De Nederlands-Amerikaanse startup Dearhealth haalt bij zijn eerste financieringsronde zes miljoen euro op. Het bedrijf ontwikkelt op basis van kunstmatige intelligentie een gepersonaliseerd zorgplan voor chronisch zieken. De startup uit Los Angeles gebruikt het geld om zijn oplossing bij ziekenhuizen te testen en om een Europees hoofdkantoor in Amsterdam te openen. Het kapitaal is afkomstig van Philips Health Technology Ventures, Vesalius Biocapital III (Luxemburg) en Health Innovations.
Het Dearhealth-platform maakt met behulp van kunstmatige intelligentie een zorgplan op maat voor patiënten met een chronische ziekte. Hiermee kunnen huisarts, specialisten, verpleging en andere betrokkenen gezamenlijk de beste zorg bieden voor de patiënt. De startup heeft voor zijn platform vier doelen: het verbeteren van de patiëntervaring, het realiseren van meetbare gezondheidsresultaten, het creëren van groter welzijn voor zorgverleners en tot slot kostenbeheersing.
De serie A-investering maakt het mogelijk om de aanpak en het platform bij meerdere zorginstellingen in de Verenigde Staten en in Europa te valideren. Dearhealth claimt zijn oplossing dit jaar bij zeven Europese ziekenhuizen in te zetten. Vier daarvan zouden in Nederland zijn.
Lara Koole (Philips), Marc Lohrmann (Vesalius Biocapital III) en Dick Sietses (Health Innovations) treden toe tot de raad van bestuur van Dearhealth.
Dearhealth
Dearhealth is in 2012 gestart door de Nederlander Daniel Hommes, internist en gastro-enteroloog gespecialiseerd in inflammatoire darmziekten. Hij onderzocht aan de Universiteit van Californië, Los Angeles (UCLA) of data-gedreven zorgplanning voor chronisch zieken bijdraagt aan betere gezondheidsresultaten, betere patiëntervaringen en lagere kosten.
Hommes startte een pilotproject voor patiënten met inflammatoire darmziekten. Inmiddels is dit uitgebreid naar pijnbehandeling en chronische aandoeningen, zoals leverziekten, eierstokkanker, chronische nierziekten en lage rugpijn. Via de investering wil de startup de oplossing testen bij andere chronische ziekten.
Het Dearhealth-platform integreert inmiddels intelligente zorgpaden met bestaande elektronische medische dossiers (emd’s). Zorgverleners worden betrokken via een applicatielaag bovenop het emd, waarin ze worden uitgenodigd om de zorg voor hun patiënten te plannen en taken efficiënt te verdelen tussen specialist, huisarts, zorgcoördinator of case-manager.
Dearhealth is onlangs een samenwerking met het biofarmaceutische bedrijf UCB gestart om de chronische zorg voor mensen met epilepsie te verbeteren.