en brengt voorheen gescheiden teams samen. Dit vraagt echter wel om cultuurverandering in hoe gekeken wordt naar applicatie-ontwikkeling en -levering.
Dit geldt met name voor SaaS-gebaseerde cloud-modellen die bedrijven de keuze geven waar ze cloud-activiteiten willen toepassen, terwijl kosten worden verlaagd.
Een multi-cloud omgeving zorgt voor een agile en holistische blik op onze bedrijfsactiviteiten. Kijk naar de omarming van DevOps, NetOps en SecOps.
Als app-ontwikkeling verplaatst van on-premise naar cloud-omgevingen moeten bedrijven heroverwegen hoe ze verschillende functies laten samenwerken. Alle teams hebben verschillende wensen en eisen. Om resultaten te boeken zonder frictie of compromissen, moet hier een (nieuwe) balans in worden gevonden.
DevOps-cultuur
Een DevOps-cultuur draait om snelheid en continue innovatie. De cloud stelt ontwikkelaars en DevOps in staat dit te bereiken. Dankzij een gestandaardiseerd, efficiënt en gecentraliseerd platform voor testen, uitrol en productie verloopt het ontwikkelproces soepeler.
Het resultaat is dat DevOps applicaties kan ontwikkelen zonder de stabiliteit, schaalbaarheid en of security ervan tekort te doen. Met het oog op continue integratie en levering is de ruimte voor last-minute veranderingen een voordeel.
DevOps teams moeten de cloud dus als nieuwe norm zien, als uitbreiding van hun netwerkinfrastructuur. Dit betekent dat ze public clouds omarmen als eigen omgevingen om de prestaties van applicaties te beheren en SaaS-modellen gebruiken om kosten laag te houden.
Veranderende rol van NetOps
Nu steeds meer workloads naar de cloud gaan, verandert de rol van NetOps. Monitoren van hard- en software maakt plaats voor bouwen van een netwerk-ecosysteem met meerdere componenten ter ondersteuning van allerlei bedrijfsdoeleinden. NetOps moeten handmatige tools en langzame processen omzetten in efficiënte systemen in overeenstemming met agile DevOps-modellen.
Om niet de bottleneck te worden in applicatie-ontwikkeling, is het belangrijk dat NetOps op een lijn komt met development-teams. SaaS cloud services kunnen dit grotendeels opvangen. NetOps kan zich dan richten op specifieke punten waar legacy-elementen in het netwerk de innovatie in de weg staan en op het bouwen van soepelere, digitale infrastructuren om beter samen te kunnen werken met andere teams.
Voeg security toe
It-operations hebben kpi’s voor security en serviceniveaus, wat een verklaring kan zijn voor de soms wat terughoudende opstelling tegenover de inzet van nieuwe technologie. Security-teams werken het liefst met zero-trust netwerken. En terecht, want uit een recent onderzoek van F5 naar DevOps- en NetOps-gedrag bleek dat security in de cloud niet top of mind is voor veel ontwikkelaars. Snelheid en betrouwbaarheid vinden ze belangrijker.
Het is van belang te begrijpen dat cloud services als uitbreiding op security teams kunnen functioneren, dankzij meer inzicht en tools om de alsmaar veranderende risico’s bij te benen.
Multi-cultuur
De wereld is software-defined geworden en de cloud speelt een positieve rol in het ontwikkelen van bedrijfskritische applicaties. De markt eist een effectief productieproces, maar bovendien een snelle en stabiele service. Om dat te bereiken is samenwerking tussen teams noodzakelijk.
Alle teams zijn met eenzelfde doel aan het werk: het voortdurend verbeteren van de kwaliteit van applicaties. Als iedereen dezelfde platformen gebruikt en toegang heeft tot onderliggende analytics om verbeteringen door te voeren, vallen cultuurbarrières steeds meer weg en wordt de samenwerking steeds nauwer.
De juiste multi-cloud aanpak is dus multi-cultuur: een overkoepelende aanpak die infrastructuur-teams, ontwikkelaars en gebruikers als gelijken beschouwt. Wanneer je als organisatie de implicaties van deze cultuurverandering ondervangt liggen de kansen voor het grijpen.