Het gaat nog 45,6 miljoen euro kosten voordat het nieuwe systeem voor de administratie van persoonsgebonden budgetten (pgb's) volledig is ingevoerd. Dat meldt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De ontwikkeling van het PGB 2.0-systeem wordt onder meer door het Bureau ICT-Toetsing (BIT) gezien als risicoproject.
Het is de bedoeling dat het nieuwe systeem aanvragen, controles en betalingen van persoonsgebonden budgetten vergemakkelijkt. Het bestaat uit twee onderdelen die beide nog niet gereed zijn voor landelijke uitrol. Stichting Ictu is aangesteld om het PGB 2.0-systeem af te bouwen. De hosting ervan is neergelegd bij Shared Service Centrum ICT (SSC ICT).
Doorontwikkeling en implementatie
Volgens minister De Jonge kost de doorontwikkeling nog 20,5 miljoen euro. Doorontwikkeling gebeurt agile, dus in releases. Elke release kost tussen de 1,5 miljoen en 2 miljoen euro. In opdracht van de minister heeft de Software Improvement Group (SIG) berekend dat er waarschijnlijk tien releases nodig zijn. Het genoemde bedrag van 20,5 miljoen euro betreft de begrote ontwikkelkosten.
Daarna moet het systeem worden geïmplementeerd bij alle gebruikers: de budgethouders, zorgverleners, zorgkantoren, gemeenten en de SVB. Hiervoor bedragen de kosten naar verwachting 25,1 miljoen euro. Als eerste worden de budgethouders in tranches aangesloten. Dit kost 6,1 miljoen euro. De implementatie bij de SVB gaat ongeveer 5,3 miljoen euro kosten, die van de gemeenten en zorgkantoren 13,7 miljoen. Zelf noemt de minister een totaalbedrag van 19 miljoen euro voor implementatie voor alle ketenpartijen gezamenlijk.
Jaarlijkse beheerkosten
Na de doorontwikkeling en implementatie blijven aan het nieuwe systeem jaarlijkse beheerkosten over. Deze schat de minister in op 9,4 miljoen euro per jaar.
Daar staan volgens de bewindsman ook baten tegenover. De dienstverlening, gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid nemen toe, terwijl de kans op fouten en de verwerkingstijd van aanvragen afnemen. Bovendien zouden de uitvoeringskosten van de PGB-regeling dalen. Momenteel zijn bij de SVB zo’n 650 fte bij de uitvoering van de PGB-regeling betrokken en De Jonge schat dat dit op termijn kan plaatsvinden met de helft daarvan.
Risicoproject
Het Bureau ICT-Toetsing (BIT) waarschuwde in het najaar van 2018 voor het risico dat de bouw van het nieuwe pgb-systeem met zich meebrengt. Het bureau betwijfelde of het systeem ‘ooit gaat slagen’. Een van de twee onderdelen van het systeem is nog onvoldoende ontwikkeld, wat snelle landelijke invoering in de weg staat.
Budgetaanvragen en de controle daarop gebeuren via een onderdeel dat grotendeels al is gebouwd door de zorgverzekeraars, in samenspraak met pgb-belangenvereniging Per Saldo. Sinds januari 2019 is dit zogeheten Zorgdomein gratis overgedragen aan de overheid. Er mist functionaliteit waardoor het nog niet landelijk kan worden uitgerold. De betalingen vinden plaats via een onderdeel dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) laat bouwen. De twee onderdelen moeten uiteindelijk functioneren als één geheel.
Volgens overheids-ict-expert René Veldwijk is de ontwikkeling van het systeem vooral te wijten aan slechte governance.
Dus 45,6 vertaald naar gewone mensentaal zal dus ong. 100 miljoen zijn? Nog steeds minder dan dat er destijds gefraudeerd is met een brak systeem. Dus die kosten kunnen er wel uit komen.