Tijd is ons kostbaarste bezit. Het lezen van boeken of het doorspitten van stapels artikelen, verschuift naar het luisteren van podcasts of het bekijken van video’s op Youtube. Deze verschuiving is ook zichtbaar in de wereld van opleidingen en trainingen.
Lange leertrajecten, al dan niet in klassikaal verband, behoren steeds meer tot het verleden. De verwachting is dat dergelijke trajecten de komende jaren verder uitsterven. Mensen willen namelijk zo efficiënt (en leuk) mogelijk leren. Het liefst direct ‘on-the-job’ toepasbaar; waar en wanneer het hen het beste uitkomt. Deze manier van just-in-time-leren, wordt microlearning genoemd en zorgt ervoor dat leren laagdrempelig wordt gemaakt.
Weet een medewerker even niet hoe een handeling uitgevoerd moet worden? Of worden er regelmatig dezelfde vragen aan collega’s gesteld omdat kennis ontbreekt? Dankzij kleinschalige leerinterventies kunnen mensen zelf bepalen waar, wanneer en wat ze willen leren. Direct als ze bij het apparaat staan waarvan ze niet weten hoe het werkt of wanneer ze een handeling moeten uitvoeren die ze even ontschoten is.
Bewustzijn
Andere aanleidingen om aan de slag te gaan met korte trainingen en toetsen, zijn de behoefte om efficiënter te werken en het vergroten van het bewustzijn bij medewerkers. Neem onderwerpen als kwaliteit, veiligheid, welzijn of milieu. Kennisoverdracht alleen is in het licht van deze thema’s niet voldoende om mensen veilig te laten werken. De uitdaging ligt in de stap van informeren naar activeren. Stimuleer activatie door lesstof aan te bieden die ook direct toepasbaar is in de praktijk. Zo zorg je ervoor dat de stof beter in het geheugen wordt opgeslagen.
Een voorbeeld? Geef een veiligheidstraining niet twee weken voordat iemand in dienst treedt, maar maak het direct toepasbaar op de eerste werkdag. Herhaal deze korte lesstof vervolgens om het écht te laten beklijven. Heb dus niet de illusie dat een eenmalige training of opleiding volstaat. Leren is een continu proces.
Auteur René de Jong is cmo bij Infoland.
(Deze bijdrage verscheen eerder in Computable-magazine #01/2019)