Lourens Visser start op 1 september 2019 als CIO Rijk bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Hij volgt Hans Wanders op, die in november 2018 opstapte. Visser komt van Dienst Justitiële Inrichtingen vandaan waar hij sinds 2014 chief information officer was. De rijks-cio is er verantwoordelijk voor dat de rijksoverheid ict op een juiste manier inzet.
Voordat hij overstapte naar de rijksoverheid was Visser cio bij het Havenbedrijf Rotterdam. Eerder vervulde hij diverse managementfuncties bij achtereenvolgens IBM, Accenture en Logica. Van 1983 tot 1998 werkte hij als officier bij de Koninklijke Marine.
Visser volgde de officiersopleiding aan het KIM. Daarna studeerde hij Elektrotechniek aan de TU Delft. Momenteel rondt hij een MBA Business & IT af aan de Nyenrode Universiteit.
De post van rijks-cio staat behoorlijk onder druk. Niet alleen door de aanhoudende negatieve berichtgeving over de vele mislukte ict-projecten bij de rijksoverheid, maar ook door de discussies over de rol van de CIO Rijk ten opzichte van de waakhond Bureau ICT Toetsing (BIT) en de cio’s op departementaal niveau.
Recent maakte minister Ollongren van BZK bekend dat er naast de rijks-cio een rijks-ciso (chief information security officer) wordt benoemd.
SSC-I
Bij DJI, waar Visser vandaan komt, was het de laatste paar jaar rustig op het it-front. Maar de dienst en met name de it-afdeling Shared Service Center ICT (SSC-I), heeft, net als veel andere densten, geen al te beste conduitestaat als het gaat om ict-projecten. Rond 2010 mislukte nog een grootschalig vernieuwingstraject. De ambities blijken echter nog springlevend.
Kortgeleden sloot DJI een raamovereenkomst met zes marktpartijen af waarbij het denkt de komende vier jaar voor 120 miljoen euro aan ict-inhuur nodig te hebben. Het SSC-I wil namelijk meer gemeenschappelijke diensten gaan aanbieden aan andere onderdelen van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De nieuwe CIO Rijk wacht de schone taak om dit soort ambities scherp in de gaten te houden.