De overheid verder digitaliseren met innovatie publieke diensten. Dat is het doel van de gisteren door staatssecretaris Knops van het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) geopende Digicampus op het terrein van TU Delft. Bij de ontwikkeling van de Digicampus zijn de TU Delft, Logius, ICTU en Nederland ICT betrokken.
Wat betreft het soort diensten die de Digicampus wil digitaliseren, kan volgens de partijen gedacht worden aan het aanvragen van een hypotheek, het doorgeven van een verhuizing naar een verzorgingshuis of het aanmelden van een studie in het buitenland. ‘Bij al deze gebeurtenissen willen mensen en bedrijven moeiteloos gebruik kunnen maken van de diverse digitale systemen waarin dit wordt geregeld’, aldus de betrokkenen. Digicampus biedt daar generieke functies en voorzieningen voor bijvoorbeeld authenticatie, digitale identiteit en gegevensuitwisseling. Ook kent de campus vier ‘innovatielabs’ op het gebied van vr, data, gaming en user experience die zijn in te zetten om de online-dienstverlening van de overheid te verbeteren.
Nieuwe technologieën en overheids-ecosystemen
Dankzij Digicampus is de wetenschap vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van deze diensten, stelt professor Marijn Janssen van de Faculteit Techniek, Bestuur en Management van de TU Delft. ‘Fundamenteel wetenschappelijk onderzoek geeft belangrijke nieuwe inzichten over de inzet van technologie voor de digitale samenleving. Dan gaat het bijvoorbeeld om het gebruik van nieuwe technologieën als blockchain. ‘De implicaties daarvan zijn groot, dus je moet ver vooruitkijken. Als wetenschappers kunnen we binnen Digicampus onze kennis inbrengen vanuit een objectieve blik, gericht op de lange termijn. Bovendien: je wilt kennis in de praktijk kunnen testen en benutten.’
Daarnaast heeft de Digicampus een langer lopend onderzoeksprogramma met kennispartner TU Delft in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen. Vanuit het centrale onderzoeksthema ‘Innovation in Digital Goverment Ecosystems’ wordt onderzocht wat de innovatiebehoeften, -belemmeringen en -oplossingen zijn voor een inclusieve digitale overheid.
Co-creatielab
De activiteiten van Digicampus gaan van diepgaand wetenschappelijk onderzoek naar ‘hands-on’ ontwikkelen en informatie-uitwisseling. Zo is het in het co-creatielab mogelijk om samen te experimenteren. Ook organiseert de campus kennissessies, design sprints en hackathons, zowel voor technici als politici en beleidsmakers. Via gaming worden bijvoorbeeld ‘life events’ gesimuleerd, zodat beleidsmakers zelf ervaren hoe digitale processen in de praktijk uitpakken.