Het is van groot belang dat scholen in het primaire en voortgezette onderwijs vertrouwelijke informatie veilig online kunnen uitwisselen, terwijl de middelen hiervoor vaak beperkt zijn. Cryptshare is daarom samen met partner Unilogic het ‘Veilig communiceren in het onderwijs’-initiatief gestart om het primair en voortgezet onderwijs te helpen bij het veilig versturen van privacygevoelige e-mails en bestanden. In dit kader stelt Cryptshare kosteloos softwarelicenties beschikbaar en biedt Unilogic hosting en implementatiediensten aan. Zo kunnen onderwijsinstellingen beter voldoen aan de AVG-regelgeving, zonder beslag te leggen op tijd en geld. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2019 reden om Cryptshare te nomineren in de categorie Securityleverancier van het Jaar.
Het gebruik van e-mail is populair op scholen om informatie te delen met ouders, maar ook met de gemeente, Jeugdzorg of andere instanties. Met de komst van AVG ligt er extra nadruk op de vertrouwelijkheid van deze informatie-uitwisseling. Die moet geborgd zijn in de processen én in de gebruikte software. Scholen krijgen ook steeds meer vragen van ouders over wat er met de informatie van hun kinderen gebeurt. Krappe ict-budgetten en een hoge werkdruk vormen in de praktijk vaak een uitdaging om de juiste stappen te ondernemen richting veilige e-mailcommunicatie.
Dit constateerde ook Lucien Barink van Cryptshare en hij besloot actie te ondernemen. Samen met ict-dienstverlener Unilogic werd er gewerkt aan een plan om alle basis- en middelbare scholen te voorzien van een veilige oplossing voor e-mail en bestandsuitwisseling. Het resultaat is het initiatief ‘Veilig communiceren in het onderwijs’. Het is bedoeld om scholen in het primaire en voortgezet onderwijs toegang te bieden tot de juiste middelen om veilig en eenvoudig digitaal informatie uit te wisselen met derden. Cryptshare levert in het kader van het initiatief kosteloos de licenties en Unilogic verzorgt de hosting en implementatie.
Cryptshare gooide ook met een andere voordracht hoge ogen bij de jury. Quick maakt het mogelijk om e-mailcommunicatie te beveiligen zonder dat er voor iedere verzonden mail opnieuw een wachtwoord uitgewisseld moet worden tussen verzender en ontvanger. Bij de eerste e-mail wordt een wachtwoord uitgewisseld met die ontvanger. Deze twee-factor-authenticatie identificeert de juiste ontvanger en voorkomt verkeerde adressering van een e-mail (grootste oorzaak van datalekken). Aan de hand van die eerste authenticatie worden alle daaropvolgende e-mails tussen de verzender en ontvanger automatisch met unieke wachtwoorden beveiligd, zonder dat hiervoor extra handelingen nodig zijn.