U snapt de dubbele betekenis van de titel. Vorige week kwam de Raspberry Pi 4 uit, veel eerder dan de 'bedoeling' was. Niet alleen de hardware onderging een upgrade, ook de standaardsoftware Raspbian kreeg een nieuwe lts-kernel, en daarmee kunt u vanmiddag weer vrolijk gaan klussen. Hoeveel versies verstoffen er al bij u in de kast?
Althans, als vanmiddag toevallig de vrije middag in de week is natuurlijk, anders moet dat doorgeschoven worden naar een ander moment. Die thuisserver, lokale adblocker, recepten-leesunit-in-de-keuken of wat u ook maar met minicomputers doet, als er een nieuwe is, moet ie geprobeerd worden.
De ‘4, model B’ heeft eigen gigabit ethernet, een betere draadloze verbinding, een krachtiger processor, twee micro-hdmi-poorten die 4k-schermen aankunnen, een usb-c-aansluiting voor de powerrr en de mogelijkheid tot 4GB aan ram te plaatsen. En dat alles voor zo’n 35 pond/euro/dollar.
Raspbian krijgt long-term-support-kernel 4.19.50 mee en is gebaseerd op Debian 10 Buster en uiteraard verse versies van veel applicaties.
Er kleeft alleen een nadeel aan die aaibare minicomputers-met-veel-kracht: wat doe je ermee als je uitgespeeld bent? Hoeveel oude Raspberries of Arduino’s of andere, vergelijkbare apparaatjes liggen bij u te verstoffen?
Ik heb geloof ik een zenuw geraakt bij een aantal mensen door te beweren dat Basic nergens goed voor is.
Mij leek het nogal een open deur, het is vooral interessant om te zien wie er hapt.
Als je de wikipedia pagina van een aantal goede programma’s opzoekt ( bijvoorbeeld Firefox of Apache ) dan kun je daar lezen in welke programmeertaal/talen die geschreven zijn.
Zoek nu eens naar : “geschreven in Basic” en je komt niet verder dan wat huisvlijt/knutselprojecten.
De opmerking dat Basic tegenwoordig bijna zo goed is als Pascal ( een taal die speciaal voor het onderwijs bedacht is ) deed me wel lachen.
Ik ken een taal die nog meer bijna zo goed is als Pascal, namelijk Pascal zelf.
Ik dacht dat ik duidelijk gemaakt had wat de 6502 zo’n goede processor maakte om te leren programmeren in machinetaal :
Het feit dat je de instructieset zo makkelijk uit je hoofd kon leren !
Probeer dat maar eens met een willekeurige andere processor.
Ja, natuurlijk bestond er een Basic interpreter voor, waarom niet.
Jan,
Denken als een computer is niet zo’n goed voorbeeld van AI want ik geloof dat je de essentie van de discussie niet begrepen hebt. Het gaat bij een Raspberry PI juist om de creatieve huisvlijt waar de keus van een programmeertaal uiteindelijk van secundair belang is in de uitwerking van een idee.
@Jan
Het was een tijdje in de mode onder “echte informatici”, Basic afbranden. Pascal, dat is het helemaal!
Het Basic zoals het ooit ontworpen was, had nogal wat tekortkomingen. De editor was simpel, geen full screen editor maar een line editor, en alle programmaregels hebben een regelnummer. Deze regelnummers werden ook gebruikt om vanaf willekeurige plekken naar toe te springen. Dat is funest voor het schrijven van begrijpelijke code, en, nog erger, voor een voorspelbare programmaflow.
In de jaren 80 kwamen veel computers (Commodore, Sinclair, MSX, Acorn, IBM, …) met Basic. Voor Turbo Pascal moest je 200 gulden betalen; dat geld had je niet meer na het aanschaffen van een home computer. Voor veel mensen was Basic de eerste programmeertaal. Deze imperfecte taal heeft veel mensen enthousiast gemaakt om de ICT in te gaan. Vlak het belang van Basic dus niet uit.
Pascal, de taal die het helemaal is volgens jou, deze speelt buiten IT opleidingen geen rol. De opvolgers (Modula-2, Oberon) spelen totaal geen rol van betekenis meer. Erg jammer, je kon er goed real life projecten mee uitvoeren (dus niet slechts schoolopdrachten). Het is niet anders.
Maar niet getreurd, Pascal leeft voort in andere talen. Moderne Basic varianten (oa VB, VBA) hebben elementen uit Pascal gekregen. Oracle’s PL/SQL heeft wel iets weg van Modula-2 (met embedded SQL). Apple’s Swift is een soort combinatie van C++ en Pascal.
Het is heel stoer dat je in machinetaal kunt programmeren. Doet het vast goed als je om een pick up line verlegen zit! Ik heb ooit wat in 6809 en Z80 assembler geschreven. Die inzichten die ik daardoor heb gekregen zijn erg nuttig, maar ik ben niet van plan ooit nog iets met die kennis te doen. Deze manier van programmeren is verre van efficiënt, voor het snel en foutvrij software schrijven zijn hogere programmeertalen vele malen meer geschikt.
Veel succes met het schrijven van software in assembler (of voer je echt de 1-en en 0-en in???) voor jouw 6502 computer!
Ik kan behalve programmeren ook nog lezen.
Dat is heel handig voor een programmeur, zo kun je je vakkennis bijhouden en je kan bijvoorbeeld specificaties lezen.
Een aantal reageerders bewijzen hier dat ze dat juist niét kunnen.
Waar staat dat ik vandaag nog 6502 code programmeer ?
Of Pascal ??
Ik heb nooit turbo-pascal gekocht. Ik had UCSD-P, waar ik natuurlijk niet voor betaald had.
PS :
Ik heb de essentie van het verhaal volgens mij wel begrepen, kijk maar naar de eerste reactie in plaats van naar de laatste.
Het woord “BASIC” komt in het oorspronkelijke verhaal niet voor.
@Jan
Je eerste post was goed, daarna ging het fout…
@frank,
Heb je die goto end dan niet gezien in die eerste post ?
Ja, die had ik gemist. Ik denk dat Jan het in assembler had geschreven, middels een BRA (BRanch Always) instructie. Deze instructie bestaat echter niet op de 6502, dus heeft de code checker deze verwijderd uit de eerste post van Jan!
Mensen die niet weten hoe een boor werkt, zullen nooit een tunnel bouwen. Of ze betalen de hoofdprijs, als de woningbouwvereniging hun oude woning geïnspecteerd heeft.
Jan,
Ik weet hoe een boor werkt, een tunnelboor is echter een heel ander principe omdat het hier om het verstevigen van het boorgat gaat. Hierdoor weet ik ook waar ik de springladingen moet plaatsen, het berekenen van de springladingen ging heel gemakkelijk met een simpel programma dat geschreven was in Basic.
Basic was niet zoals Pascal de wetenschappelijke programeertaal maar pragmatische karakter ervan werd bewezen door de ‘kiloliners’ in een populair wetenschappelijk programma KIJK voor de jeugd. Naast berekeningen voor springladingen heb ik Basic voor allerlei andere uitdagingen gebruikt, je hebt de essentie van de discussie nog altijd niet begrepen.
In mijn eerste reactie in deze discussie stelde ik dat de fantasie belangrijker was dan de taal, hoofdredacteur kan beamen dat ik heel creatief kan zijn met een paar regels code om het aantal views van deze discussie tot ver boven de 5 miljoen te krijgen. GoTo van een endless loop in discussie gaat nu richting de dertig reacties waarmee ik – 4 juli 2019 00:13 – stelde dat we met enige onenigheid de opinie van Gijs in ’t Veld kunnen overtroeven. Die discussie ging over de zinloosheid van oude SQL vaardigheden.
Wat is de essentie van een discussie ?
Feit is, dat het oorspronkelijke artikel gaat over 2 kleine computertjes : de Raspberry en de Arduino. En dat de schrijver zich afvraagt of je die als volwassene wel moet kopen.
Waar het precies over SQL gaat, moet ik nog even opzoeken. Ik probeerde in mijn reacties in de buurt te blijven van datgene waar het over gaat :
de eerste kennismaking van mensen met computers en programmeren.
Overigens heb ik zo mijn twijfels bij je beweringen. Ik heb in mijn werkzame leven nooit zoveel verantwoordelijkheid gedragen dat ik echt iemand dood kon maken, maar ik heb wel de kwaliteit van sourcecode beoordeeld. ( bij Sogeti toen nog )
Ik zou een BASIC programma misschien geschikt hebben gevonden voor iets met boekhouden of een spelletje, maar niet voor iets gevaarlijks.
SQL-vaardigheden lijken me wel nuttig in de wereld van vandaag. Ik ken maar weinig websites waar geen SQL database achter zit. Of is het internet inmiddels achterhaald ?