Machine learning is veruit de populairste digitale technologie waarvoor bedrijven een beroep doen op de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelwerk (WBSO). De wet, die r&d-activiteiten en innovatie stimuleert, werd in 2018 ook veel ingezet voor projecten voor kunstmatige intelligentie (ai) en blockchain. Dat blijkt uit het jaarverslag van 2018.
Via de WBSO kunnen bedrijven een deel van de loonkosten en andere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling (r&d) verlagen. In 2018 deden 20280 bedrijven een beroep op de regeling, waarvan 1357 zzp’ers. Gezamenlijk ging het daarbij om 130.000 projecten die bij elkaar 1,1 miljard euro voordeel uit de regeling haalden, staat in het jaarverslag.
Machine learning
Veel bedrijven die de WBSO gebruiken, houden zich bezig met softwareontwikkeling. In 2018 waren dit er 5591, ongeveer evenveel als in 2017. Tezamen behaalden zij een belastingvoordeel van 290 miljoen euro, iets minder dan het jaar ervoor. Nog eens 1618 ondernemingen hielden zich bezig met onderwerpen als robotica, computerhardware en telecommunicatie. Deze categorie behaalde gezamenlijk via de regeling een belastingvoordeel van 157 miljoen euro. Andere sectoren die de WBSO vaak inzetten, zijn de mechanische techniek, materiaaltechnologie en civiele techniek.
Vooral het gebruik van machine learning is een geliefd onderwerp waarvoor ondernemingen een beroep doen op de WBSO. Het ging in 2018 om bijna drieduizend projecten, een kleine duizend meer dan het jaar ervoor. Ook voor de inzet van kunstmatige intelligentie (ai) en blockchain weten bedrijven relatief vaak de stimuleringsregeling te vinden. Zo waren er ruim duizend ai-projecten en zo’n achthonderd blockchain-initiatieven.
Definitie van ict
Er is al geruime tijd een discussie over de definitie waaronder ict-projecten zich kwalificeren voor de WBSO-regeling. De huidige definitie zou te strikt zijn, erkende staatssecretaris Mona Keijzer afgelopen april. ‘De WBSO is gericht op het stimuleren van de ontwikkeling van technisch nieuwe programmatuur. Daarmee komt per definitie niet elk project waarin nieuwe programmatuur wordt gerealiseerd in aanmerking’, schreef ze in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Immers, activiteiten in projecten die enkel gericht zijn op bijvoorbeeld architectuurontwerp, configuratie, het inrichten en bouwen van systemen met behulp van (lowcoding) platformen van derden, komen niet in aanmerking.’
Om de discussie te beslechten, laat de staatssecretaris onafhankelijke experts de definitie beoordelen. Uitgangspunt is dat de WBSO zich blijft richten op de ontwikkeling van technisch nieuwe programmatuur en dat bedrijven zelf programmeertechnische knelpunten oplossen. Keijzer hoopt de uitkomsten op Prinsjesdag te presenteren.
De WBSO wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Mijn ervaring is dat RVO het best lastig vind om Machine Learning projecten te beoordelen. Omdat een model niet per se code bevat is het soms lastig uitleggen waarom machine learning nu juist WBSO pur sang is. De uitkomst is onzeker, van het probleem lig je vaak wakker en het leidt tot onderscheidend vermogen.