De overgang naar een containerplatform is voor Tele2 Nederland, dat begin dit jaar opging in T-Mobile, zonder meer positief verlopen. Maar dat het niet gepaard ging met de nodige hobbels, dat is een tweede.
Dennis Ekkelenkamp, manager cloud & infrastructure solutions bij T-Mobile, liet dit weten tijdens het congres Containers Today in Den Haag. Hij sprak daar openhartig over de uitdagingen bij de transitie naar het veel gebruikte enterprise-containerplatform Docker.
Te wensen over
Toen in april 2017 met containerisatie werd begonnen, stond Tele2 voor nogal wat uitdagingen. De infrastructuur schoot qua capaciteit tekort. De behoefte van de ontwikkelteams was groter. Bovendien was de snelheid waarmee infrastructuur en software werden opgeleverd, te laag. Tele2 werkte agile, maar de ‘automation’ liet te wensen over. Verder worstelde het telecombedrijf met ‘legacy’. De release-cycles bedroegen drie weken.
Tele2 zocht zijn heil in containers omdat deze technologie het gemakkelijker maakt applicaties uit te rollen. Tevens wordt ook de onderliggende infrastructuur flexibeler. Containers vormen de logische basis voor een microservices-architectuur waarbij wordt gewerkt met kleine stukjes software. Volgens Ekkelenkamp kan de kwaliteit van de software er door worden verbeterd. Een ander voordeel is dat de ontwikkeling veel sneller gaat. Aanpassingen zijn ook gemakkelijker door te voeren.
Voordat het nieuwe platform klaar was, moesten nog heel wat problemen met de ‘resources’ worden overwonnen. Bovendien waren er technische uitdagingen, met name op gebied van security. Ook moest een deel van het team aan de veranderingen wennen. Ekkelenkamp sprak van ‘old school thinking’. Verantwoordelijkheden moesten opnieuw worden toegewezen, wat niet altijd even soepel verliep.
Volle aandacht
Uiteindelijk lukt het de oude gewoontes te doorbreken. Gewerkt werd in een klein kernteam. Een ander advies is de eenmaal ingezette koers naar containerisatie stevig door te zetten. ’Go big or go home,’ aldus de manager van T-Mobile. ‘Kies grote, belangrijke applicaties. Als zo’n project een succes wordt dan krijgt dat ook de volle aandacht. Dan krijg je meer kansen om meer met containers te gaan doen.’
Verder onderstreepte hij het belang van een goede communicatie binnen de organisatie. Belangrijk ook is een goede planning met deadlines. Werk ook met voorbeeldprojecten. De templates en richtlijnen die deze eerste projecten opleveren, kunnen weer bij andere projecten worden gebruikt. Een goed voorbeeld doet volgen. Medewerkers leren zo steeds beter met de technologie te werken. Ontwikkel ook een helder beleid voor de ‘base images’. Verder is het zaak de ‘ownership’ goed te regelen.
Verantwoordelijkheden dienen helder te zijn. Ekkelenkamp waarschuwde geen grijze gebieden open te laten. ‘Zorg er ook voor dat medewerkers worden ingewerkt.’ Pro-active onboarding heet dat. Om medewerkers van elkaar te kunnen laten leren, is ook een Docker Review Board opgericht. ‘Praat ook met vakgenoten,’ zei Ekkelenkamp. ‘Zo hielp Amazic ons met de validatie van het design.’
Een ander advies is om een backlog bij te houden. Je moet steeds goed de prioriteiten bijhouden zodat de juiste zaken op het juiste moment worden gedaan.
Dagelijks
Ekkelenkamp concludeert dat Docker de aanzet heeft gegeven tot versnelde veranderingen en transformatie. De ontwikkeltijden zijn aanzienlijk bekort. Voorheen werd nieuwe software elke drie weken uitgerold. Nu gebeurt dat dagelijks. De ontwikkelaars zijn niet meer afhankelijk van het Infra-team. ‘Infra is geen rem meer. Hun rol wordt ook meer adviserend.’ Het testen is veel eenvoudiger geworden. Het werken met containers geeft ontwikkelaars meer vrijheid. Ze kunnen veel sneller nieuwe software afleveren. Continuous delivery/continuous integration is een realiteit geworden.
Het containerplatform brengt teams op een natuurlijke manier meer tot elkaar. Het gebruik van containers helpt ook het denken in silo’s te verminderen.
Ekkelenkamp stelt dat de net promotor-score als indicator van kwaliteitsverbeteringen behoorlijk omhoog is gegaan. Een enorm winstpunt is dat het werken met containertechnologie ontwikkelaars aanspreekt, waardoor talent makkelijk is te vinden en vast te houden.
Hoog op de agenda
T-Mobile gaat dan ook zeker op de ingeslagen weg door. De Tele2 Webshop die eind 2017 live ging, is op Docker gebouwd. Sindsdien zijn meer en meer applicaties uitgerold. Nieuwe workloads worden aan het Docker-platform toegevoegd.
Het werken met een microservices-architectuur en containers staat bij T-Mobile nu hoog op de agenda. Het succes van de eerste Docker-projecten maakt het gemakkelijker de containerisatie te promoten in de nieuwe organisatie waar Tele2 nu deel van uitmaakt. Het plan bestaat het containerplatform verder uit te breiden naar de cloud in verband met de schaalbaarheid en de flexibiliteit.