Tussen 2008 en 2016 heeft het Chinese telecomconcern Huawei meegewerkt aan de uitbating van een 3G-netwerk in Noord-Korea. Dat schrijft The Washington Post. De krant baseert zich op gelekte documenten en klokkenluiders.
Het verhaal van het Noord-Koreaanse gsm-netwerk begint nadat Kim Jong-il, de vader van de huidige president Kim Jong-un, in 2006 een bezoek brengt aan het Huawei-hoofdkwartier in het Chinese Shenzen. Tot dan was Noord-Korea er niet in geslaagd om een buitenlands bedrijf zo ver te krijgen dat het een gsm-netwerk wilde bouwen in het autoritair geleide land, uit vrees voor het overtreden van handelswetten. Huawei wilde zich er toch aan wagen.
Om een en ander in goede banen te leiden, werd een nationale gsm-operator opgericht: KoryoLink. Die werd van apparatuur, antennes en netwerkuitrusting voorzien door een Chinees tussenbedrijf: Panda International. Zij bevoorraadden zich op hun beurt dan weer bij Huawei.
Amerikaanse exportrestricties
De onthullingen doen de vraag rijzen of Huawei, dat vaak Amerikaanse technologie gebruikt in zijn apparaten, op die manier de Amerikaanse exportrestricties naar Noord-Korea heeft overtreden. Het Amerikaanse Commerce Department is al sinds 2016 de vermeende banden tussen Noord-Korea en Huawei aan het onderzoeken, maar heeft de twee nooit publiekelijk met elkaar verbonden. Dat onderzoek loopt echter nog steeds.
In een apart onderzoek heeft het Justice Department trouwens Huawei wel al beschuldigd van bankfraude en het overtreden van handelsembargo’s met Iran. Het Chinese bedrijf ontkent die beschuldigingen.
Huawei zelf weigerde op vragen van The Washington Post te antwoorden en wilde enkel kwijt dat het ‘niet zakelijk aanwezig is’ in Noord-Korea en dat het bedrijf zich aan alle nationale en internationale regels houdt.
Dat er een mogelijke band bestaat tussen Huawei en Noord-Korea zal het bedrijf waarschijnlijk weinig goodwill opleveren in het Westen. Verschillende landen overwegen om het concern uit te sluiten bij de bouw van toekomstige 5G-netwerken omdat het te nauwe banden zou hebben met de Chinese overheid. De vrees daarbij is dat Huawei-apparatuur zou gebruikt kunnen worden voor spionageactiviteiten.