KLM wil dat zijn toestellen sneller kunnen starten met hun retourvlucht. Daarvoor heeft de luchtvaartmaatschappij in samenwerking met Apple en IBM een app ontwikkeld waarin alle relevante data voor vertrek uit verschillende it-systemen is gebundeld. Dit geeft de teamcoördinator een realtime-overzicht van de relevante zaken voor vertrek.
Voor een binnenkomende vlucht op een internationale route duurt het gemiddeld anderhalf uur voordat het toestel aan de vervolgvlucht begint: het omdraaiproces. In die tijd moet een KLM- teamcoördinator veel zaken aan boord checken, bijvoorbeeld de catering, het brandstofniveau, eventueel cargo en of alle passagiers – met hun bagage – aan boord zijn. Deze data moest de coördinator voorheen in diverse it-systemen bekijken.
De luchtvaartmaatschappij wil nu het omdraaiproces sneller en efficiënter laten verlopen, zodat vliegtuigen op tijd kunnen vertrekken. Het heeft daarvoor de app ontwikkeld. Deze Appron-app verzamelt en toont alle relevantie data op één plek, zodat de teamcoördinator in één oogopslag op zijn iPad kan zien of het vliegtuig kan vertrekken of dat er nog iets of iemand ontbreekt. Hiervoor is een koppeling gemaakt tussen de verschillende it-systemen.
Bagage
Daarnaast helpt de app efficiënter om te gaan met de bagage van passagiers. Wanneer iemand de vlucht niet haalt, krijgt de teamcoördinator een overzicht in welke bagagecontainer de bagage van de passagier zich bevindt. Deze container wordt dan nog niet ingeladen. Dat geeft minder tijdverlies dan de container later weer van boord te moeten halen mocht de passagier definitief niet meegaan. Ook geeft de app de lay-out aan van het bagageruim. Dat helpt om nieuwe bagage zo efficiënt mogelijk in te laden.
De app is ontwikkeld door KLM’s Digital Studio, het bedrijfsonderdeel verantwoordelijk voor innovaties binnen het bedrijf. Hiervoor deed de luchtvaartmaatschappij een beroep op ontwikkelaars van zowel IBM Services als Apple. Tijdens de productontwikkeling zijn de teamcoördinatoren betrokken geweest om zo de voortgang van de nieuwe functionaliteiten te testen.
Het is wel opmerkelijk om informatie uit verschillende systemen te halen en bij elkaar te zetten als een innovatie aan te merken. Tenzij deze app meer kan dan is beschreven (bijvoorbeeld met wat advanced analytics of een stukje AI ook al lerende “voorspellen wat de kans is dat ….” , want anders is het niet echt spannend.