Facebook stopt met het pre-installeren van apps op nieuwe Huawei-toestellen. Smartphones van het Chinese merk die voor de Amerikaanse markt bestemd zijn, krijgen voorlopig geen Facebook, Whatsapp en Instagram op het toestel. Google kiest een andere weg en waarschuwt juist voor gevaren van een Chinees alternatief voor Android.
Facebook levert geen pre-installaties meer van haar apps voor nieuwe Huawei-toestellen. Bestaande gebruikers van Huawei-toestellen kunnen wel gebruik blijven maken van de apps van Facebook en kunnen deze ook updaten, meldt het bedrijf aan persbureau Reuters.
De keuze om het pre-installeren van de apps op nieuwe Huawei-toestellen te schrappen, is een nieuw hoofdstuk in de Amerikaanse handelsboycot richting Chinese partijen als Huawei. Zonder direct bewijs beschuldigen de Amerikanen de Chinezen van spionage via hun apparatuur en software en zijn er sancties ingesteld.
De Amerikaanse internetreus Google kiest een andere lijn. Het bedrijf dat gedwongen de banden met Huawei verbrak, waarschuwt nu de Amerikaanse regering voor de gevaren van een boycot van Huawei. De ontwikkeling van een Chinees alternatief voor het mobiele besturingssysteem is volgens de internetgigant en softwarereus nog veel gevaarlijker
The Financial Times meldt dat Google heeft aangeklopt bij de regering van de VS. Daar meldt Google dat de sancties tegen Huawei de nationale veiligheid in gevaar brengen. Volgens Google zitten in een Chinees OS mogelijk fouten en kunnen gebruikers eenvoudig gehackt worden. Huawei kondigde eerder aan in het najaar van 2019 met een eigen besturingssysteem te komen, als het door de VS-boycot geen gebruik meer kan maken van een Android-licentie.
Huawei in de VS
Overigens is het aandeel van Huawei-toestellen op de Amerikaanse markt erg klein. In Europa hebben de Chinezen wel een flinke afzetmarkt. Ook wereldwijd is Huawei een grote speler door de verkoop in Azië.
De wereldwijde os-markt voor smartphones is op dit moment in handen van Google (Android) en Apple (iOS). Chinese telecomreuzen lopen al langer met plannen voor een alternatief voor de ‘Amerikaanse’ besturingssystemen.