Vijftig jaar na de lancering van de Apollo 11 naar de maan organiseert Nasa vandaag een jubileumgala in het Kennedy Space Center in Florida. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft Cisco gevraagd de netwerkvoorzieningen te regelen om onder andere de reünie van ruimtelegenden via internet uit te zenden.
In 1969 was er een team van maar liefst vierhonderdduizend personen nodig om van de maanmissie een succes te maken. Tijdens het jubileumgala verbindt de netwerkleverancier met behulp van Cisco Webex Meetings, Calling en Devices veel oud-medewerkers. Ook vindt er een paneldiscussie plaats met een aantal ruimtelegendes, onder wie Apollo 11-astronaut Michael Collins en Apollo 17-astronaut Charles Duke, onder leiding van Brian Cox van de BBC. Deze reünie van ruimtelegenden is via Cisco’s Webex voor iedereen op internet te volgen. Ga hiervoor op 17 juli 02:45 (Nederlandse tijd) naar cisco.com of volg de paneldiscussie via Facebook, Twitter, LinkedIn of YouTube.
Tijdens het gala legt Cisco via Webex ook verbinding met de USS Hornet, het vliegdekschip dat de astronauten na hun landing heeft opgepikt in de Grote Oceaan, en met de toenmalige bemanning. De USS Hornet is inmiddels omgebouwd tot museum en ligt permanent in de baai van San Francisco.
Ook zorgt Cisco voor een verbinding met het team in Canberra (Australië) dat verantwoordelijk was voor het volgen van de terugkeer van Apollo 11 in een baan om de aarde, onder wie John Saxon, die ondersteuning bood bij alle Apollo-missies, en Mike Dinn, als adjunct-directeur betrokken bij Apollo-missies 7 tot 14.
Computers en software
Bij de Apollo-missies speelde computertechnologie al een belangrijke rol. Zo was IBM een belangrijke it-partner voor de Nasa. Het bedrijf leverde bijvoorbeeld de computers voor de grondlocaties, inclusief Cape Canaveral in Florida en het Mission Control Center in Houston, Texas. Ook ontwikkelde Big Blue een navigatiesysteem voor de Saturn V-raket. IBM heeft daar op internet een interessante terugblik op.
Jack Kilby van Texas Instruments en Robert Noyce, mede-oprichter van Fairchild Semiconductor en later Intel, waren betrokken bij de ontwikkeling van de Apollo Guidance Computer (AGC), een minicomputer die aan boord van de raket een aantal vitale taken moest uitvoeren. Journalist Issam Ahmed van persbureau AFP schreef hier recent een artikel over: The machine that made the Moon missions possible.
Jim Goodnight raakte in de jaren zestig in de ban van het Apollo-programma. Begin jaren ’70 werkt hij een jaar lang bij Nasa in Florida waar hij software schreef voor de grondstations van het Apollo-programma. Het legde voor hem deels de basis voor de oprichting van business intelligence software-bedrijf SAS in 1976.