U snapt de dubbele betekenis van de titel. Vorige week kwam de Raspberry Pi 4 uit, veel eerder dan de 'bedoeling' was. Niet alleen de hardware onderging een upgrade, ook de standaardsoftware Raspbian kreeg een nieuwe lts-kernel, en daarmee kunt u vanmiddag weer vrolijk gaan klussen. Hoeveel versies verstoffen er al bij u in de kast?
Althans, als vanmiddag toevallig de vrije middag in de week is natuurlijk, anders moet dat doorgeschoven worden naar een ander moment. Die thuisserver, lokale adblocker, recepten-leesunit-in-de-keuken of wat u ook maar met minicomputers doet, als er een nieuwe is, moet ie geprobeerd worden.
De ‘4, model B’ heeft eigen gigabit ethernet, een betere draadloze verbinding, een krachtiger processor, twee micro-hdmi-poorten die 4k-schermen aankunnen, een usb-c-aansluiting voor de powerrr en de mogelijkheid tot 4GB aan ram te plaatsen. En dat alles voor zo’n 35 pond/euro/dollar.
Raspbian krijgt long-term-support-kernel 4.19.50 mee en is gebaseerd op Debian 10 Buster en uiteraard verse versies van veel applicaties.
Er kleeft alleen een nadeel aan die aaibare minicomputers-met-veel-kracht: wat doe je ermee als je uitgespeeld bent? Hoeveel oude Raspberries of Arduino’s of andere, vergelijkbare apparaatjes liggen bij u te verstoffen?
Henri,
De opinie over dat SQL vaardigheden bij het grofvuil kunnen heeft 30 reacties en staat bovenaan bij meest besproken, ben benieuwd of we deze discussie in dat rijtje op kunnen duwen. Ik stel daarom dat je zelfingenomenheid over je vak niet zo slim is want wie zit er met alle ongestructureerde data nog te wachten op iemand die – dag Jan – alleen maar overweg kan met gestructureerde data, het autodidactische genie beheerst uiteindelijk de chaos.
Jan,
Grappig dat Raspberry Pi meerdere versies van BASIC heeft, na TurboBASIC een PowerBASIC versie kwam en er meer BASIC dialecten zijn dan 6502 Assembly Code oplossingen. Dat alles heeft te maken met leercurves die om toegankelijkheid van de code gaan, de leesbare code die eerst door een interpreter moet gaan om uitvoerbaar te worden is dan ook een pluspunt in het maatschappelijke vraagstuk aangaande AI.
En dat is 12….
Een Raspberry is net als de Bijbel : iedereen kan er zijn eigen gelijk in vinden. Want het is natuurlijk een full-blown Linux computer. Maar helemaal serieus neemt de open-source wereld Basic kennelijk niet, want je ziet allerlei scripttalen in gebruik op een Linux systeem : Python, Lua, PHP, javascript, Bash, etc. maar Basic niet.
Zoeken in ongestructureerde data kan iedereen. De oplossing begint met bedenken dat Google daar waarschijnlijk al heel lang geleden over nagedacht heeft.
Jan,
Edsger Dijkstra zal zich omdraaien in zijn graf maar de scripttalen worden veelal gezien als een BASIC-dialect, hier geldt namelijk ook de eenvoudige leercurve betreffende populariteit. Denk aan VBA binnen Windows/Office omgevingen die cijfermatig nog altijd populairder zijn dan de Linux equivalenten. Microsoft Office heeft mede via het onderwijs zo’n dominante positie gekregen en ik wijs daarom nogmaals welk effect de laag geprijsde oplossingen kunnen hebben op de acceptatie van een oplossing. Veel jeugd kan prima overweg met Siri voor het het zoeken op Internet maar weet nog niet wat je met Google kan.
Even terug naar de discussie, we staan ondertussen op tweede plaats in het rijtje Meest Besproken:-)
Een dual (micro)HDMI poort waardoor je op 2 monitoren tegelijk kan werken is voor scholieren ideaal wanneer ze aan een scriptie moeten werken, ik heb de business case thuis al rond want kinderen hebben voor school wel een iPAD maar geen fatsoenlijk toetsenbord. En oude Raspberry kan circulair gebruikt worden met een andere image, Vintage is the New World.
@Jan Donker
“Gelukkig zijn de hersenen van veel (jonge) mensen wat flexibeler.”
Daar moet ik je tegenspreken, ik tref bij jongeren een point-and-click gedrag en een afwijzende houding als ik ze aanspreek die grijze cellen te gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn.
Terzijde, iedere programmeertaal is een tool, je kiest de beste om je doel te bereiken.
Per slot wil je gaten, geen boor.
‘de jeugd van tegenwoordig…’ Is van alle tijden. Het is flauwekul. Elke computerpionier is ooit jong geweest en heeft zulke dingen naar zijn hoofd geslingerd gekregen.
Ik kan niet bedenken waarvoor Beginners All purpose Symbolic Instruction Code het beste tool zou zijn. Het was gratis, terwijl een floppy met een echte compiler een half maandloon moest kosten.
@Jan: je denkt inderdaad als een computer … waar of niet waar, of vrij vertaald: zwart-wit
Als talen als Basic er in die jaren niet geweest was, was de populariteit van computers nooit zo groot geweest. Het heeft de mensen in die tijd laten zien wat je allemaal kon doen met een computer, en zoals Henri al aangaf in één van de reacties, was het een mogelijkheid om een fantasie om te zetten in iets werkends.
Ik heb in de jaren 80 best leuke dingen gemaakt (al zeg ik het zelf) in Basic op mijn Atari, wat vele malen makkelijker ging dan in Assembly op de Exidy Sorcerer (waar ik ooit op begonnen ben met programmeren).
Vergelijk het een beetje met scratch (https://scratch.mit.edu/); hiermee kunnen kinderen op speelse wijze leren “programmeren”, en kennis maken met logica. Als daarmee vandaag al een eerste de gewekt wordt, is de IT-er van morgen geboren.
Of wil jij ze liever kennis laten maken met IT middels een doos kaarten en een ponsmachine?
Soms wil je alleen een gat, en maakt het niet zoveel uit of dat met een handboor, accuboormachine, klopboor of boorhamer gemaakt is.
Opa verteld: Eerste machientje op mijn 12e of zo een ZX80, met een los zelfgeknutseld interrupt generatortje waardoor het ding werkte als een ZX81.
Uit een boekje had ik al 8080 assembler geleerd dus Basic was eigenlijk niet aan de orde.
Vandaag de dag doe ik nog redelijk wat assembler (MIPS wegens wat unieke performance redenen, en ARM om te debuggen).
Ontopic,
CEO: Pascal ik heb een hoop werk, want ik heb een heel groot bestand dat vol staat met “M166353421” en dat moet allemaal “M166”
Pascal: Nooit van reguliere expressies gehoord ?
CEO: Wa’s dah ?
Pascal: Waarom heb je dan een Mac ? Laat mij maar even, Over tien minuten gaan we lunchen.
Kijk als je met zo’n RPI nou eens iets nuttigs deed ipv ze te gebruiken om te gamen, te Netflixen of muziekjes te downloaden dan leerde je ook nog eens iets.
Want daar zijn die dingen voor bedacht… om iets nuttigs over computertjes te leren, beetje met zo’n ding te knutselen.
Assie kapot gaat, niet erg pak je een andere, wil je een ander OS erop, gewoon ff je flashkaartje omwisselen.
Wil je weten wat een cluster is, voor de prijs van een tweedehands laptop bouw je er thuis zelf een.
Helaas werkt het zo niet. behoudens enkele uitzonderingen is niemand werkelijk geintereseerd om zelf moeite te doen om iets te leren.
Prima maar zeur dan ook niet als je op je 30e al geen carrierre perspectieven meer hebt
Arduino is een discussie die m.i. een eigen topic waard is:
Met de Arduino hardware is weinig mis al is het een uitdaging een dochterbordje te ontwerpen dat
werkt op het scala aan officieuze kloons met bv PIC32MX, STM32 of zelfs een ESP8266 professor.
De elende begint pas wanneer je de arduino ontwikkel omgeving gaat gebruiken.
Wil je een ledje laten knipperen gaat het nog goed, maar zodra je twee drivertjes in een project
stopt gaat er van alles mis met timers configuraties en weet ik wat allemaal meer.
Ik was dus gewoon over de bootloader heen en schrijf alles van scratch.
NEEEE dat is helemaal niet veel werk, zoals gezegd ik deed dat al toen ik twaalf was dus ik kan dat.
Zelfde geld voor IP’s voor een FPGA, een hoop van die dingen kan je ook zelf maken.
Genoeg hierover.
Dit gezegd hebbende, is er nog iemand die mij kan uitleggen waarom je een quadcore nodig hebt om iets over computertjes te leren ?
Ik heb overigens zelf geen RasberryPi
@Jan Donker
Je denkt, volgens eigen zeggen, als een computer. Wel raar dat je dan zo weinig over computers weet!
Een MOS 6502 is gewoon een 8-bits microprocessor. Daar waren er meer van sinds het midden van de jaren 70 tot zo ongeveer het midden van de jaren 80. Sommigen programmeerden in assembler, de meesten werkten met Basic, wat ook op de Wiki pagina van de 6502 staat:
https://nl.wikipedia.org/wiki/MOS_6502
Dus wat dat betreft is er weinig verschil (in het gebruik) tussen de MOS 6502, de Motorola 6809, de Zilog Z80 en de Intel 8088. Deze CPU’s zaten in home computers en de eerste IBM pc’s, en o al deze computers kon je in Basic programmeren.
Basis heeft een slechte naam gekregen door het gebruik van regelnummers en het GOTO commando. Een moderne Basic variant lijkt niet meer op de Basic varianten van vroeger, het lijkt meer op Pascal, een taal waar Edsger Dijkstra geen problemen mee had.
Basic draaide op vrijwel elke computer, hele volksstammen hebben zo leren programmeren (en dus ook leren denken als een computer).
@Pa Van Ke
Grappig dat je de Exidy Sorcerer noemt. Die hadden we vroeger ook op school. Deze computer, met Z80, had cassettes voor (als ik me niet vergis) Basic, Fortran en Assembler. Voorzien van een floppy drive kon je ‘m opstarten met CP/M. Dat gaf ‘m bijna onbegrensde mogelijkheden, zoals programmeren in Turbo Pascal of Turbo C.
He ja de Exicy Sorcerer, bij ons met die grote kast erachter waar dan de floppy drives zaten (16 indexholes wie verzint dat nou).
You need a sorcerer to use a Sorcerer…. Toch best nog wel een aantal keren wat met CP/M gedaan.