Verschillende personeelsleden van Huawei hebben met het Chinese leger samengewerkt aan onderzoeksprojecten. Dat meldt het persbureau Bloomberg. Daarmee zouden de banden met de Chinese strijdkrachten toch nauwer zijn dan het bedrijf eerst heeft toegegeven.
De Huawei-personeelsleden hebben samen met het Chinese leger aan minstens tien onderzoeksprojecten gewerkt, waaronder projecten rond kunstmatige intelligentie en radiocommunicatie. Daaronder was een project rond het ‘classificeren van emoties in online-commentaren’ en een over manieren om satellietbeelden en geografische coördinaten te verzamelen en te analyseren.
Bloomberg vond de bewijzen van de samenwerkingen in openbare vakbladen en online-databases die vooral door Chinese academici en industriespecialisten worden gebruikt. De auteurs van de papers stonden met naam vermeld en ook van de Huawei-bedrijfsnaam werd geen geheim gemaakt.
Huawei zelf ontkent dat het iets met de papers te maken heeft. ‘Huawei heeft geen kennis van werknemers die onderzoekspapers publiceren in hun eigen naam’, zegt woordvoerder Glenn Schloss tegen Bloomberg. Volgens hem heeft Huawei ook geen enkel gezamenlijk onderzoeksproject met de Chinese strijdkrachten lopen en worden onderzoeksprojecten of producten niet aangepast voor het leger.
Huawei is door de Amerikaanse regering op een zwarte lijst geplaatst en heeft beperkingen gekregen in de manier waarop het met Amerikaanse bedrijven mag zakendoen. Volgens de regering-Trump heeft het bedrijf té nauwe banden met de Chinese overheid en is er een risico op spionage. Dat heeft tot gevolg gehad dat Huawei geen toegang meer krijgt tot Google-apps om op zijn smartphones te zetten. Het bedrijf schat de commerciële schade die het daardoor oploopt in de miljarden.
Goed van Bloomberg om stellingen te onderbouwen met bewijsmiddelen.
Ik wil nog meer weten:
– hebben de onderzoeksprojecten, waarin Huawei-medewerkers en Chinese militairen hebben samengewerkt, iets van doen met vermeende spionagesoftware in 5G-apparatuur? Zo ja, op grond van welke bewijsmaterialen?
– Wat zegt het feit dat de onderzoekers met naam en affiliatie hun wetenschappelijke resultaten hebben gepubliceerd (zoals het hoort in de wetenschap) over de bruikbaarheid van dat onderzoek voor spionage?
– Hoe geloofwaardig zijn de aantijgingen van de regeringsleiders over en weer, gegeven hun respectievelijke staat van dienst m.b.t. de waarheid?
KPN werk ook samen met de (Nederlandse) overheid, maakt dat KPN slecht en onbetrouwbaar?
Hetzelfde geldt ook voor DAF en veel andere bedrijven.
Trump meet m.i. met 2 (of meer) maten.