De Hartstichting start vier nieuwe big data-onderzoeken om hart- en vaatziekten sneller te herkennen en behandelen. Het betreft het bouwen van een digitale tweeling, een virtuele coach, het achterhalen van risicogroepen en een patiëntenplatform waarop patiënten metingen door kunnen geven.
De Hartstichting ontwikkelde en financiert de vier big data-onderzoeken samen met NWO, ZonMw, de Topsectoren Life Sciences & Health (LSH), en het ministerie van VWS. De Hartstichting draagt één miljoen euro bij; in totaal wordt 6,58 miljoen euro besteed aan de onderzoeken. Daarnaast voorziet het Nederlandse eScience Center ieder project van ondersteuning door ingenieurs beschikbaar te stellen.
My DigiTwin
Bij het onderzoek MyDigiTwin staat het bouwen van een digitale tweeling centraal. Deze wordt gebouwd met kunstmatige intelligentie vanuit gegevens van honderdduizenden mensen. Het doel is dat gebruikers daarmee beter kunt bepalen wat hun kans is op hart- en vaatziekten. Ook kan zo’n digitale tweeling hen motiveren om te kiezen voor een gezonde leefstijl.
Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, is positief over deze vorm van preventie. ‘Het zou prachtig zijn als mensen de signalen van hart- en vaatziekten zelf al in een vroeg stadium kunnen herkennen. Ze kunnen dan op tijd naar de arts. Het MyDigiTwin-platform kan daaraan een belangrijke bijdrage leveren. Zo kunnen hart- en vaatziekten beter worden voorkomen.’
Pim van der Harst van het Universitair Medisch Centrum Groningen leidt het onderzoek. Hij legt uit: ‘We maken een platform waar mensen via een app een digitale tweeling van zichzelf kunnen bouwen. Je gebruikt daarvoor je eigen gezondheidsgegevens én gegevens uit grote, langdurige gezondheidsonderzoeken. Zo krijg je inzicht in de gezondheid van je eigen hart en het effect van je leefstijl op je hart.’
De makers benadrukken dat de data in de app niet herleidbaar zijn naar personen. Het platform is volgens hen een soort knooppunt dat alleen berekeningen van het risico van de gebruiker uitwisselt.
De partijen die samenwerken voor MyDigiTwin zijn het Universitair Medisch Centrum Groningen, het Universitair Medisch Centrum Utrecht, de Radboud Universiteit en het Erasmus MC en verschillende bedrijven, waaronder Drimpy, Siemens Healthineers en Hartkliniek.
Andere drie big data-onderzoeken
- Niels Chavannes van het Leiden University Medical Center, spreker tijdens de afgelopen editie van Zorg & ICT, gaat big data gebruiken om een gepersonaliseerde en flexibele virtuele coach te ontwikkelen die mensen ondersteunt bij het stoppen met roken.
- Een consortium onder leiding van André Dekker (Universiteit Maastricht) doet onderzoek naar het identificeren van risicogroepen voor hart- en vaatziekten. Hiervoor gebruiken de onderzoekers bestaande datasets van het Centraal Bureau voor de Statistiek, ziekenhuizen en huisartsen. De groep werkt daarnaast aan een elektronische levensstijlcoach die de therapietrouw bevordert van deze risicogroep.
- Een consortium onder leiding van Panos Markopoulos (Technische Universiteit Eindhoven) verdiept zich in de mogelijkheden zijn in de zorg voor hartpatiënten. De groep wil een platform ontwikkelen waar patiënten zelf metingen kunnen doorgeven. Hiervoor worden vragenlijsten en digitale sensoren gebruikt.
Onderzoek is leuk en aardig maar eigenlijk weten we al heel lang dat gezond eten en genoeg beweging heel veel kwalen kan voorkomen. Zolang supermarkten nog voor meer dan de helft vol liggen met ongezonde rotzooi kun je veel onderzoeken maar gaan er nog steeds mensen dood aan de gevolgen van ongezond leven en blijven de zorgkosten elk jaar stijgen.
Wat dat betreft zou de overheid serieus na moeten denken om voeding onderdeel te maken van het curriculum van het (voortgezette) onderwijs. Ook meer informatieverstrekking over voeding in zijn algemeenheid. Aangezien reclame van roken en drinken aan banden is gelegd zou je dat ook met ongezonde voeding moeten doen.
Op zich heb je een punt, Johan, maar snoep is niet geheel vergelijkbaar met sigaretten. Roken is altijd slecht, snoepen kan als het met mate is.
Als je chocolade als traktatie ziet en af en toe wat neemt, dan is er niks aan de hand. Als je het als basis eten ziet en je werkt dagelijks meerdere repen naar binnen, dan is het slecht.
Hetzelfde geldt voor gezonde producten, zoals aardappelen, vlees(vervangers) en groente. Je moet het eten, je hebt nu eenmaal je voedingsstoffen nodig. Eet je normale porties, dan is er niks aan de hand, eet er extreem veel van en zelfs gezond eten wordt ongezond. Alles draait om de balans.
Voedingsleer als verplicht vak op school lijkt me een goed idee!
Hart- en vaatziekten voorkom je met gezond verstand en niet met KI.
Een reklameverbod op ongezond voer kan ook helpen.
De duitse tv wees gister op het gevaar van weekmakers die hormoon-achtige werking hebben en tot overgewicht leiden.
Gewoon groenten en fruit eten schijnt uit de mode.
De reacties zijn lachwekkend want juist Big Data kan helpen bij de voedingsleer omdat veel aannames hierin nogal onbewezen blijken te zijn. Dat een ‘lopend buffet’ zoals onze prehistorische voorouders van jagers en verzamelaars hadden gezonder is dan wat in de schappen van de supermarkt ligt blijkt niet uit de gemiddelde levensverwachting in de prehistorie.
@Ewout
Ik zeg nergens dat Big Data niet goed is. Sterker nog, met Big Data kun je mogelijk de voedingsleer verbeteren / onderbouwen.
Maar je moet beginnen met gezond verstand. Een dagelijks dieet met chocolade, chips, ijs, cola, bier en wijn is niet het meest gezonde dieet. Daar is geen Big Data voor nodig!
@Ewout
Jammer van je reactie. Mij reactie was dat er al zoveel kennis is over voeding maar dat daar te weinig gebruik van wordt gemaakt.
Ben het zeker met je eens dat er over voeding heel veel aannames zijn die grondig onderzoek vereisen. Maar op dat gebied spelen vrij veel belangen dus ja, je kan Big Data op dat vlak inzetten. Van belang is dan wel dat die onderzoekers onafhankelijk zijn.
Het zijn de Unilevers van de samenleving die keer op keer een hele grote vinger in de lobby pap lijken te hebben terwijl ze er absoluut geen probleem mee lijken te hebben om minder gezonde voeding zoveel mogelijk via redelijk agressieve marketing te verkopen. Daar ligt een grote verantwoordelijkheid voor de mensen zelf maar ook de overheid om daar op een verstandige manier mee om te gaan.
Kijk eens bij foodwatch, die hebben ook een Nederlandse website.
Even ter zijde, in mijn tijd als medicijnstudent stond de hartstichting al bekend als een tamelijk agressieve min of meer commerciele belangenvereniging. De nood bij rheumapatienten is niet kleiner maar de krijgen minder aandacht (spreek geld) omdat ze minder opdringerig zijn en zich niet (commercieel) verbinden met bijv. Becel.
@Johan
Data zelf is niks want de informatie komt uit de relaties die je legt. Hoe een bepaald voedingspatroon zich tot de (hart)ziekten verhoudt vraagt dus nog wel wat meer onderzoek dan hier genoemd.