Gefeliciteerd, het is vandaag weer Sysadmin Day! Waarschijnlijk gaat niemand je bloemen of koekjes sturen, maar deze dag heeft wat mij betreft een gouden randje. Daarom neem ik je graag mee naar de briljante computertijden van de jaren negentig. Laten we even zwelgen in nostalgie en stilstaan bij de tijd dat it-monitoring nog amper bestond en het mp3-bestand de muziekwereld op zijn kop zette…
1. De vergeten webbrowsers uit de jaren ‘90. Wie herinnert zich Erwise, Mosaic of Cello? Ik geef toe dat ik de eerste twee nooit heb gebruikt, maar met Cello en Lynx (Unix) zette ik mijn eerste stapjes op het internet, voordat het beroemde Netscape Navigator de markt tijdelijk veroverde. Netscape Navigator was zelfs beschikbaar in een doos, trouwens.
2. Software installeren vanaf (bergen) floppydisks. De eerste versies van Windows 95 werden verstuurd op 21 floppydisks. Microsoft probeerde het aantal floppy’s te verminderen en ging later over op dertien DMF schijven (Distributed Media Format met 1.68MB opslagcapaciteit).
By the way, als je Windows 10 vanaf een diskette zou willen installeren, zou je er nu 2778 nodig hebben…
3. De eeuwige worsteling met BNC Network Cabling. De eerste netwerken die ik beheerde waren vooral bekabeld met BNC. De karakteristieke BNC connector (Bayonet Neill-Concelman) was een prachtig geproduceerd stuk metaal, waarvan je de kabellijnen aan de uiteinden moest afsluiten. Er waren eigenlijk geen beheerders die niet op z’n minst twee BNC terminators in zijn of haar handschoenenkastje had liggen. Je kon maar beter het zekere voor het onzekere nemen…. In deze context herinner ik me ook verschillende Novell Netware 3.12 servers. Ik bedoel diegenen zonder de grafische userinterface, die pas kwam bij Netware 4.0.
4. De beroemde AOL cd’s. In de jaren negentig overspoelde AOL (America online) de wereld met een agressieve marketingcampagne. Ze boden gratis internet aan en gaven soms honderden uren voor niks weg. Het doel van de campagne: gebruikers een inbelverbinding met AOL laten optuigen, zodat ze uiteindelijk veel langer dan de gratis uren op het internet zouden doorbrengen.
Een tijd lang bestond maar liefst 10 procent van ‘s werelds compact disc productie uit AOL-media. In 2001 leidde dit tot de protestcampagne ‘No More AOL CDs’. Er ontstonden zelfs kunstprojecten als gevolg van de enorme hoeveelheden cd’s.
5. Analoge internettoegang via inbelverbinding. Nee, je kan de telefoon niet gebruiken. Ik ga internetten! In de tijd voordat dsl en mobiele dataoverdracht bestonden, moesten we nog handmatig inbellen op het internet. Tijdens het inbellen maakte de modem het meeste irritante geluid ooit. Zodra de verbinding gemaakt was, had je kans op een enigszins stabiele surfervaring, maar met een beetje pech was die wel tergend langzaam. Op bepaalde momenten kregen we ruzie in huis omdat sommige mensen wilden bellen. En dat ging natuurlijk niet samen.
De mobiele verbindingen op onze smartphones zijn inmiddels tot twintigduizend keer sneller dan een modem van een thuiscomputer in de Jaren negentig.
6. Doom, Lemmings, Leisure Suit Larry & Co. De jaren negentig was ook de periode waarin computerspelletjes naar een hoger niveau werden getild. In 1993, na de release van het controversiële Wolfenstein 3D, kwam Doom op de markt. Dit spelletje gaf ons een soort agressief voorproefje op wat virtual reality ooit zou kunnen worden.
Ook spellen als Lemmings en Leisure Suit Larry kwamen uit in de 90’s. Alleen de mensen die het hebben meegemaakt, weten hoe groot de hype was rondom al die hordes minimannetjes en die vreemde snuiter Larry.
7. De mythe van de millenniumbug. De millenniumbug was een probleem dat ontstond doordat bij het opslaan van de datum alleen de laatste twee cijfers van het jaar werden gebruikt. Vlak voor de eeuwwisseling, werden hierdoor enorme computercrashes voorspeld. Niemand kon precies zeggen wat er zou gebeuren. Ervaren Cobol-ontwikkelaars werden voor enorme bedragen teruggehaald uit hun pensioen en pasafgestudeerden met kennis van Cobol werden absurd beloond. Alle systeembeheerders waren maanden en weken bezig om Y2K-patches te maken voor softwareapplicaties en systemen.
Wat gebeurde er uiteindelijk op 1 januari 2000? We weten het allemaal: zo goed als niets. De wereld draaide zowaar gewoon door!
8. Windows NT 4.0. In vergelijking met huidige besturingssystemen was Windows NT 4.0 een echte diva. Let wel, dat gold alleen wanneer het systeem eenmaal correct was ingesteld en met de juiste stuurprogramma’s was geladen. Dan was het besturingssysteem geweldig. De weg daarheen was vaak nogal hobbelig.
Met Windows NT 4.0 was er geen apparaatbeheer, maar moest je het stuurprogramma voor elk apparaat op een andere plaats aansluiten. Bij voorkeur sloot je ook meteen het juiste stuurprogramma aan, anders bevestigde het systeem de service graag met een BSOD (Blue Sreen of Death). Een herstart met de ‘laatstbekende configuratie’ was ook niet altijd succesvol.
Over het algemeen was men blij toen de apparaatfabrikanten functionele stuurprogramma’s leverden. Compatibele, betrouwbare stuurprogramma’s van Microsoft waren toen nog zeldzaam.
Usb, de huidige standaard voor het aansluiten van externe apparaten, werd helemaal niet ondersteund door Windows NT 4.0. Zelfs hier werd aan fabrikanten gevraagd compatibele stuurprogramma’s en usb-stacks te leveren. Ik herinner me nog de eerste forumberichten van ervaren beheerders die usb aan de praat kregen onder Windows NT 4.0. Good old days …
9. Dagelijks AUTOEXEC.BAT en CONFIG.SYS tweaken. Hoeveel tijd hebben we besteed aan het aanpassen van de systeemconfiguratiebestanden van MS-Dos en eerdere Windows-systemen? We wisten dat zodra COMMAND.COM met succes in het geheugen werd geladen, het ook AUTOEXEC.BAT zou uitvoeren. Zo konden we ook stuurprogramma’s en services laden of systeemvariabelen instellen op opdrachtregelniveau.
Daarvoor werd CONFIG.SYS geladen (direct geactiveerd door de kernel IO.SYS), wat nog een ander systeemconfiguratiebestand was waarin bijvoorbeeld de ‘High-Memory-Area’ of de ‘Upper Memory Blocks’ konden worden geladen.
Ik herinner me nog hoe we onze opstartbestanden, die tot het uiterste waren geoptimaliseerd, in de handel brachten en we probeerden constant de systeemconfiguratiebestanden op alle apparaten identiek te houden.
Met deze negen throwbacks is je dag hopelijk wat leuker geworden, maar we zijn er natuurlijk nog lang niet. Waarmee associeer jij it uit de jaren 90? Wat mis je en wat absoluut niet? Ik ben benieuwd!
De eerste versie van Slackware werd in 1993 op 24 Floppies geleverd, versie 2.1 in 1994 had zelfs 73 floppies! Eerst een dag kopieren en daarna wederom een paar uur diskjockey spelen om Slackware te installeren. Daarna begint het pas, de uitdaging om het e.e.a. dan ook echt werkend te krijgen. Plug&Play; was nog science fiction. Bedenk dan ook dat je zonder internet ook niet even makkelijk kan zoeken naar de oplossing om een configuratie correct te krijgen.
Wat te denken van een BBS? (Bulletin Board System). Nu kun je de meest exotische drivers van internet plukken maar voor het internet tijdperk was je aangewezen op een BBS om de laatste drivers te bemachtigen. En als je er dan toch bent kun je ook nog wel even kijken naar een nieuwe tetris.
Maar jaren 90 is voor mij o.a. ook
– ICQ
– talloze teskstfiles downloaden via usenet en via uudecode omzetten naar muziek/foto’s/films/software
– de turbo knop op de homecomputer, waarmee je sommige spellen langzamer kon maken waardoor je hogere scores kon halen
Denk dan ook aan de uren in Qmenu voor DOS puristen en in de game-hoek Warcaft1 over NULL-modem kabels…
…Zucht…