Het einde van de war for talent is nog niet in zicht. Veel bedrijven hebben nog een lange weg te gaan in hun digitale transformatie en zijn voortdurend op zoek naar technologische specialisten, maar die zijn zeer moeilijk te vinden. Erger nog, een tekort van technologische specialisten neemt alleen maar toe. Daarnaast blijkt uit een McKinsey Global Survey over digitale transformaties dat slechts 16 procent van de digitale projecten met succes de prestaties heeft verbeterd en bedrijven op lange termijn ten goede heeft veranderd. Wat loopt er allemaal mis?
Bedrijven denken te snel dat ze niet genoeg vaardigheden in huis hebben en dat ze nieuwe mensen moeten aanwerven om dit probleem op te lossen. Het aannemen van ervaren specialisten op lange termijn is echter te duur, dus nemen bedrijven betaalbare mensen aan die de klus wel zullen klaren.
Om het team te leiden en te coachen, stellen bedrijven vaak een manager (een ‘zweep’) aan die de voortgang van het project nauwlettend in de gaten houdt en de teamleden ertoe aanzet om minutieus alle deadlines en doelstellingen te halen. Bedrijven hebben zwepen nodig, omdat ze business value leveren. Het team kan ook een ‘coach’ aan het hoofd krijgen, iemand die minder voor business value, maar wel voor het team zorgt, die de teamleden helpt bij het opbouwen van hun capaciteiten.
Gevoelig voor stress
Echter, aangezien ‘digitale disruptie’ al enkele jaren aan de gang is en er elke dag grootschalige, veeleisende projecten worden opgestart, lopen teams het risico om in een snel tempo in burn-out te raken. Toen Deloitte onlangs duizend fulltime medewerkers ondervroeg, bleek dat 77 procent van de medewerkers bij hun huidige functie een burn-out had ervaren. Medewerkers die betrokken zijn bij digitale transformatieteams zijn daarbij bijzonder gevoelig voor stress, omdat het digitale landschap aan een ongelooflijk tempo blijft veranderen. Ook is er vaak de neiging om productieve teams te belonen met meer werk, zodat het nooit stopt, totdat het dat natuurlijk wel doet…
Het gaat niet altijd om het in de strijd gooien van meer lichamen. Het gaat er niet om mensen te dwingen om deadlines te halen en tegelijkertijd capaciteiten op te bouwen. Het gaat erom ervoor te zorgen dat je met je team consequent business value levert. Maar hoe doe je meer met je team zonder ze op te branden?
Ik geloof dat de toekomst van rekrutering ligt in hybride teams – een team van interne en externe teamleden, die elkaar perfect aanvullen – die garanderen dat de vereiste business value op tijd en binnen het budget wordt geleverd en dat teamcapaciteiten worden opgebouwd voor toekomstige projecten.
Hybride teams
Een hybride team heeft een basis van vast personeel, aangevuld met tijdelijke freelancers en consultants, en moet niet gecoacht worden door een ‘zweep’, maar door een doorgewinterde, creatieve technoloog, een’team whisperer’. De studie van McKinsey over digitale transformaties toont aan dat het toevoegen van zo’n creatieve technoloog aan het hoofd van je team een van de sleutels is tot succes in digitale transformatie. Hun kracht ligt in hun vermogen om de rollen en verantwoordelijkheden van individuen te herdefiniëren, zodat ze zich kunnen aanpassen aan de doelstellingen van een transformatie. Dit helpt hen om de exacte expertise te kunnen aflijnen die de organisatie nog moet toevoegen aan het team voor een digitaal project.
Dit is belangrijk. Een team moet altijd over alle vaardigheden beschikken die nodig zijn voor een bepaalde taak en mag niet rekenen op teamleden om capaciteiten die nog ontbreken in het team te verwerven on the job. Uit onderzoek van Gartner blijkt dat 57 procent van de medewerkers nieuwe vaardigheden ontwikkelt door hun interacties met ervaren collega’s. Bij mijn bedrijf helpen we bedrijven door de perfecte aanvulling voor hun team te bouwen, niet alleen in termen van technologische vaardigheden, maar ook in termen van business understanding, projectmanagement, change management en team fit.
Door het team door het doolhof van verandering te leiden, specialisten toe te voegen waar expertise ontbreekt en hen in te passen in het team, halen bedrijven het meeste uit hun vaste medewerkers: deze krijgen de kans om een bijdrage te leveren in overeenstemming met hun capaciteiten en bouwen ze tegelijkertijd op door rechtstreeks te leren van top experts, zonder dat ze opgebrand geraken. Op deze manier beschikken bedrijven te allen tijde over de exacte kennis en vaardigheden die nodig zijn om een digitaliseringsproject af te ronden en wordt de bedrijfswaarde consistent gecreëerd, en worden de teamcapaciteiten voor toekomstige projecten steeds sterker.
Hybride teams zorgen ervoor dat bedrijven verder kijken dan de war for talent en zijn daarom de vorm van samenwerking van de toekomst.
Jeroen Van Ermen, ceo Ariad
eerst ITIL v123, PMP, PRINCE2,
dan Agile, scrum, PO, SM
nu weer “Hybride teams met creatieve technoloog, een ’team whisperer'”
Een leven lang leren ?
een leven lang braaf onzin aanhoren 😉