Zowel service providers als enterprises zijn naarstig op zoek naar open en interoperabele netwerkoplossingen. Laten we daarom eens Software for Open Networking in the Cloud (SONiC) en de Switch Abstraction Interface (SAI) onder de loep nemen. Vertegenwoordigen die misschien de heilige graal op netwerkgebied?
Het Open Compute Project (OCP) werd in 2011 in het leven geroepen door Facebook en anderen. Deze gemeenschap van partners ontwikkelt en deelt technologie om tegemoet te komen aan de steeds hogere eisen die aan cloud-datacenters gesteld worden. Hoewel de wortels van het OCP in hardware liggen, treedt het steeds vaker op als incubator voor projecten rond de ontwikkeling van firmware en software. SONiC is daar een goed voorbeeld van wat in gang gezet werd door Microsoft. SAI is een gerelateerd initiatief van onder meer Microsoft, Facebook, Dell, Intel, Broadcom, Mellanox, Marvell en Cavium dat ten doel heeft om het programmeren van api’s voor chips te standaardiseren.
Juiste richting
Vertegenwoordigt SONiC de heilige graal waarnaar iedereen op zoek is? Het zou de netwerksector in ieder geval wel in de juiste richting kunnen duwen. Microsoft is sinds de introductie van Azure in 2010 in sneltreinvaart uitgegroeid tot een van ’s werelds grootste aanbieders van publieke clouds. Om een oplossing te bieden voor problemen rond het inrichten van de cloud en het waarborgen van een krachtig presterend, optimaal beschikbaar en veilig netwerk introduceerde Microsoft SONiC, een platform voor switching en netwerkbeheer. Microsoft heeft voor een open source-benadering gekozen en SONiC en SAI opengesteld voor de netwerkgemeenschap. Inmiddels maakt een groeiend aantal netwerkleveranciers en cloud providers hier gebruik van. SONiC biedt mogelijk een oplossing voor de problemen die cloud providers ondervinden als gevolg van het gebruik van switches van verschillende leveranciers. Het uiteindelijke doel is om het beheer van de switching- en routeringsinfrastructuur net zou makkelijk te maken als het beheer van servers.
Het gebruik van SONiC biedt aanzienlijk meer flexibiliteit. Of je nu je eigen opties kiest of een gebruik maakt van de standaardsoftware van het platform, de oplossing biedt enorme toegevoegde waarde bij het oplossen van nieuwe netwerkvraagstukken. Mijns inziens is het gebruik van SONiC dan ook een goede stap in de richting van de heilige graal. Zeker voor bedrijven als Facebook en grote cloud providers. Zij moeten bergen aan data verwerken en overdragen en tegelijkertijd voldoen aan steeds strengere beveiligingseisen en richtlijnen als de GDPR. SONiC maakt het mogelijk om aan deze eisen te voldoen. Als je er met SONiC in slaagt om slechts 1 procent van alle processen te optimaliseren heeft de investering zich al terugbetaald.
De vraag is echter hoe je ondersteuning bij problemen en antwoord op je vragen kunt krijgen als je voor SONiC zelf programmeert? Dat is wellicht de keerzijde van de medaille. De mogelijkheid om je eigen oplossing te ontwikkelen biedt legio mogelijkheden en optimale flexibiliteit, maar alleen als je over voldoende kennis van het platform beschikt en in staat bent om problemen eigenhandig op te lossen. SONiC is met name een interessante optie voor specifieke toepassingen en voor grootschalige implementaties.
Open together
De OCP Summit stond dit jaar in het teken van de slogan “open.together’. Als we allemaal samenwerken (netwerkleveranciers, cloud providers, netwerk operators) zullen gebruikers daar baat bij hebben en kan de hele sector daarvan meeprofiteren. De grenzen tussen leverancier en afnemer zijn aan het vervagen. Het OCP en gelijkgestemde organisaties ontwikkelen open standaarden voor zowel hardware als software, terwijl netwerkleveranciers als Juniper Networks en Arista Networks hun eigen unieke mogelijkheden en mogelijk niet-open technologie inzetten om aantrekkelijke oplossingen voor klanten te ontwikkelen, implementeren en integreren. Dat betekent dat organisaties die de voorkeur aan een totaalpakket geven een verticaal geïntegreerde oplossing kunnen aanschaffen. Klanten die gericht tegemoet willen komen aan de netwerkeisen en over de middelen beschikken om technologie zelf te implementeren, kunnen op hun beurt kiezen voor een gedisaggregeerde infrastructuur die hen a-la-carte-opties biedt. Op die manier hoeven ze bijvoorbeeld niet te betalen voor functies die ze niet zullen gebruiken.
Oké, maar is SONiC nu de heilige graal van netwerkbeheer? Het maakt daar misschien deel van uit maar het is misschien niet de juiste oplossing voor iedereen. Het biedt voor een aantal organisaties aanzienlijke voordelen. Het gebruik van SONiC als universele interface tussen hardware en software opent zeker wel deuren. En zoals altijd kun je ervoor kiezen om een standaarddeur aan te schaffen of je eigen deur te ontwerpen…