De overheidsalmanak staat vol met fouten. Bovendien ontbreekt veel essentiële informatie. Dat stelt Open State Foundation (OSF) op basis van onderzoek.
De overheidsalmanak is het officiële Nederlandse register waarin informatie over overheidsorganisaties, politici en overheidsfunctionarissen, en bedoeld voor burgers, journalisten, bedrijven en belangenbehartigers. De wijzer bevat bijvoorbeeld contactgegevens en meer van overheidsinstellingen, centraal en decentraal.
OSF stelt nu dat de almanak ernstig tekort schiet. Bij driekwart van de provincies en bij meer dan negentig procent van de gemeenten ontdekte het fouten. Ook is de informatie in de almanak onvolledig. ‘Gebruikers zijn hierdoor veroordeeld tot tijdrovend zoekwerk, of zijn afhankelijk van derde partijen die duizenden euro’s vragen voor overzichten die wel volledig zijn’, aldus OSF.
Als voorbeeld (meting juni 2019) wijst de OSF op het aantal zetels van de gemeenteraad; bij een kleine twintig procent van de gemeenten staat niet het juiste aantal raadszetels vermeld. Ook komt bijna vijftien procent van de namen van de raadsleden niet overeen met de namen zoals bekend bij de Kiesraad als gevolg van spelfouten. Verder missen bij negen provincies de gegevens over Statenleden volledig. Ook de PVV komt er in de almanak bekaaid vanaf; alle namen van de Tweede Kamerleden van deze partij ontbreken.
Verantwoordelijkheid
De verantwoordelijkheid voor het bijhouden van de lijst van overheden, politici en publieke functionarissen ligt bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In opdracht van het ministerie zijn de gegevens in beheer van het Kennis- en exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP).
OSF spoort bij monde van adjunct-directeur Tom Kunzler het ministerie aan om werk te maken van een kloppende almanak. ‘Zeker nu de Wet open overheid, die in januari naar de Tweede Kamer is gezonden, de overheid gaat verplichten om contactgegevens goed toegankelijk te maken.’
In reactie op het foutenfestival lanceert OSF de website Allmanak.nl, waarop alle gegevens worden gecorrigeerd of aangevuld. Volgens Kunzler is de naam bewust gekozen om te laten zien dat de data in deze almanak wél compleet moeten gaan worden. De alternatieve almanak bundelt data van almanak.overheid.nl, de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en de Kiesraad. Hiermee wordt een vollediger register aangeboden die door iedereen gratis is aan te wenden.