De gemeente Den Haag organiseert op 30 september 2019 voor de derde keer de internationale hackerswedstrijd Hâck The Hague. Onder voorwaarden van responsible disclosure spitten ethische hackers en studenten de systemen van de gemeente door op kwetsbaarheden. In 2018 werd een lek gevonden dat zo ernstig was dat direct de stekker uit dat systeem ging.
Tijdens Hâck The Hague 2019 wordt het atrium van het Haagse stadhuis omgetoverd tot ‘The Hague Hâckers Dome’. Honderd professionele hackers en studenten zijn uitgenodigd om digitale kwetsbaarheden in de digitale infrastructuur van de gemeente en leveranciers op te sporen. Het evenement vindt plaats op de avond die vooraf gaat aan de internationale cybersecurity-conferentie One Conference in Den Haag.
In een aankondiging van het evenement schrijven de organisatoren dat hackers op 30 september proberen in te breken op de gemeentelijke digitale systemen en op de systemen van een aantal geselecteerde leveranciers. Er zijn wel spelregels waar alle partijen zich aan moeten houden. Zo verklaren de hackers zich vooraf akkoord met de voorwaarde dat ze gevonden kwetsbaarheden met bewijs melden in een speciaal portaal en niet openbaar maken, in lijn met de regels van responsible disclosure.
De hackers strijden om de meest geavanceerde hack, de hack met de grootste impact en de meest creatieve hack. De winnaars ontvangen geldprijzen die worden uitgereikt door wethouder Rachid Guernaoui. ‘We streven ernaar dat de omgang met persoonsgegevens en de beschikbaarheid van onze diensten voortdurend aan de hoogst mogelijke veiligheidseisen voldoet, ook tijdens deze hackwedstrijd’, licht de gemeente toe.
Ernstig lek
In 2018 testten 45 professionele hackers de digitale systemen van gemeente Den Haag. Er werden 64 kwetsbaarheden gevonden waarvan één zo ernstig dat dit systeem per direct is uitgezet.
De Gemeente Den Haag is naar eigen zeggen direct aan de slag gegaan met het oplossen van de gevonden kwetsbaarheden en heeft in de afgelopen periode het merendeel opgelost.
De gemeente Den Haag: ‘Cybersecurity is onlosmakelijk verbonden met de stad van vrede & recht. Daarom vindt gemeente Den Haag het belangrijk om de eigen digitale veiligheid te laten testen door hackers, naast dat dit regelmatig intern wordt gecontroleerd. Alle organisaties, waaronder gemeenten, staan dagelijks bloot aan digitale risico’s van cybercriminaliteit.’
Aanmelden Hâck The Hague 2019
Professionele hackers, studenten en geïnteresseerden kunnen zich gratis aanmelden voor ‘Hâck The Hague 2019’ via de website van Cybersprint.