Het was weer een bericht in de categorie ‘Dit artikel heb ik toch al gelezen?’. Het was alsof ik het artikel ‘Sylvie Meis heeft nieuwe vriend’, ‘Het is code geel’ of ‘VVD-staatssecretaris moet opstappen’, zat te lezen. Ik heb het over het bericht ‘De Tweede Kamer wil parlementair onderzoek naar hoe de politiek zijn greep op de digitalisering kan vergroten’. Hoezo weer een parlementair onderzoek? Daar hebben we er toch al zes van gehad? Hoeveel onderzoeken passen er nog in de bureaula?
Moeten we niet gewoon accepteren dat overheid en ict gewoon een slechte combinatie is? Je moet mij ook niet een schroevendraaier in de handen geven. Dan raak ik ook in paniek. Het eerste wat ik doe als ik een schroef uit de muur moet draaien, is hem nog vaster draaien. Het is alsof je een buldog een bak yoghurt geeft. Het wordt een enorme puinhoop.
Nieuwerwets
Daarbij, wie gaat het onderzoek dan doen namens de Tweede Kamer? Gaan weer diezelfde mensen in de commissie zitten die zelf ook nog hun mailtjes printen? Die halverwege het vraaggesprek even opmerken: ‘Er is toch wel iemand die mee zit te schrijven?’. Je ziet ze achter hun tafeltje ook denken ‘Hoezo koud? Waarom heeft hij het telkens over dat het koud is? Oh, hij zegt cloud? Is dat weer iets nieuwerwets?’.
Uren op factuur
Kunnen we niet gewoon eens onderzoeken hoe we bij de overheid kunnen stoppen met ict? We doen gewoon alles weer met pen en papier en stoppen het in dikke dossiermappen. Vroeger werkte dat ook. We willen toch geen informatie delen. Aan de andere kant, voor de ict-industrie zou dat een ramp zijn. Er wordt namelijk een enorme bak geld verdiend aan die bak yoghurt voor de buldog. Enige nadeel is dat je af en toe een paar vragen moet beantwoorden voor een parlementaire commissie, maar ik durf te wedden dat een beetje ict-dienstverlener die uren gewoon op de factuur zet.
Het frappante is nog dat als een bepaalde politicus een parlementair onderzoek naar mogelijke corruptie binnen het ministerie van V&J over een politieke rechtszaak niet thuis krijgt.
Nederland zit zwaar vastgeroest en degenen die daar wat aan willen doen worden stelselmatig tegengewerkt. Dit gaat een keer fout en dan moet je verder ook niet miepen.