BAM Infra Energie & Water legt door heel Nederland gas-, elektra- en waterverbindingen aan. Omdat de marges binnen de branche erg laag zijn, is het van groot belang om medewerkers optimaal in hun werk te ondersteunen, zodat zo efficiënt mogelijk gewerkt kan worden. DigiFlow vervangt handmatige en met papier ondersteunde processen, geeft beter inzicht in statussen en planningen en zorgt voor de optimale inzet van schaarse technische resources. De jury van de Computable Awards 2019 in de categorie ICT-project van het Jaar in het Grootbedrijf nomineert daarom het project ‘DigiFlow’.
DigiFlow is de applicatie die alle diensten met een repeterend karakter binnen BAM Infra E&W stroomlijnt. Momenteel heeft de applicatie ruim duizend gebruikers en op termijn wordt er naar verwachting meer dan 250 miljoen euro op jaarbasis in verwerkt. Na BAM Energie & Water is de ambitie om de applicatie ook op repeterende diensten van andere bedrijfsonderdelen binnen BAM Infra en BAM Groep in te zetten. Het is een generieke applicatie, die de verschillende bestaande processen in afzonderlijke onderdelen ondersteunt. Hiervoor moesten proces en data van elkaar gescheiden worden: alle belangrijke informatie moet op eenzelfde manier worden vastgelegd, waarbij vrijheid is gehouden voor de manier waarop het werk in een specifieke regio of op een bepaald terrein wordt georganiseerd. DigiFlow is als een zogeheten microservices architectuur gebouwd met het low-code platform van Mendix.
Juryoordeel
Zowel aan de business- als de it-kant is DigiFlow volgens de jury van de Computable Awards 2019 in de categorie ICT-project van het Jaar in het Grootbedrijf een uitdagend project. BAM Energie & Water bestaat uit verschillende semi-zelfstandige regio’s en heeft in het verleden diverse (kleinere) organisaties overgenomen. Hierdoor bestaat er onderling grote diversiteit in werkwijzes. Eén van de doelen van DigiFlow is om meer uniformiteit in de werkwijzes te brengen. Tegelijk is een volledig uniform proces in deze context een utopie.
DigiFlow levert BAM op meerdere vlakken veel voordeel op. Medewerkers ervaren de meerwaarde van het werken met een geïntegreerd, gebruiksvriendelijk systeem ter ondersteuning van hun werk. BAM is de enige grote aannemer in Nederland die zelf een applicatie heeft ontwikkeld op basis van een microservices architectuur voor het stroomlijnen van repeterende diensten. Andere partijen in de sector gebruiken verschillende standaard oplossingen naast elkaar, waardoor van integrale ondersteuning geen sprake is. Zowel deze integrale aanpak als de gezamenlijke commitment van business en it aan het project is reden voor de jury om dit project te nomineren.