De Universiteit van Amsterdam benoemt Tobias Blanke per 1 augustus tot nieuwe universiteitshoogleraar op de leerstoel Humanities and AI. De Duitser is, na Maarten de Rijke en Ivana Išgum, de derde van vier nieuw te benoemen universiteitshoogleraren die zich gaan richten op de interdisciplinaire benadering van artificiële intelligentie en haar impact.
Binnen de geesteswetenschappen omvat het ai-onderzoek het begrijpen van menselijke spraak en het interpreteren van complexe gegevens, waaronder beelden en video’s. Onderzoekers richten zich aan de ene kant op de mogelijkheden van ai-technologie om zowel de reikwijdte als de complexiteit van het onderzoek naar de menselijke cultuur op basis van historische en hedendaagse bronnen te vergroten. Aan de andere kant merken onderzoekers ook op dat de ai-technologie de neiging heeft om vooroordelen te repliceren en dat de redeneerprocessen van de machine ontoegankelijk zijn.
Epistemologie
Blanke zal zich als universiteitshoogleraar richten op de epistemologische (kennisleer, red.) implicaties van ai. ‘Hij gaat nieuw onderzoek binnen ai initiëren, een grote rol vervullen in het moderniseren van het onderwijscurriculum en publiek-private samenwerkingen zoeken met bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden’, aldus de UvA. ‘Gezien zijn achtergrond, met een PhD in Politieke Filosofie en in Informatica, is Blanke uitermate geschikt om de verbinding te zoeken tussen de verschillende disciplines die ai raken. Hij zal een inspirator zijn voor studenten, onderzoekers en docenten binnen de Geesteswetenschappen en daarbuiten’, aldus rector Karen Maex.
Tobias Blanke
Tobias Blanke is hoogleraar Social and Cultural Informatics aan de afdeling Digital Humanities van King’s College London. Hij is tevens hoofd van de afdeling Digital Humanities. Zijn onderzoek is gericht op big data en de implicaties daarvan voor cultuur en maatschappij. Hij was nauw betrokken bij onderzoekssamenwerking met andere disciplines binnen King’s College en op internationaal gebied. Hij leidt en beheert grote internationale interdisciplinaire onderzoeksinitiatieven en geeft college op zowel bachelor- als postdoctoraal niveau. Momenteel werkt hij aan de ontwikkeling van nieuwe onderwijsbenaderingen in digitale methoden en big data om cultuur en maatschappij te begrijpen.
In 2015 publiceerde hij het boek The Digital Asset Ecosystem, dat een nieuw perspectief biedt op de samenwerking tussen mensen en computers in wereldwijde digitale workflows.
Kunstmatige intelligentie aan de UvA
Met het instellen van de vier leerstoelen AI and Information Retrieval, Humanities and AI, AI and Medical Imaging en Law and Technology with special emphasis on AI wil de UvA een extra impuls geven aan het ai-onderzoek en -onderwijs aan de UvA.