Low-code-platforms en hun burgerontwikkelaars – citizen developers – vormen geen bedreiging voor de banen van mensen met een hardcore ict-achtergrond. Daarvoor is er genoeg complexer ict-werk te verrichten. Dat vindt althans directeur Paul Theunissen van it-bedrijf ITvisors, dat zowel SAP-specialist is als expert in het low-code-platform van Mendix.
No-code- en low code-bedrijven, zoals Mendix, Outsystems en Betty Blocks, pretenderen dat met hun tools ook mensen zonder ict-achtergrond oplossingen kunnen bouwen. Hoog opgeleide ict’ers zouden daardoor steeds minder nodig zijn. Dat leidt regelmatig tot felle discussies onder vakgenoten of die oplossingen wel kwalitatief gezien door de beugel kunnen.
Directeur Paul Theunissen van ITvisors, partner van het Nederlandse low-code-platform Mendix, wil daar een nuancering in aanbrengen. Volgens hem moet daarbij onderscheid worden gemaakt tussen een ict-expert en een ‘citizen developer’. Zo’n ‘burgerprogrammeur’ kan in zijn ogen worden ingeschakeld als het de wens is om snel een eenvoudige app te maken. ‘Omdat softwaretools, zoals bij low-code, steeds gemakkelijker te gebruiken zijn, kan zo’n citizen developer het ontwikkelen snel onder de knie krijgen. Vergelijk het met een controller die heeft geleerd om macro’s in Excel te maken.’
‘Wil je echter complexere dingen maken’, vervolgt hij, ‘dan heb je een ervaren ict’er nodig met verstand van onder meer databases, schaalbaarheid, performance en beveiliging. Ik geloof dan ook niet dat low-code-platforms een bedreiging vormen voor mensen met een ict-achtergrond. Je kunt beide groepen inzetten maar wel voor verschillende doeleinden.’
Lees ook het interview met Paul Theunissen over het gebruik van Mendix bij de overstap naar SAP S4 Hana: Klant vindt overstap naar SAP S/4 Hana heet hangijzer
Paul Theunissen heeft gelijk als hij zegt dat je voor complexer ict-werk, ICT-specialisten nodig hebt. En complexiteit is niet te vermijden bij een grote ICT-omgeving, waar vele processen – van wellicht vele organisaties – aan elkaar gekoppeld moeten worden via ondersteunende ICT. Als amateur een prefab schuurtje in elkaar zetten, is ook heel wat anders dan een bedrijfspand laten bouwen door medewerkers/niet-bouwvakkers. Voor het kleinere MKB, is zelf doen meestal niet rendabel; niet-ICT personeel dat meer ICT-vaardigheden moet opdoen, is ook een kostenpost. En ondersteuning door de leverancier van het low code app-ontwikkelingsplatform, is ook niet gratis. Bovendien kan het ook risicovol zijn omdat de meeste kleine bedrijven zeer beperkt verstand hebben van zaken zoals migratie, beveiliging, continuïteit, compatibiliteit, et cetera.
De opmerking “In de nabije toekomst zal iedereen ict’er zijn” in het artikel ‘De ict’er is dood, leve de ict’er’ van Mendix-ceo Derek Roos, is niet meer dan informational advertising. Natuurlijk moet je bij bijvoorbeeld SAP-trajecten oppassen voor onnodige complexiteit, want anders komt ook de procesdeskundige van de klant en de ICT-er er niet meer uit. Maar dat staat los van het gebruiken van macro’s in Excel of de inzet van low en non-code tools.
Denk dat het gevaar er vooral in zit dat er een foute inschatting wordt gemaakt en burgerontwikkelaar op een plek terecht komt waar een expert zou horen. Dat kan je nu al met een redelijke zekerheid stellen.
Een expert gaat geen low-code projecten doen want die haalt daar geen voldoening uit.