Investeringen in 4G technologie wil je behouden, maar de boot die 5G heet, wil je niet missen. Toch maar overstappen, eerdere investeringen ten spijt of is er een tussenweg?
Nu 5G voor de deur staat, kijken serviceproviders en telco’s naar de mogelijkheden om zo gunstig mogelijk over te stappen. 5G kan draadloos echt de leidende connectivity-optie worden, met snelheden die niet onderdoen van bedrade netwerken. Het creëert ongekende mogelijkheden voor het uitbreiden van iot, met connected cars, slimme gebouwen en andere zaken. Het zal nog wat inspanningen kosten en serviceproviders zetten de eerste grote stappen door 5G-zendapparatuur te installeren, toch zal veel van de onderliggende infrastructuur nog wel 4G blijven. Niemand wil immers al zo relatief snel afstappen van de gedane investeringen, terwijl ook niemand achter wil blijven op de 5G-ontwikkelingen. Hoe komen we uit die spagaat?
Gelukkig kunnen bedrijven profiteren van de combinatie van bestaande infrastructuur en 5G. Serviceproviders worden in staat gesteld langzaam maar zeker ‘5G-achtige’ services uit te rollen, als eerste stap naar het echte werk de komende jaren. Belangrijk is om niet alleen te kijken naar de technische zaken, maar ook de culturele ontwikkelingen die dit voor organisaties betekent. Veel van de netwerkservices die voorheen een router of switch waren, worden applicaties. Dit vraagt een andere kennis en kunde van ontwikkelaars, beheerders en gebruikers.
Automation is key
Automatisering kan het sleutelelement zijn in de overgang naar 5G. Middels automatisering zijn terugkerende taken bij medewerkers weg te halen, waardoor er ruimte komt voor andere activiteiten. Serviceproviders moeten bandbreedte en verbindingsvereisten managen; veel 4G-netwerken zijn gebouwd op platformen die de benodigde schaalbaarheid nauwelijks aankunnen. Met automatisering via virtualisatie en cloud-gebaseerde technologieën zijn bestaande netwerken wel te schalen, terwijl de overgang naar 5G-services makkelijker wordt.
Het kan lastig zijn de performance- en analysegegevens van een infrastructuur uit een highly distributed omgeving te halen. Door de stap te zetten naar een gevirtualiseerde, geautomatiseerde omgeving over clouds en netwerken heen, kunnen service poviders inzicht krijgen in applicaties om de gebruikerservaring beter te snappen en zicht te hebben op de prestaties van de applicaties.
Wanneer 5G dan breder wordt uitgerold in een native virtuele omgeving, helpen automatisering-tools om zaken als capacity augmentation, failover, high availability en service restoration te stroomlijnen, terwijl services veel beter voorspelbaar zijn over netwerken en systemen heen.
Nieuwe services
Serviceproviders moeten niet wachten op 5G om nieuwe services uit te rollen. Met een vlotte organisatie en een geoptimaliseerd netwerk dankzij automatisering zijn zij in staat 5G-upgrades toe te passen om verschillende en onderscheidende services te bieden. Omdat ze op een gevirtualiseerde infrastructuur zijn gebouwd, blijven initiële investeringen laag en worden risico’s geminimaliseerd.
Iot is een goed voorbeeld hiervoor. Serviceproviders kunnen de enorme toename van dataverbindingen ten gelde maken als ze in staat zijn de hoge volumes en snelheidsvereisten weten te managen. Bovendien kunnen ze dan extra services faciliteren voor al die duizenden extra endpoints.
Zoals bij elke transformatie is het cruciaal om je voor te bereiden op verandering. Serviceproviders kunnen dit jaar het verschil gaan maken door heel gave technologie in stelling te brengen om concrete problemen te verhelpen en mogelijkheden te bieden die tot voor kort ondenkbaar waren. Met focus en de juiste investeringen kunnen bedrijven profiteren van bestaande investeringen terwijl ze voorsorteren op de nieuwe wereld van high speed en low latency.