Internet of things (iot) is geen zaak die louter ict-bedrijven aangaat. Integendeel, het opent de deur tot tal van samenwerkingverbanden tussen automatiseringsbedrijven en firma’s uit de maakindustrie. Dit is onder meer goed te zien in het Innovation Experience Center dat T-Systems onlangs in gebruik nam.
Routers, servers, kabels, switches, datacenters en software om te zorgen dat het gegevensverkeer snel en veilig wordt afgehandeld. Daar is T-Systems vanouds mee bezig. Ook wel het loodgieterswerk van computernetwerken genoemd. Uitermate belangrijk, maar niet iets om de monden van verbazing te laten open vallen. ‘Wij willen laten zien waar al dat spul voor nodig is, wat je ermee kunt doen’, verklaart Gert-Jan Bruinsma de inrichting van de etalage in de top van het nieuwe kantoor in Utrecht. Hij is marketing & sourcing advisor communication bij T-Systems.
Wat opvalt in de toonzaal zijn de namen van fabrikanten met wie de ict-dienstverlener het aanlegt om nieuwe producten en diensten op de markt te zetten. Zo staat er een professionele koffiemachine van Redbeans. ‘Je huurt de machine voor een maandbedrag om op kantoor te plaatsen. Sensoren houden bij hoeveel kopjes koffie je gebruikt en Redbeans weet hoeveel koffiebonen je bij hen hebt gekocht. Als dat niet overeenstemt, dan heb je blijkbaar ergens anders koffie ingekocht en volgt een gesprek met Redbeans, want de huurprijs is gebaseerd op afname van bonen. Wij zorgen voor de verbinding en het transport van de gegevens’, legt Bruinsma uit.
Slimme bijenkast
Met de startup BeeAnd.me heeft T-Systems een slimme bijenkast gebouwd. Dit Oostenrijkse bedrijf ondersteunt imkers. Het heeft een kast gemaakt met sensoren die de gezondheid van de insecten in de gaten houdt door geluid, plaatselijke vochtigheid en temperatuur te analyseren in het cloudplatform van T-Systems. In 2018 ging deze toepassing aan de haal met de eerste prijs van ISG (International Services Group) Paragon Award Europe voor oplossingen die nuttig zijn voor de samenleving.
Een andere zinvolle toepassing is de vrucht van samenwerking met bouwbedrijf Dura Vermeer. Het heet ‘spotten’ en betreft een gereguleerd parkeersysteem op basis van intelligente verwerking van gegevens van sensoren. Zo is onder meer na te gaan of een ‘persoonlijke’ parkeerplaats wel legaal wordt gebruikt. Zo niet, dan krijgt de parkeerwachter een seintje en kan hij meteen optreden.
Betonrot en boilers
De ‘voelers’ spelen ook een rol in de samenwerking met een ander bedrijf: sensoren in beton geven aan wanneer betonrot toeslaat nog voordat met het blote oog scheurtjes zichtbaar zijn. ‘Wij hebben dit toegepast bij betonnen damwanden in de Rotterdamse haven. Voorheen moesten elke drie maanden duikers het water in om de wanden te inspecteren. Dat is nu niet meer nodig’, licht Bruinsma toe.
In de toonruimte staan Tesy boilers van de Bulgaarse fabrikant. Als voorbeeld van een systeem dat T-Systems met Eneco heeft bedacht: de ‘warmwaterketels’ van stroom te voorzien op het moment dat Eneco bijzonder ruim in de elektriciteit zit. Erg efficiënt en kostenbesparend voor de gebruikers. Samen met moederbedrijf Deutsche Telekom biedt T-Systems trouwens een heel scala aan oplossingen voor domotica, slimme kantoren en slimme steden.
Wijn met een verhaal
Slimme kantoren zitten vol sensoren die onder meer bijhouden of ruimten wel worden gebruikt. ‘Dan weet de schoonmaker waar hij wel of niet moet werken. Maar een beheerder kan ook zien of een bepaalde afdeling gesloten kan worden, omdat er nauwelijks iemand werkt.’
19 Crimes is een rode wijn uit het Zuidoosten van Australië, gemaakt op basis van de Shiraz-druif en een beetje Cabernet Sauvignon. De naam verwijst naar de misdaden waarvoor de straf een enkeltje Verenigd Koninkrijk – Australië was. Maar daarom staat de fles niet in het Innovation Experience Center. Het gaat om het augmented reality-etiket: als je een app download en de telefoon op het etiket richt, krijg je een filmpje over deze wijn te zien. ‘Hier kun je ontelbare hoeveelheden toepassingen voor verzinnen’, meent Bruinsma.
Wissels op afstand besturen
Een ander ‘slim’ voorbeeld is de International Branch Connect, een oplossing van T-Systems om iot toe te passen voor winkeliers: digital signage, elektronisch schappenbeheer, zicht op klantbeleving, enzovoorts. Ook tal van tracking & tracing-systemen bevolken het innovatiecentrum.
Nog een laatste voorbeeld is de samenwerking van T-Systems-partner Dual Inventive met Prorail die sensoren, verpakt in een behuizing met sterke magneten, inzet om de toestand van wissels op afstand in de gaten te houden. Ook dit scheelt veel inspectiewerk door mensen. Zoals Dual Inventive het zegt op zijn site: ‘Wij gaan structurele samenwerkingsverbanden aan voor de ontwikkeling, productie en vermarkting van onze producten. Samenwerking wordt gezocht en geëffectueerd met klanten en gebruikers, gespecialiseerde ingenieursbureaus en productiebedrijven voor hardware en software.’
Dit artikel verscheen in enigszins gewijzigde vorm in Computable Magazine 2019, nr.3.
Ander personeel
T-Systems is naar het nieuwe kantoor op bedrijventerrein Papendorp in Utrecht verhuisd, omdat dit veel meer de open sfeer ademt die algemeen directeur Sake Algra nastreeft dan het oude kantoor in Vianen met al zijn kamers. ‘We moeten op een opener manier met elkaar en met klanten werken’, stelt Algra.
‘Maar ook met partners die uit heel andere sectoren komen. Dankzij iot zitten we nu met bijvoorbeeld aannemers en energiebedrijven aan tafel om gezamenlijk nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Daar hebben we ander personeel voor nodig dan de mensen die wij traditioneel in dienst hebben. Wij bieden scholing aan, maar soms moeten we vaststellen dat iemand niet mee kan of wil. En natuurlijk nemen we jongeren aan die de digitale wereld met de paplepel ingegoten hebben gekregen.’