Het mobiele dataverbruik is in 2018 met bijna zestig procent gestegen ten opzichte van 2017. Het verbruik kwam daarmee op 537 miljard Mb tegenover 337 miljard Mb in 2017. Ook is er een overgang bij vaste diensten van traditionele naar digitale diensten.
Dat constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in de Telecommonitor over het derde en vierde kwartaal van 2018. Zo blijft het aantal traditionele telefonie-aansluitingen, zoals pstn en isdn, afnemen. Het voornemen van KPN om isdn2/pstn in 2020 niet langer aan te bieden, sluit aan bij deze ontwikkeling.
Steeds meer consumenten maken gebruik van bundels waarin een mobiel abonnement wordt gecombineerd met een vast abonnement. Aanbieders bieden extra’s om te stimuleren dat consumenten deze bundels afnemen. Het aantal bundels dat alleen bestaat uit de vaste diensten internet, vaste telefonie en/of televisie daalt.
KPN en VodafoneZiggo blijven grootste
Telecomaanbieders KPN en VodafoneZiggo blijven de grootste aanbieders van breedbandinternet, met constante marktaandelen van 45 tot vijftig procent. Marktaandelen van andere aanbieders, zoals Tele2, bedroegen in 2018 tussen de nul en vijf procent. Het aantal kabelaansluitingen en glasvezelaansluitingen blijft licht stijgen ten koste van koperaansluitingen.
Onderzoek naar glasaansluitingen
In 2018 is het aantal nieuwe glasaansluitingen vergelijkbaar met 2017 en ligt gemiddeld op 30.000 aansluitingen per kwartaal. Dat is een stuk lager dan in de eerdere jaren toen er gemiddeld tussen 40.000 en 55.000 huizen werden aangesloten op glas. De ACM wil meer inzicht krijgen in hoe telecombedrijven en investeerders bepalen waar zij glasvezel uitrollen en tegen welke problemen zij hierbij aanlopen. Daarom is de ACM een verkennend onderzoek gestart naar de uitrol van glasvezel in Nederland. Na de zomer verwacht de ACM de resultaten van de marktstudie te publiceren. Op basis van die resultaten wordt bepaald of vervolgacties nodig zijn.
De ACM publiceert elk half jaar de marktcijfers van de telecomsector in de Telecommonitor. Deze monitor laat de ontwikkelingen zien op het gebied van mobiele diensten, vaste telefonie, breedband, televisie en bundels op basis van cijfers van de belangrijkste partijen in de telecomsector.