Nu het einde van de SAP Erp Central Component (SAP ECC) in zicht komt, rest voor klanten de overstap naar het in memory-erp-platform SAP S/4Hana. Dat is voor hen een 'groot ding'. Ze zullen afscheid moeten nemen van veel maatwerk. Dat vereist een goed voorbereid change management proces. Het low-code-platform van Mendix kan daarbij een helpende hand bieden. Dit stelt Paul Theunissen, algemeen directeur van de Utrechtse it-dienstverlener ITvisors.
SAP-huis ITvisors koos er een paar jaar geleden voor om ook met het low-code platform van Mendix te beginnen. De it-dienstverlener, tevens specialist op het gebied van Intersystems (zie kader), wilde meer it-smaken in huis hebben om niet te afhankelijk te worden van één omgeving. ‘We zochten naar een innovatief platform dat snel it-functionaliteit naar de business kan brengen. Dat kan niet binnen een SAP-omgeving. We raakten gecharmeerd van de low-code-opzet van Mendix.’
Een goede keuze want Mendix ontwikkelde zich in de jaren er na als een platform waarmee apps buiten de SAP-core om ontwikkeld kunnen worden. Het leidde uiteindelijk tot een samenwerkingsovereenkomst met de Duitse softwaregigant in 2017 waarbij Mendix de rol speelt van ‘SAP Cloud Platform Rapid Application Development’-partner.
Het was dan ook ergens logisch geweest wanneer SAP Mendix zou hebben gekocht maar uiteindelijk ging er vorig jaar een ander Duits concern mee aan de haal: Siemens. Theunissen betreurt dit eigenlijk niet. Overgenomen bedrijven vallen in zijn beleving vaak weg in het grote SAP-software-geheel, zoals Business Objects en Sybase. ‘Dat zal Mendix binnen Siemens niet gebeuren. Voor Siemens is Mendix een belangrijke schakel om klanten te helpen zijn internet of things-omgeving Mindsphere te implementeren. Bij Siemens krijgt Mendix bovendien de gelegenheid om verdere stappen te kunnen maken, met investeringskracht in artificial intelligence en mobile native.’
Stoppen
Voor de huidige SAP-gebruikers is 2025 het jaar van de waarheid: dan stopt het softwareconcern met de ondersteuning van de on premise erp-omgeving ECC (na R2 en R3 de derde generatie SAP-erp-software en de basis voor SAP Business Suite). Klanten die willen blijven werken met SAP zullen de komende jaren naar de ‘vierde generatie erp’ moeten overstappen: de in memory omgeving S4/Hana.
Hoewel het hier om een standaard-erp-omgeving gaat, is het klanten echter al die decennia nooit gelukt om alles wat hen speciaal maakt als bedrijf ook in die SAP-core onder te brengen. Dat is altijd opgelost met maatwerkprogrammatuur. ‘Maar ga je naar de nieuwe omgeving, zeker als die in cloud draait’, zegt Theunissen, ‘dan wil je eigenlijk zoveel mogelijk vasthouden aan de SAP-standaard. Om het beheersbaar en kostenefficiënt te houden en mee te kunnen liften met updates en innovaties. Je wilt dus af van je maatwerk. Dit doel is een ‘must have’ geworden in plaats van een ‘should have’.’
Alleen, benadrukt hij, er zullen altijd activiteiten zijn die niet passen in een standaard omgeving en waar geen best practice voor bestaat. Dat kan bijvoorbeeld een onderscheidend bedrijfsproces zijn of een complexe taak. ‘Organisaties hebben veel meer bedrijfsprocessen dan je denkt. Daar zitten hele specifieke tussen. Denk aan een ledenadministratie van een corporatie, grensoverschrijdende activiteiten, een aparte manier van omgaan met klanten waarvoor aparte webportalen moeten worden gemaakt, bepaalde governanceregels… je kunt niet alles afdekken via een standaardoplossing.’
Heet hangijzer
Voor klanten vormt de overstap naar het S4/Hana-platform dan ook een groot ding. Veel van hen willen hun huidige SAP-systemen nog laten meegaan tot ‘minstens’ 2025. Ze hebben veel geld geïnvesteerd in het implementeren en op maat maken van hun SAP-omgeving en die kan in hun ogen nog best jaren mee om kritieke applicaties te draaien, zonder upgrades.
Theunissen begrijpt dat maar adviseert klanten toch op korte termijn hun maatwerk te analyseren. ‘Hou je processen eens tegen het licht en bepaal waarvoor het maatwerk is gemaakt en wat je straks nog echt nodig hebt. Kun je bijvoorbeeld door een andere manier van werken af van veel maatwerk? En een deel hoeft misschien niet mee naar S/4. Deze nieuwe omgeving biedt innovaties die in SAP ECC nog niet bestonden en destijds wellicht zijn ondervangen met maatwerk.’ De directeur raadt klanten dan ook aan op tijd een migratieplan op te stellen en genoeg energie te steken in het bedenken van een change management-aanpak.
Te krappe jas
Bovendien hoeft niet alles in S/4 ondergebracht te worden. Hij noemt het grote voordeel van Mendix dat met deze ontwikkelomgeving buiten de SAP-core om apps gebouwd kunnen worden voor innovatie of specifieke processen. Die draaien dan bovenop de SAP-cloud; rechtstreeks op de Hana-database. SAP S/4 geeft ruimte om applicaties te koppelen met standaard api’s en OData-functies.
Zo’n aanpak rekent af met frustraties over een ’te krappe jas’ met de standaard SAP-templates. Daarbovenop is Mendix in te zetten als migratietool om legacy-systemen op te ruimen. IT Visors deed dit bijvoorbeeld bij Eurail.com, waarvoor het met behulp van het ontwikkelplatform van Mendix een reserveringsportaal bouwde als opvolger van maatwerk-legacy.
Microservices
Voor het recente congres Mendix World in Rotterdam had ITvisors een game ontwikkeld om bezoekers te laten zien wat er zoal met de low-code-software mogelijk was. Bijvoorbeeld in combinatie met de machinelearningsoftware Tensorflow en de 3D-tool Amazon Sumerian. ‘We bouwden bijvoorbeeld een virtuele assistent, om te laten hoe je snel toegang kan krijgen tot nieuwe technologie. Belangrijk bij Mendix is het denken in microservices; de software is modulair en daardoor makkelijk aan te passen, te onderhouden en door te ontwikkelen.’
Voor de implementatie tijdens Mendix-projecten heeft Itvisors een eigen aanpak ontwikkeld: Mendix Ready2Go. Die moet er voor zorgen dat er niet steeds functionaliteiten worden gebouwd die al vaker gemaakt zijn, zoals interactieve formulieren, maar dat er terug gevallen kan worden op best practices. Ook biedt de Ready2Go-aanpak zicht op of er standaard cloud services als componenten te gebruiken. Dan hoef je ze niet meer te integreren. ‘Standaard brengen in maatwerk, noemen we dat’, stelt Theunissen.
Intersystems en de zorg
Bij Itvisors werkt een man of veertig. Naast expertise van SAP en Mendix heeft het bedrijf nog een specialisatie in huis: Intersystems. Deze Amerikaanse automatiseerder levert databasemanagement- en applicatieintegratiesystemen voor onder meer de zorgmarkt. Directeur Paul Theunissen: ‘Wij gebruiken Intersystems als dataplatform om razendsnel data snel te kunnen verwerken, met name bij berichtenuitwisseling in onder meer de zorg. Maar ook om productiedata te ontsluiten in een logistieke of industriële omgeving, zoals sensor- en plc-data. Met Mendix als laag erbovenop kun je die data weer ontsluiten naar gebruikers.’
In de gezondheidszorg moeten nog heel veel data worden ontsloten, zeker met het oog op de persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo) die op 1 januari 2020 voor iedereen beschikbaar moet zijn. Die pgo bestaat uit een app op een smartphone, tablet, desktop of laptop. De bezitter daarvan krijgt daarmee toegang tot zijn of haar zorgdossier. Het uitwisselen van medische informatie tussen zorgverleners onderling gaat via het Landelijk Schakelpunt (LSP), geëxploiteerd door de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ). Het LSP draait op de software van Intersystems.
ITvisors richt zich op het ondersteunen van (regionale) gezondheidsorganisaties. Het bouwt communicatieplatforms op basis van Intersystems’ Iris for Health; aanbieders van pgo-apps kunnen hier op aansluiten, waardoor gezondheidsdata kunnen worden uitgewisseld met hun gebruikers. Het platform voldoet aan de standaarden van het nationale MedMij-programma dat de invoering van de pgo faciliteert.
Voor alle organisaties die de S4/HANA-overstap nog moeten maken is het advies om de SAP Solution Manager-functionaliteit genaamd ‘Custom Code Management’ te gaan gebruiken. Hiermee zal men naast overzicht in eigen maatwerk, ook inzicht verkrijgen in welk maatwerk ten grave gedragen kan worden (Custom Code Management Lifecycle Management from Requirement to Retirement).Op deze wijze kan er concreet invulling gegeven worden aan het ‘must-have’-doel (‘Je wilt dus af van je maatwerk’) waarover in dit artikel gesproken wordt.