De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat de komende periode extra aandacht besteden aan de impact van 5G op netneutraliteit. In overleg met telecomaanbieders, hardwareleveranciers, consumentenorganisaties en overheden kijkt de waakhond hoe zij bestaande regels op de nieuwe technologie moeten toepassen.
Netneutraliteit is sinds 30 april 2016 verankerd in Europese regelgeving. Het houdt in dat internetaanbieders geen voorrang mogen verlenen aan bepaalde gebruikers, inhoud of toepassingen.
De komst van 5G-internetverbindingen is voor de ACM aanleiding voor onderzoek naar mogelijkheden en gevolgen van de dienstverlening via het snelle internet. De organisatie is daar al langer mee bezig. Eind vorig jaar verscheen een paper over de taken van ACM bij 5G en dit voorjaar organiseerde de waakhond een workshop voor belanghebbenden.
Ruimte voor servicedifferentiatie
‘De netneutraliteitsverordering biedt veel ruimte voor servicedifferentiatie in de context van 5G’, meldt de ACM in haar jaarverslag Netneutraliteit 2018 (pdf). Dat verscheen afgelopen week. De Europese regels stellen echter wel voorwaarden aan dergelijke differentiatie, aldus de autoriteit. Deze zijn bedoeld om de kwaliteit van internettoegang te beschermen en ervoor te zorgen dat het speelveld voor elke marktpartij hetzelfde is.
Tegelijkertijd moet er ruimte zijn voor innovatie met 5G, vindt de ACM. De waakhond wil meer inzicht krijgen in de diensten die aanbieders via 5G verwachten te gaan leveren. De organisatie is vooral benieuwd hoe aanbieders voorspellen wat de gevolgen van nieuwe diensten zijn op hun netwerk en op de kwaliteit van hun diensten. Zowel KPN als Vodafone en T-Mobile zijn momenteel 5G aan het testen.
Actiepunten
In het jaarverslag meldt de ACM nog meer actiepunten. Zo komt er binnenkort een systeem waarmee consumenten gemakkelijk de daadwerkelijk snelheid van hun internetverbinding kunnen controleren. De ontwikkeling van dit systeem gebeurt op Europees niveau. ACM speelt een actieve rol in Berec, het orgaan van Europese regelgevende instanties voor elektronische communicatie.