Een hype is pas een echte hype als er ook een stroom publicaties op gang komt. Dus, ook over blockchaintechnologie is er inmiddels het nodige verschenen. Het gaat vaak om praktisch ingestelde boeken, optimistisch van toon en vol verwachtingen over deze in zwang geraakte technologie. Een selectie van een paar interessante Nederlandse uitgaven.
Cryptovaluta voor dummies
Bij uitgeverij BBNC, bekend van de vele ‘Voor dummies’-boeken, is de uitgave ‘Cryptovaluta voor dummies’ van Krijn Soeteman verschenen. Soeteman is technologie- en wetenschapsjournalist en schrijft ook voor Computable. In dit laagdrempelige boek zet hij uiteen hoe het nu zit met al die verschillende cryptovaluta zoals Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple, Monero, IOTA en Icon. En waarom daar een blockchain voor nodig is.
Soeteman heeft in ‘Cryptovaluta voor dummies?’ ook oog voor het bredere verband en begint zijn boek met een beknopte geschiedenis van het geld en de komst van de Bitcoin. Ook heeft hij oog voor het handelen op cryptobeurzen, de werking van wallets en smart contracts en allerlei misvattingen rond cryptovaluta. Aangezien de publieke blockchain zich alleen nog heeft bewezen in de wereld van cryptovaluta’s en tokens is Soetemans boek eigenlijk verplichte kost voor een ieder die zich wil verdiepen in blockchain. Lees je dit boek uit dan heb je zeker een idee gekregen hoe die technologie werkt en kun je dromen over mogelijke toepassingen in andere velden.
Bitcoin en blockchain
Een andere tech-journalist, Herbert Blankesteijn (nu vooral bekend van het radioprogramma BNR-digitaal), schreef ‘Bitcoin en Blockchain, de ontregelende opmars van de cryptocurrencies’ (uitgeverij Lenthe Publishers). Hij beschrijft in 170 bladzijden de praktische, theoretische en historische aspecten van de Bitcoin-cryptomunt, het concept bitcoin en de blockchaintechnologie die het bestaan mogelijk maakt van een betaalmiddel zonder uitgever en beheerder.
In zijn slothoofdstuk gaat Blankesteijn nog in over blockchaintoepassingen buiten de sfeer van de cryptomunten. Hij behandelt een aantal businesstoepassingen, al blijft de beschrijving nogal conceptueel. Zoals een TNO’er, die de auteur aanhaalt, dan ook concludeert: ‘het is allemaal wel veelbelovend maar nog niet echt productioneel.’
Blockchain in de praktijk
De titel van dit boek ‘Blockchain in de praktijk’ (uitgeverij SDU) verraadt het al. We hebben te maken met een praktijkboek met maar liefst ‘meer dan vijftig use cases’ van de overheid in Nederland en België. De auteurs zijn Marloes Pomp en Roel Verhaert. Pomp kennen we als een handige marketeer en een van de gangmakers van het opzetten van blockchain-pilots bij de Nederlandse overheid; Verhaert staat op het boek vermeld als ‘ere-gemeentesecretaris van de stad Antwerpen’. Onduidelijk blijft wat zijn link is met blockchain, maar via internet valt te achterhalen dat hij ooit zijn loopbaan begon als programmeur op een mainframe en blockchain ziet als een middel om de bureaucratie te verminderen.
‘Blockchain in de praktijk’ is een handig instapboek voor professionals in onder andere de overheid, zorg, onderwijs, logistiek en energiesector die willen weten of blockchaintechnologie ingezet kan worden om de dienstverlening aan de burger en ondernemer te verbeteren. Hoewel de auteurs in hun inleiding een slag om arm houden over de vraag of blockchain succesvol zal zijn, wekt het boek door de vele voorbeelden de indruk van wel. Maar, vooralsnog is nog geen enkele ‘use case’ in Nederland en België tot een echt volwaardige toepassing uitgegroeid.
Blok voor blok
In ‘Blok voor blok’. Een gids in blockchain voor iedereen’ (uitgeverij Atlas Contact) beschrijft Stephen Williams de belangrijkste aspecten van blockchain aan de hand van anekdotes, metaforen en voorbeelden. Hij beantwoordt vragen als waarom het digitale grootboek niet te hacken en niet te wijzigen zou zijn, welke verstrekkende consequenties de niet-hiërarchische (gedistribueerde) aard van blockchain heeft voor de verschuiving van macht van centrale bolwerken als banken, overheden en ondernemingen naar burgers en hoe onze maatschappij eruit kan zien als blockchain breed wordt toegepast.
Stephen Williams is een onderzoeksjournalist die onder meer heeft gepubliceerd in The New York Times en Newsweek. Hij heeft een mba in duurzaamheid van Bard University (New York) en runt een bedrijf dat sociaal ondernemers helpt duurzamer te geloven. Dit idee dat de wereld drastisch anders moet worden ingericht, komt ook in het boek naar voren. ‘Blok voor blok’ beschrijft een ontdekkingsreis naar de nabije toekomst, zoals de auteur het formuleert. Williams ziet in de blockchain niet alleen een technologie maar ook een manier van denken die de bestaande economie, politiek, handel, wetenschap, kunst en talloze andere aspecten van ons leven radicaal kan veranderen. Een tijdperk van ‘nieuwe verlichting’ ligt in het verschiet, sluit hij hoopvol af.
Dit artikel verscheen eerder in Computable Magazine nummer 3 2019.