Teams, een chat- en collaboratietool van Microsoft, heeft nu dertien miljoen dagelijks actieve gebruikers. Grote concurrent Slack blijft op tien miljoen steken. Microsoft maakt het nieuws bekend in aanloop van zijn Microsoft Inspire-conferentie, waar het nog enkele aankondigingen deed.
Teams werd twee jaar geleden geïntroduceerd. Naast de dertien miljoen dagelijkse gebruikers, telt Microsoft negentien miljoen wekelijkse gebruikers. Het is nu beschikbaar in 53 talen in 181 landen. Een van de redenen van het snelle succes van Teams is dat het gratis gebundeld wordt bij bepaalde Office 365-pakketten die zich op bedrijven richten.
Microsoft voegt nu ook ‘prioritaire notificaties’ toe aan Teams. Die notificaties worden om de twee minuten uitgestuurd, tot de ontvanger reageert. Ook worden ‘leesbevestigingen’ toegevoegd in de chatvensters. Het is niet meer mogelijk om een bericht in verschillende kanalen tegelijk te posten en het wordt mogelijk om medewerkers ‘in- en uit te laten klokken’ rechtstreeks in Teams.
Uitgestorven talen
Microsoft kondigde verder ook de algemene beschikbaarheid van het zogeheten ISV Connect-programma voor bedrijfsapplicaties en innovaties voor isv’s (independent software vendors) aan, waaronder ISV Studio, Power BI Template Apps en integratie met Azure DevOps. Daarnaast zijn er specifieke innovaties geïntroduceerd voor de automotive en banking sectoren. Deze omvatten tools voor customer experience marketing voor bijvoorbeeld dealernetwerken die als franchise werken. Beide tools zijn als open source-software beschikbaar.
Microsoft liet daarnaast weten te investeren in migratie-oplossingen via het Azure Migration-programma. Dit omvat bronnen, tools en financiële voordelen om bedrijven aan te moedigen de overstap naar Azure te maken. Zo krijgen ondernemingen bijvoorbeeld gratis langere veiligheidsupdates voor Windows Server 2008 en SQL Server 2008.
De laatste aankondiging gaat over kunstmatige intelligentie voor cultureel erfgoed. Dit stelt mensen en organisaties in staat het erfgoed van mensen, taal, plaatsen en historische voorwerpen te behouden en te beschermen. Microsoft stelt hiervoor 125 miljoen dollar ter beschikking. Zo sterft er bijvoorbeeld elke twee weken een taal uit op de wereld omdat de laatste spreker overlijdt. Met programma moeten deze talen voor altijd bewaard worden. Microsoft werkt hiervoor samen met onder meer het Metropolitan Museum of Art en het MIT.