Opwindende tijden voor Suse. Het opensourcebedrijf en Linuxpionier is sinds maart dit jaar in handen van de Zweedse durfinvesteringsmaatschappij EQT, zag een personele stoelendans en beleefde in april in het Amerikaanse Nashville de zevende én grootste editie van de vermaarde, jaarlijkse partner- en klantenconferentie Susecon. ‘De focus op openheid is in onze cultuur ingebed.’
Nashville, hoofdstad van de staat Tennessee in de VS. Ooit het Athene van het Zuiden genoemd, tegenwoordig beter bekend als Music City. En the Capital of Country Music. Wie door de straten, in de hotels, cafés en restaurants wandelt, begrijpt waarom. De stad swingt, muziek is zuurstof. Maar de stad verbindt ook. Veertig procent van alle Amerikanen woont binnen een straal van een kleine duizend kilometer van Nashville. Een ‘cowboystad’ als het kloppend, ritmisch hart van de VS.
Nog meer dan de muziek die uit alle kieren en gaten van de stad ontsnapt, bij wijze van optimisme, is er nog een opvallende overeenkomst tussen Nashville en Suse: die van groei, van groot via groter naar grootst. In termen van bevolkingsaanwas maakte Nashville de afgelopen jaren een spectaculaire metamorfose door, waarna het Memphis voorbijstreefde en de eerste plek van de grootste steden van Tennessee inneemt. Iets vergelijkbaars overkomt nu Suse, dat meer dan 25 jaar bestaat en achtereenvolgens in handen was van Novell (2004), Attachmate (2010) en Micro Focus (2014). Dé mijlpaal evenwel in de bloeiende geschiedenis is de betrokkenheid van EQT. Anders, het durfkapitaalfonds nam 15 maart jl Suse voor 2,5 miljard dollar over van Micro Focus – de datum gaat nu treffend door als Suse’s Independence Day –, waarmee naar eigen zeggen Suse te boek staat als ’s werelds grootste onafhankelijke opensourcesoftwarebedrijf.
Nieuwe constellatie
Dat is meteen ook de Grote Vraag hier op Susecon 2019: wat betekent de acquisitie voor de toekomst? De topmannen van het bedrijf – ceo Nils Brauckmann, Michael Miller (president Strategy, Alliances en Marketing) en de Nederlander Ronald de Jong (president Sales) – doen op de beursvloer, in de wandelgangen en tijdens de interviewsessies hun best om de Suse-fans gerust te stellen en te onderstrepen dat de nieuwe constellatie alleen maar ambities losmaakt. ‘Suse is als standalone-business nu nog beter in staat zich te richten op de behoeften van klanten en partners als toonaangevende leverancier van opensourcesoftware defined infrastructuren en oplossingen voor het leveren van applicaties die workloads van klanten overal – on premise, hybride cloud en multicloud – mogelijk maken’, klinkt het.
De tijdens Susecon breed geventileerde aspiratie komt niet uit de lucht vallen. De omzet groeide in het boekjaar 2018 met ongeveer vijftien procent en het van oorsprong Duitse bedrijf lijkt voor het eerst in zijn ruim 25-jarige geschiedenis de boei van vierhonderd miljoen dollar omzet te ronden. En veelzeggend: alle regio’s van de wereld noteerden een omzetgroei in het genoemde jaar, en dan vooral Noord-Amerika, te danken aan investeringen. Bovendien zit de groei niet alleen in omzet en klanten, ook het aantal partners neemt toe. Hier zit ‘m de wind voor alles in software defined storage.
De positieve ontwikkelingen vragen ook om aanpassingen op een ander vlak, en wel het personeelsbestand. Zo zijn er op de afdelingen engineering, gevolgd door sales en services, in een moordend tempo driehonderd (en counting) nieuwe collega’s in huis gehaald, waarmee het wereldwijde totaal de 1.750 voorbijschiet, verdeeld over 43 landen en 75 nationaliteiten. Ook het executive team is uitgebreid met een chief financial officer (Enrica Angelone), en nieuwe chief operations officer (Sander Huyts). Ook is de stoel van chief technology officer veranderd in president Engineering, Producten en Innovatie (Thomas Di Giacomo).
Feest
Maar laten we niet vergeten: Susecon is in eerste plaats het feest van opensource. Per slot van rekening is het thema van deze editie in Nashville ‘My kind of open’. Over dat onderwerp wil Brauckmann ook nog wel wat kwijt. Volgens hem tonen de huidige it-trends aan dat opensource in het bedrijfsleven belangrijker is dan ooit. Opensourcesoftware is tegenwoordig de favoriete manier om nieuwe oplossingen te bouwen en onmisbaar als basis voor het gros van de publieke clouddiensten, aldus de topman. ‘Daarom wordt onze status als onafhankelijk opensourcebedrijf nog meer gewaardeerd. Onze klanten vinden onze open, opensource-oplossingen, flexibele manier van zakendoen en geen gedwongen vendor lock-in waardevol. Onze onafhankelijkheid geeft ons de kans ons puur te richten op wat voor hen het beste is. Omdat wij constant aan de vragen uit de markt kunnen voldoen, ontstaat er een cirkel van succes.’ Wat daar natuurlijk aan bijdraagt, is Suse’s pioniersverleden in opensourcesoftware. Tel daarbij op het sterke merk en het pallet van innovatieve oplossingen, waaronder containermanagement, en Suse heeft zich in een prima uitgangspositie gemanoeuvreerd. ‘En met EQT op de achtergrond – ja, op de achtergrond – is het mogelijk constant uit te breiden, aangezien geavanceerde innovatie zorgt voor groei in Suse’s corebusiness maar ook in opkomende technologieën, zowel organisch als door nieuwe overnames.’ Om eraan toe te voegen dat de timing van Suse’s groei en transitie niet beter had gekund, aangezien containers nieuwe niveaus van flexibiliteit mogelijk maken. Daarnaast is er meer behoefte aan digitale transformatie gebaseerd op opensourcesoftware defined infrastructuren en technologieën voor het leveren van applicaties.
Ook Miller benadrukt dat Suse trouw zal blijven aan een op opensource gebaseerd ontwikkel- en businessmodel en actief blijft deelnemen in communities en projecten die opensource-innovatie naar het bedrijfsleven brengt. Miller: ‘De focus op openheid is in onze cultuur ingebed, het onderscheidt ons en is de sleutel tot succes geweest.’ Miller wijst erop dat Suse momenteel betrokken in meer dan honderd opensource projecten, ondersteund door werknemers in de hele wereld.
(Dit artikel verscheen eerder in verkorte vorm in Computable-magazine #04/2019.)
Nederlands bedrijf
Susecon 2019, met tal van ‘deep-dive-sessies’ en ‘hands-on-labs’, was met drieduizend belangstellenden de grootste editie ooit. Een Nederlands bedrijf dat zijn licht opsteekt, is Kopano, een leverancier van opensource-collaborationsoftware en ontwikkelaar van oplossingen voor email, agendabeheer en videobellen. Voor opslag, chat, documentbewerking en -samenwerking maakt Kopano weer gebruik van externe tools die het heeft geïntegreerd in de eigen stack. ‘Alles wat Kopano maakt, is enterprise-klaar, dus eenvoudig te integreren in bestaande infrastructuren en te hosten in elke omgeving. De software is bovendien honderd procent opensource, waardoor bedrijven zelf de controle houden over hun data en zij niet afhankelijk zijn van een specifieke leverancier’, licht directeur Brian Joseph toe. Hij vertelt dat Kopano als partner van Suse is uitgenodigd om een presentatie te geven over hoe (grote) bedrijven de software van Suse en Kopano gecombineerd kunnen gebruiken. ‘We hebben al jaren goed contact met Suse. Veel overheidsklanten in Duitsland draaien onze software op Suse-storage.’
Joseph roemt de positieve vibe die op Susecon voelbaar is. ‘Het (opensource)-ecosysteem, inclusief grote spelers als IBM en HP… Het is eigenlijk gewoon een grote familie. Verder is er een mooie balans tussen fun en inzichtvolle presentaties.’ Volgens de directeur is het goed om te zien dat Suse een eigen koers is gaan varen als grootste onafhankelijke opensourcebedrijf dat inspeelt op keuzevrijheid in de cloud. ‘Grotere Suse-klanten vertellen in sessies dat ze op zoek zijn naar de voordelen van de cloud maar ook grip willen houden op hun data. Voor opensourcebedrijven als de onze en Suse is dat natuurlijk een gouden kans.’