Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf kunnen zelf via een scan in kaart brengen of hun digitale veiligheid in orde is. Ook kunnen ze studenten van Leeuwenborgh/Arcus inschakelen, die onder specialistische begeleiding een scan maken van de digitale veiligheid van het bedrijf. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2019 reden om Expertisecentrum Cyberweerbaarheid te nomineren in de categorie Leverancier van het Jaar voor het MKB.
Het expertisecentrum heeft als taak er ondernemers bewust van te maken welke risico’s ze lopen en wat ze kunnen doen om zoveel mogelijk te voorkomen dat ze de dupe van cybercrime worden. Het is vooral een vraagbaak voor ondernemers die op zoek zijn naar kennis, partners of bedrijven die kunnen ondersteunen bij vragen. Afgezien van de veiligheidsscans waarbij studenten kunnen helpen, willen de initiatiefnemers met kennissessies laten zien hoe groot de risico’s zijn en hoe ondernemers zich ertegen kunnen wapenen. Korte online cursussen en online informatie gaan straks tot het pakket behoren.
Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van alle ondernemers met cybercrime te maken krijgt en dat één op de vijf er daadwerkelijk schade door oploopt. Het schadebedrag wordt in Nederland jaarlijks op tien miljard euro becijferd. Het Expertisecentrum Cyberweerbaarheid is een initiatief van het Platform Veilig Ondernemen en de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. Als partners hebben zich ook Ondernemend Limburg, Centraal Bureau voor de Statistiek, Universiteit Maastricht, Open Universiteit, Hogeschool Zuyd, Leeuwenborgh-Arcus, CybersecurIT, Huis voor de Sport, Burgerkracht, Politie en KPN aan het expertisecentrum verbonden.