Qutech werkt samen met ABN Amro aan quantumtechnologie die online en mobiel bankieren ook in de toekomst veilig houdt. De technologie verzorgt de beveiligde uitwisseling van unieke en complexe codes tussen gebruikers. Dit gebeurt via lasercommunicatie die deels door glasvezel en deels door de lucht verloopt.
Qutech is het samenwerkingsverband tussen TU Delft en TNO en ABN Amro sluit zich daar voor dit project bij aan. Het drietal slaat de handen ineen voor een oplossing waarbij quantum computing kan worden ingezet ter beveiliging van online en mobiel bankieren.
Door gebruikers met elkaar te verbinden via quantumnetwerken, kunnen fundamenteel veilige verbindingen worden gerealiseerd, aldus het team. Zulke verbindingen gebruiken ‘verstrengeling’, een quantumverschijnsel aan de hand waarvan ongeoorloofd afluisteren of datavergaring nooit onopgemerkt blijft. Eind 2020 verwachten de partijen de oplossing te kunnen demonstreren.
Uitdaging
De grote uitdaging van quantum computing is dat deze technologie zowel veel goeds als veel slechts kan brengen, aldus het team. Binnenkort is de technologie waarschijnlijk zo ver gevorderd dat criminelen de huidige versleutelingsmethodes kunnen kraken. Dit heeft onder meer gevolgen voor de beveiliging van financiële producten via internet en smartphone. De onderzoekers verwachten dat dit tussen de tien en vijftien jaar het geval is.
Voor Qutech is ABN Amro een partij om in de praktijk met concrete en reële toepassingen te toetsen, aldus Kees Eijkel. Hij is director business development bij Qutech. TNO Space en Scientific Instrumentation is de tweede partner in Qutech. Deze beschikt over kennis van optische satellietcommunicatie en dus over de lasertechniek die bij het project wordt toegepast.
Fundamenteel veilig
TU Delft is gespecialiseerd in de quantumcommunicatiesystemen die ‘een fundamenteel veilige verbinding tot stand brengt’ en unieke codes genereert. Deze zogeheten quantum key-gegevens worden ontvangen en verwerkt bij ABN Amro.
Quantum computing
Huidige computers zijn binair. Dit wil zeggen dat ze maar twee verschillende waarden kunnen aannemen, namelijk een één of een nul. Quantumcomputers maken gebruik van de eigenaardigheden van deeltjes die kleiner zijn dan atomen. Voor deze qubits gelden de natuurwetten niet meer. Ze kunnen een één, nul of tegelijk beide zijn. Quantumcomputers rekenen met deze zogenoemde qubits. Dat maakt hen vele malen krachtiger dan klassieke computers.
Quantumcomputers kunnen simpel gezegd een enorm aantal mogelijkheden tegelijk testen. Dit kan vergaande gevolgen hebben voor de huidige computerveiligheid die cryptografie gebruikt gebaseerd op vermenigvuldiging van twee grote priemgetallen. Met een klassieke supercomputer duurt het miljarden jaren om een 128-bit AES versleuteling te kraken. Een quantumcomputer zou dit in enkele seconden kunnen doen.