Ict-dienstverlener Centric krijgt nog dit jaar een nieuwe divisie die zich richt op cybersecurity. Volgens Centric-oprichter Gerard Sanderink is de oprichting van die divisie een belangrijke strategische zet. Voor het einde van het jaar moet die nieuwe tak dertig tot vijftig mensen tellen.
Dat stelt Sanderink in een gesprek met dagblad Tubantia waarin hij ingaat op een conflict in de bedrijfstop over de strategische koers en de inmenging van de omstreden security-adviseur Rian van Rijbroek.
De oprichting van een cybersecurity-divisie zou één van de redenen zijn van hoogopgelopen conflicten in het bestuur van het ict-bedrijf. Eigenaar Sanderink wil beginnen met een divisie cybersecurity. Bestuursleden die zijn opgestapt, zouden daar fel op tegen zijn.
In korte tijd verliet een aantal bestuurders Centric. Eerder kwam in publicaties naar buiten dat die vertrekken mogelijk te maken hebben met de invloed van Van Rijbroek.
‘Rian gaat die divisie niet leiden, maar ze gaat wel voor input zorgen’, zegt Sanderink in Tubantia. Sanderink vertelde over zijn plan met Centric met het oog op een artikel in NRC van afgelopen weekend. Die krant schrijft naar aanleiding van een uitgebreide analyse dat Sanderink in de ban is geraakt van Van Rijbroek en dit de reden in van gerommel in de bedrijfstop en opstappende Centric-bestuurders en het conflict met zijn ex-vriendin.
De Nederlandse Bank
‘Een aantal (oud-)directieleden en personeelsleden heeft achter mijn rug om verhalen over mij lopen rondbazuinen. Ik wil daarom uitleggen dat ik vind dat Centric ook sterk moet worden in cybersecurity om het antwoord te hebben op toekomstige hack-aanvallen en andere computercriminaliteit’, aldus Sanderink in Tubantia.
De toenmalige top van Centric voelde weinig voor de plannen van Sanderink, die sinds een jaar of vijf geen deel meer uitmaakt van de directie. Zowel Tubantia als NRC melden dat betrokkenen verwachtten dat die nieuwe divisie leidt tot belangenverstrengeling. De cybersecuritytak zou namelijk het werk van hun eigen collega’s – de software-ontwikkelaars – moeten controleren. Sanderink vindt dat geen argument. Hij vindt dat Centric meer kennis van cybersecurity in huis moet hebben.
Zowel NRC als Tubantia schreven over de tumult die binnen het Centric-bestuur ontstond nadat Sanderink met Van Rijbroek een bezoek wilde brengen aan De Nederlandse Bank (DNB) die als nieuwe klant was binnengehaald. Sanderink voelt zich gedwarsboomd door de directie van Centric.
Het probleem met Van Rijbroek gaat overigens vooral over haar capaciteiten, haar publicaties staan vol met onwaarheden of technisch onmogelijke zaken. Vraag elke willekeurige gerennomeerde expert op dit gebied naar Rian en ze schieten allemaal in de lach!