U snapt de dubbele betekenis van de titel. Vorige week kwam de Raspberry Pi 4 uit, veel eerder dan de 'bedoeling' was. Niet alleen de hardware onderging een upgrade, ook de standaardsoftware Raspbian kreeg een nieuwe lts-kernel, en daarmee kunt u vanmiddag weer vrolijk gaan klussen. Hoeveel versies verstoffen er al bij u in de kast?
Althans, als vanmiddag toevallig de vrije middag in de week is natuurlijk, anders moet dat doorgeschoven worden naar een ander moment. Die thuisserver, lokale adblocker, recepten-leesunit-in-de-keuken of wat u ook maar met minicomputers doet, als er een nieuwe is, moet ie geprobeerd worden.
De ‘4, model B’ heeft eigen gigabit ethernet, een betere draadloze verbinding, een krachtiger processor, twee micro-hdmi-poorten die 4k-schermen aankunnen, een usb-c-aansluiting voor de powerrr en de mogelijkheid tot 4GB aan ram te plaatsen. En dat alles voor zo’n 35 pond/euro/dollar.
Raspbian krijgt long-term-support-kernel 4.19.50 mee en is gebaseerd op Debian 10 Buster en uiteraard verse versies van veel applicaties.
Er kleeft alleen een nadeel aan die aaibare minicomputers-met-veel-kracht: wat doe je ermee als je uitgespeeld bent? Hoeveel oude Raspberries of Arduino’s of andere, vergelijkbare apparaatjes liggen bij u te verstoffen?
Ik heb leren programmeren op de grootvader van de Arduino ( een SYM-1 ). Ik ben nooit een fan van het concept “Arduino” geweest, omdat ik hetzelfde met een losse microcontroller kon doen. Maar er zijn mensen die er beslist nuttige dingen mee doen, want er is veel software voor. 3D-printers zoals we die nu kennen zouden er niet gekomen zijn zonder Arduino.
Ik denk dat die Raspberry ook veel goeds gedaan heeft voor de mensen voor wie hij bedoeld was. Dat was ik ook niet.
Maar ik vind dat de schrijver met zijn opmerking meer vertelt over zichzelf dan over het nut van zulke devices.
De auteur weet in de categorie discussie deze telkens dood te slaan door de verkeerde vragen te stellen. De kracht van goedkope (modulaire) computers zoals Ardino en Raspberry zit in de mogelijkheden van IoT en de fantasie hierin ontbreekt duidelijk op de redactie van Computable.
Leuk dat Jan Donker leerde programmeren op de grootvader van Arduino maar ik denk dat een heleboel kinderen met veel interesse naar programmeerbare ‘lego blok’ van de modulaire microcomputers (zullen moeten) kijken. Want het spelen met dit soort techniek gaat om de fantasie, ik deed eerste programmeerervaringen op met Z-80 processor.
De SYM-1 was een single-board computer die je alleen in 6502 assembly ( waarbij je zelf de assembler was ) kon programmeren. Een Z80 processor zat volgens mij alleen in apparaten met een BASIC (yuk) interpreter, omdat dat ding zo’n moeilijke instructieset had. Op een SYM-1 kon je lampjes en stepper-motors en al dat soort dingen aansluiten en je kon timers en interrupts etc. programmeren. In die zin was hij meer de voorloper van de Arduino dan dan die dingen van Sinclair, die je op een tv moest aansluiten.
https://en.wikipedia.org/wiki/Zilog_Z80
Ewout toen ik elf was kwam ik in aanraking met de ZX81, de opvolger. Daar zat zoals Jan schrijft BASIC op. Daar kun je yuk bij roepen, maar voor mij was het een perfecte eerste taal. Binnen een aantal maanden had ik een spelletje verzonnen en gemaakt wat door mijn klas gespeeld werd.
De kracht ook van de raspberry is dat je voor weinig geld een ding krijgt waar je niet alleen heel veel van kan leren, maar er zijn zoveel toepassingen voor te maken.
altijd jammer als mensen op talen en dingen neerkijken. Het is heel handig als je assembly begrijpt, maar de leverage van de taal is zeer brak. Je kunt een leven vullen met kleine dingen, terwijl je met high-level programmeertalen veel meer dingen verzet krijgt. Je hebt het beide nodig en zijn in mijn ogen complementair.
Het is belangrijk om bijvoorbeeld SQL te kunnen schrijven die heel ver weg blijft van de onderliggende techniek, maar deze wel keihard nodig heeft. Zo is er voor beide genoeg plaats.
Tja, een Raspberry is niet voor iedereen. So what? Hoeveel oude mobieltje liggen er te verstoffen?
Henri Koppen : dat mag je denken. Maar : Ooit moest ik een programma schrijven dat gegevens uit 2 verschillende systemen met elkaar ging vergelijken. Mijn baas was de functioneel ontwerper en die had bedacht dat je dan het gegeven uit het ene systeem door SQL moest laten ophalen in het andere systeem, en dat dan x het aantal Nederlanders met een GSM abonnement. Alleen duurde het zo lang dat de uitkomst niet meer klopte, omdat er elke dat tig abonnementen bij kwamen. Of ik dat probleem kon oplossen. Ja, dat kon ik, omdat ik heb geleerd te denken als een computer. Ik maakte het programma 100 keer zo snel, zodat het klaar was vóór kantoortijd. Het enige probleem was dat ik mijn baas min of meer voor schut gezet had, maar hij vatte het gelukkig sportief op.
PHP is ook zo’n prachtige hogere programmeertaal. Toen ik zei dat je MySQL zelf een usernr kan laten omzetten in een code van 3 letters ( omdat ik denk als een computer ) werd ik weer als retarded geboekt. Natuurlijk werkt het gewoon. Net zoals recursie werkt en ik weet waarom dat zoveel geheugen kost. Mensen als ik snappen waarom een transactie ondeelbaar is, terwijl meer functioneel ingestelde mensen denken dat het internet een oneindig snelle pijplijn tussen 2 al even snelle computers is.
Soms heb je elkaar nodig, ja. Soms heb je genoeg aan jezelf.
PS : denken als een computer is niet hetzelfde als hoog opgeleid zijn, integendeel. De meeste computers kunnen goed schaken, maar ze hebben geen HBO diploma.
Jan, je schrijft dus precies op wat ik bedoel: Je kunt niet alles met SQL, soms heb je iets anders nodig, maar je kan ook niet alles bouwen in C / Assembly en weet ik wat. Basic was apetraag, maar om een bepaald spelletje te maken werkte het prima en was ik tien keer zoveel tijd kwijt geweest omdat in bijv. assembly te doen. Een webpagina maken doe je met HTML / CSS / Javascript, en snelle routine ergens anders in.
Assembly vergt wel een behoorlijk abstractie vermogen en planning. Niet iedereen met een hoog IQ hoeft hoogopgeleid te zijn, maar het is niet voor iedereen. Maar het is niet nodig om te denken als een computer om programma’s te maken. In 1997 maakte ik een oplossing in Access 97, daar kon een organisatie nog prima mee uit de voeten. Ik zou het nooit meer zo doen, aan de andere kant, binnen no-time had ik wel iets wat af is, gebruiksvriendelijk was en snel aan te passen.
Computers interesseren me eigenlijk nauwelijks, daarom ben ik zo blij met serverless en cloud computing. Ik wil geen boor, ik wil gaten 🙂
Henri,
Ondanks Edsger Dijkstra’s beroemde uitspraak in 1975 over dat het praktisch onmogelijk is om studenten een goede programmering te onderwijzen die eerder al in aanraking zijn gekomen met BASIC had deze taal als voordeel dat deze gebruikt kon worden op de toen populaire (en goedkope) homecomputers op basis van een Z80 processor. Hierdoor kwamen kwantitatief veel meer mensen in aanraking met een door Edsger Dijkstra verfoeide denkwijze in het programmeren.
Met de goedkope homecomputers van de jaren 80 die je inderdaad nog aan moest sluiten op de TV werd namelijk vooral de interesse van een generatie autodidacten gewekt die toen nog op de lagere of middelbare school zaten. De vraag in deze discussie is of Raspberry Pi/Arduino hetzelfde effect kan hebben op huidige generatie lagere en/of middelbare scholieren door zowel de lage prijs van de hardware als de begrijpelijkheid van de software. Het één kan namelijk niet zonder het andere want politieke discussie over doorgrondelijkheid van algoritmen mist namelijk de realiteit van een tekort aan kennis.
Ik denk dat ik het met je eens ben Ewout 🙂
Nouja, ik denk dat de jeugd niet zozeer warm loopt voor Raspberry, maar wel geïnteresseerd is in het maken van internet pagina’s en tools. Daarmee komen ze ook in aanraking met programmeren.
Daarnaast hebben de opgroeiende ontwikkelaars een enorm voordeel: Google / Stackoverflow / Freecodecamp etc.
Nouja, het zal allemaal wel 🙂 Ik vind softwareontwikkeling nog steeds een heerlijk vak.
Basic is dood en begraven en voor de zekerheid hebben we er een hunebed op gegooid.
C is ouder en nog springlevend, zowel in de Arduino als in de Raspberry.
6502 Assembly code was in 2 middagen te leren, omdat het zo logisch in elkaar zat.
6502 Assembly code geleerd hebben is vandaag ook nog steeds nuttig. Vandaag zit er een 8 bit microcontroller in bijna alles met een stekker.
De schrijver van het artikel had geen idee wat je met een Arduino of een Raspberry moest doen, nadat je alles uitgeprobeerd had.
Gelukkig zijn de hersenen van veel (jonge) mensen wat flexibeler.
Die proberen bijvoorbeeld een robot te maken die blijft werken als je er een poot afbreekt, in plaats van zich druk te maken om hun leaseauto en hun hypotheek.