De bouw van nieuwe datacenters in Amsterdam en Haarlemmermeer wordt waarschijnlijk tot het einde van het jaar stilgelegd totdat er een nieuw beleid is geformuleerd door de gemeenten. Aanleiding is de enorme toename van het aantal datacenters. De ruimte is schaars in de regio Amsterdam en datacenters nemen volgens de wethouder te veel ruimte in. Alhoewel de argumenten die de gemeentes gebruiken discutabel zijn, roept het wel een vraag op.
Wat is eigenlijk het alternatief? Is de Randstad überhaupt de ideale locatie voor het bouwen van een datacenter? Ik denk van niet. In dit artikel een aantal overwegingen hoe het beter kan.
Verbindingen met de buitenwereld
De aanwezigheid van glasvezelnetwerken, carriers en Internet Exchanges zijn essentieel voor een datacenter. De aanwezigheid van de grootste Internet Exchange ter wereld (de AMS-IX), is dan ook een van de belangrijkste argumenten waarom datacenters zich in Amsterdam willen vestigen.
Dankzij de snelheid van het licht waarmee data over glasvezel wordt getransporteerd, is de afstand van het datacenter tot een Exchange voor de meeste toepassingen echter van ondergeschikt belang. Het verschil tussen een datacenter in Amsterdam of Hengelo is slechts 1 milliseconde. Geen reden om in Amsterdam dichtbij een Exchange te gaan zitten dus. Begrijp me niet verkeerd; voor sommige toepassingen, bijvoorbeeld in de beurshandel, kan 1 milliseconde al te veel zijn, maar dat geldt maar voor een zeer beperkt aantal toepassingen.
Een andere grote Internet Exchange zit in Duitsland; de DE-CIX in Frankfurt. Voor datacenters die verbinding willen hebben met beide Exchanges is een locatie in het Oosten of Zuiden dus ideaal; zowel de AMS-IX als de DE-CIX in Frankfurt liggen dan binnen een bereik van 1 à 2 milliseconde.
Beschikbaarheid elektriciteit
Deze nogal voor de hand liggende eis blijkt in de praktijk vaak lastig. Een datacenter verbruikt zeer veel stroom voor apparatuur en koeling. Vaak meer dan een gemiddeld dorp. Door de sterk groeiende vraag en beperkte infrastructuur is op veel locaties in de randstad slechts beperkt capaciteit aanwezig. In andere regio’s speelt dit probleem niet.
Mogelijkheid tot groei
De markt voor datacenters groeit. De kans is dus groot dat een datacenter op termijn uitgebreid moet worden. Het is dus slim om bij het kiezen van een locatie alvast rekening te houden met toekomstige uitbreiding. Die ruimte is schaars in de Randstad, maar is veel minder een probleem in andere delen van Nederland. Sterker nog, veel regio’s zullen datacenters met open armen ontvangen. Te meer doordat het een schone industrie betreft, die geen CO2 uitstoot (de meeste datacenters gebruiken groene stroom) en verder ook geen overlast veroorzaakt. Een datacenter stelt geen hoge eisen aan de verkeersinfrastructuur, waardoor ook locaties die niet direct in de buurt van een snelweg liggen geschikt zijn.
En de kosten?
De grondprijs in Amsterdam kan oplopen tot meer dan € 2.000,- per m2. In Oost-Groningen kan het zakken tot € 20,-. Het datacenter van Google zit dus niet voor niets aan de Eemshaven. Daar staat tegenover dat er wel geïnvesteerd moet worden in de aanleg van glasvezel naar de Internet hotspots in Amsterdam en Frankfurt, voor zover die nog niet aanwezig zijn. Voor datacenters van enige omvang zullen die kosten echter ruimschoots opwegen tegen de veel lagere grondprijs en de beschikbare stroomcapaciteit.
Conclusie
Wat is de meest ideale plek voor een datacenter? Wanneer je kijkt naar de belangrijkste selectiecriteria voor een datacenter dan lijkt een locatie buiten de randstad in veel gevallen het betere alternatief.
Pieter,
Jammer dat je niet vermeld waarom iedereen toch denkt dat je in Amsterdam moet zitten.
Er zijn immers datacenters in het hele land.
Een aspect wat je ook niet vermeld is dat het elders in het land wellicht eenvoudiger is om aan gekwalificeerd personeel te komen (mij lukt dat tenminste heel aardig)
Beste Pascal,
De belangrijkste reden waarom iedereen in Amsterdam wil zitten is volgens mij de aanwezige connectivity mogelijkheden (Internet Exchanges en carriers). Dat is natuurlijk ook belangrijk, maar de strekking van mijn artikel is dat dat geen doorslaggevend argument meer zou moeten zijn. Er ligt inmiddels zo veel glasvezel in Nederland, die ook betaalbaar is, dat andere locaties ook geschikt zijn voor datacenters.
Het aspect wat je noemt met betrekking tot gekwalificeerd personeel is inderdaad een goede aanvulling.
https://www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.0363.GA1901VBGST-VG01/vb_NL.IMRO.0363.GA1901VBGST-VG01.pdf
ik zie dat er al plannen zijn in Amsterdam?