Het CERN, het Europese instituut dat onderzoek doet naar elementaire deeltjes, gaat volledig overstappen naar openbronsoftware. Het instituut stopt zijn contract met Microsoft omdat die laatste zijn licentiekosten vertienvoudigd heeft.
Het CERN maakte een en ander bekend op zijn eigen blog. Het instituut is al twintig jaar klant bij Microsoft en kreeg al die jaren bijzonder gunstige licentievoorwaarden omdat het als een academisch instituut wordt beschouwd. Vorig jaar al kreeg het Zwitserse lab lucht dat er aan die voordelige tarieven een eind zou komen en werd in alle stilte een project opgezet (‘Malt’ of ‘Microsoft alternatives’) om over te stappen op openbronsoftware.
Nu Microsoft zijn nieuwe licentiekosten aan CERN voorschotelde, wordt dat plan ook uitgevoerd. Het instituut zou zijn licentiekosten immers vertienvoudigd zien. Malt moet nu het personeel voorzien van openbronsoftware die dezelfde mogelijkheden heeft als commerciële software, maar zonder risico op vendor lock-in én met volledige controle over eigen data.
Het eerste project wordt een mailserver die deze zomer getest zal worden door het eigen it-personeel en een groep vrijwilligers. Als alles goed gaat, wordt die daarna breed uitgerold. Tegelijk zal ook Skype for Business verwijderd worden, net zoals alle analoge telefoons en komt er een volledig op software gebaseerde telefonie-oplossing.
CERN zegt te willen aantonen dat het mogelijk is om core it-diensten te bouwen zonder vendor- en data lock-in.
Quote: CERN zegt te willen aantonen dat het mogelijk is om core it-diensten te bouwen zonder vendor- en data lock-in.
Velen gingen u voor, maar beter laat dan nooit.
Dat zouden alle overheid, en semi-overheid hier in NL ook moeten doen. Men zou eens moeten weten hoeveel geld hier in NL totaal betaald wordt aan onredelijk dure softwarelicenties (waardoor consumentenproducten/diensten onbetaalbaar worden. (wordt uiteindelijk doorbelast naar de consument) En het wordt met de cloud alleen maar erger.
Gelukkig zijn een hoop overheden al gedeeltelijk overgegaan op OSS, maar het kan natuurlijk altijd beter.
Ook zouden overheden in contracten moeten opnemen, dat de source van op maat gemaakte software, eigendom is/wordt van de opdrachtgever, dan kunnen overheden ook de software van elkaar gebruiken en hoeven ze niet steeds het (te dure) wiel uit te vinden.