Nu de gevaren van datalekken en cyberrisico’s zienderogen toenemen, dringt bij steeds meer organisaties het besef door dat beveiliging en risicobeheer topprioriteit verdient. Toch blijkt het in de praktijk niet altijd makkelijk om de nieuwste ontwikkelingen rondom cybersecurity bij te benen: het kost tijd en geld om beveiligingssoftware en hardware up-to-date te houden.
Nederlandse IT-professionals slagen er naar eigen zeggen dan ook niet altijd in om alle taken uit te voeren die ze krijgen voorgeschoteld, simpelweg omdat mankracht en specifieke IT-kennis vaak ontbreken.
Er is echter wel een oplossing die de IT-professionals ontlast en de kosten ondertussen in toom kan houden: de implementatie van Security as a Service (SECaaS). Feitelijk werkt SECaas op dezelfde manier als Software as a Service (SaaS), maar dan toegepast op security.
Abonnementsvorm
Dat wil zeggen dat de tools – net zoals bij SaaS – beschikbaar zijn in de cloud en dat er geen on-premise hardware meer nodig is. De dienst werkt immers via een abonnementsvorm waarbij een externe provider zijn veiligheidsoplossingen of -tools in de organisatie integreert.
Denk hierbij aan oplossingen zoals authenticatie, anti-virus, anti-malware, de back-up van data of de detectie van inbreuken op het netwerk. Deze security-oplossingen worden dus niet langer door de eigen IT-afdeling uitgedacht, geïnstalleerd en onderhouden, maar door een gespecialiseerde externe partij. Dit geeft enkele grote voordelen waarvan Jeffrey Muller, Senior Market Development Manager bij Konica Minolta, er zes op een rij zet:
- Altijd up-to-date: De organisatie en medewerkers beschikken altijd over de nieuwste versie van de tools die het bedrijf wenst te gebruiken. Zo worden het netwerk en de data voortdurend beschermd tegen de nieuwste gevaren.
- Kostenbesparend: Het gebruik van security tools in de cloud zorgt ervoor dat hardware niet hoeft worden aangekocht en dus zijn er geen grote investeringen nodig. De variabele kosten zullen evenmin fluctueren want SECaaS werkt via een abonnement met vaste kosten.
- Snel en gemakkelijk op- en afschalen: Via SECaaS kan het pakket dat een bedrijf uiteindelijk aanschaft vrijwel onmiddellijk worden uitgebreid of ingeperkt. Nieuwe gebruikers aanmaken neemt vaak slechts een paar minuten in beslag en upgraden kan met een enkele muisklik.
- Beter in-house management: Niet alleen is de data beter beschermd via SECaaS, er is ook meer zicht op welke gebruikers de data – al dan niet met toestemming – raadplegen.
- Technische ondersteuning van specialisten: SECaaS-specialisten hebben meer diepgaande kennis dan het IT-team van de organisatie, omdat ze zich focussen op één specifiek aspect van security. Ze kennen de tool vanbinnen en vanbuiten en van die kennis kan een organisatie gebruikmaken.
- Tevreden IT-team: Het IT-team heeft meer ademruimte door de ondersteuning van SECaaS-specialisten en kan zich daardoor bezighouden met andere belangrijke kerntaken binnen de organisatie.
Benieuwd of SECaaS past binnen uw huidige IT-infrastructuur? Vraag hier een audit aan.